Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności(...)czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty chleb piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskaj chleb wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca. Dobrze
codojedzeniaChleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody(...)foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 do 6 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO
Gospodyni MiejskaBędąc w Wilnie, koniecznie spróbujcie tamtejszego chleba wileńskiego. Gdzieś wyczytałam, że oprócz znanej w Polsce ciemnej odmiany tego chleba, można dostać też jasną. Tej drugiej nie udało mi się znaleźć. Za to opychałam się ciemnym pieczywem o słodkiej miodowej skórce i intensywnym smaku kminku, jednej z moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński z dodatkiem(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką lub włożyć do foliowej torebki i szczelnie nią owinąć formę z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę - dwie. Piec chleb w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieDziś zapraszam Was na nietypowy wypiek. Dlaczego nietypowy? Bo mój domowy chleb zawiera w składzie pyszny ryż. Przyznam Wam szczerze, że przepis ten powstał ładnych kilka lat temu w bardzo przypadkowy, a zarazem omyłkowy sposób. Otóż kiedyś jadłam w jednej z piekarni chleb ryżowy. Ach jakże mi te pyszne kromeczki smakowały... Postanowiłam, że i ja sobie upiekę taki w domu(...)dość mała, dlatego potraktowałam sprawę dosłownie. I zamiast, tak jak w oryginale, dodać do wypieku mąkę ryżową... dodałam ugotowany ryż. W rezultacie powstał dość oryginalny wypiek. Ale co najważniejsze - chleb był pyszny. A koleżanki prosiły o przepis. Z tego co wiem, pieką go po dziś dzień w różnych wariantach - np. z ziołami. A ja... bardzo lubię zabierać mój chlebek
Słodkie okruszkiświątecznym objadaniu się ciastami naszła mnie ochota na chleb bez dodatku cukru, ale jednak ze słodkimi akcentami. W szafce znalazłam zapas suszonych latem jabłek. Zamiast wody, użyłam piwa i wyszedł słodko-goryczkowy chleb na codzienne kanapki. Składniki : 550 g mąki pszennej chlebowej saszetka (7g) suchych drożdży łyżeczka soli ok. 400 ml jasnego piwa duża garść suszonych jabłek Mąkę wymieszać(...)ciasto. Odstawić ciasto na ok. 30 minut. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować bochenek mokrymi rękoma. Przykryć ciasto i odstawić na godzinę-dwie do wyrośnięcia. Piec chleb ok. godziny. Będzie dobrze wypieczony, gdy po uderzeniu od dołu słychać będzie głuchy dźwięk. Zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika, posmarować go pędzelkiem kilkakrotnie moczonym w przegotowanej wodzie. Odstawić chleb
Weekendy w domu i ogrodzieDobry wieczór Kochani. Piękna niedziela powoli mija. Podgryzam Dobrodzieja Orkiszowego i nie mogę się oderwać. Upiekłam 100 % naturalny , bezstresowy chleb z gotowej mieszanki od Naturalnie Zdrowe I wiem już, że ten właśnie chleb będzie u mnie gościł na wigilijnym stole. Jeśli napiszę, że jest pyszny- to niewiele o nim powiem. Chleb jest wilgotny, idealnie dobrane składniki sprawiły, że można(...)jeść właściwie w towarzystwie wszystkiego. Ważną kwestią tego chleba są...ziarna słonecznika- są to ziarna świeże i nie zjełczałe czy gorzkie. To bardzo istotne. Chleb w swoim składzie ma naturalny zakwas żytni, jasny skład daje do myślenia i sprawia, że chleb ten jest po prostu zdrowy. Co w nim drzemie? Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 60% , mąka żytnia typ 720: 10%, słonecznik
Z Kuchni Do Kuchninowego smaku, konsystencji czy właściwości wyrobom, do których zostały dodane. W domowej kuchni z sukcesem możemy stosować wiele z nich jako część procentową mąki przeznaczonej do danego przepisu na chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość przyswajalnego białka, nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów. Większość z powodzeniem można stosować do deserów czy panierowania(...)wilgotność tego ciasta. Dawniej używana jako krochmal do zabezpieczania pościeli, bielizny i ubrań. Mąka kukurydziana – to mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk
Karo in the KitchenChleby z przepisów Dany piekłam nie raz. Zawsze były pyszne. Chleby z tartym jabłkiem według Jej przepisów też już piekłam. Zawsze znakomite. Więc tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że wrześniowa piekarnia Amber to chleb od Dany ( bolg Leśny Zakątek .) Chleb jest pyszny, wspaniały, wilgotny! Wymaga nieco czasu, ale nie pracy - jest jednym z tych chlebów, które(...)dodałam - było pysznie. Dodałam też sporo kminku. Ale w naszym domu kminek jest wszędzie. Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych i kwaśnych. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej
Stare GaryPieczenie chlebów to taki mój mały nałóg... Uwielbiam eksperymentowanie w kuchni, ostatnio testuję moją najnowszą miłość- mąkę z płaskurki* . Po babce maślanej na tej mące, przedstawiam Wam nasz ulubiony (obecnie, za chwilę to się może zmienić) chlebek, upieczony na mieszance moich dwóch ulubionych mąk, a mianowicie na płaskurce i orkiszu. Chlebek jak za dawnych lat, pieczony na dużej blasze więc(...)przecudnie smakujący. Pierwszy nie mógł się doczekać odparowania, choć rzadko się na to godzę, to tego degustowaliśmy jeszcze gorącego, z dodatkiem zimnego masełka, zagryziony kiszonym ogórem był wprost bajeczny... ;-) Chleb jak większość chlebów, które tworzę pieczony jest na dwóch zakwasach, na orkiszowym i żytnim. Można oczywiście zamiast tych dwóch użyć tylko jednego, za to w podwójnej ilości. Piekłam w ciemnej
Smaczne ZdrowePieczywko z nabiałem - nietypowe podejście do chleba! Eksperymentowałam już kiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo(...)miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki czy zbity, wręcz przeciwnie, przypomina bardziej konsystencją miękką bułkę, niż typowy chleb. Co ważne, długo zachowuje świeżość, jemy go z Panem Mężem już 3-ci dzień i nadal nie stracił w naszych oczach. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek: 350g mąki pszennej
Grunt to przepis!pieczywko, tak nasycone glutenem, że aż się wylewa z niego, najlepiej przykryte czymś tak kalorycznym, że przy próbie obliczenia kalorii wybucha tablica kaloryczna. Tak, lubię to. Nie przepadam za chlebami żytnimi. To po prostu nie mój smak. Ale co zrobić... Jedyne co zrobić mogłem to opracować taki przepis na chleb, który naprawdę by mi smakował. Po kilku próbach udało(...)się to i w efekcie otrzymałem chleb żytni na zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna lub dodatki Składniki
Marder&Marder Manufacturewielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz uzależniona), zwiększyłam ilość wody i wyszła doskonalsza wersja już i tak bardzo zdrowego chlebka. Ja choć osobiście bardziej preferuję chleby pełnoziarniste: gryczano- orkiszowy (mój zdecydowany faworyt), owsiano-orkiszowy , żytni razowy , żytni jasny (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej), ziarno(...)przy ziarnie , orkiszowy na orkiszowym zakwasie , to na taką kanapeczkę niekiedy również się skuszę. Moja Rodzinka ten chleb wprost uwielbia. Z podanych składników wychodzi jeden duży chleb, pieczony w formie o wymiarach 30x12cm (lub dwa mniejsze). Po upieczeniu taki bochen waży ponad 1,5kg. Ja piekę od razu dwa (jedno pieczenie, a zawsze można kogoś uszczęśliwić...), jeden pozostaje w domu
Smaczne Zdroweobdarowywałam lub byłam obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy(...)czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie: * Jak przygotować zakwas żytni. Jeśli nie posiadacie zakwasu lub znajomych uzależnionych od wypieku chleba na zakwasie, musicie zacząć od wyhodowania własnego zakwasu co trwa 5-7 dni. Potrzebne będą mąka żytnia 720, mąka żytnia 2000, letnia woda i litrowy słoik (jeśli to wasz pierwszy
SzczyptaSmaQchleb spadł na mnie niespodziewanie. Jedna z czytelniczek podsunęła mi link z przepisem Margarytki pod sam nos. Zaiskrzyło od razu. Spodobało mi się w nim to, że jest równie mało wymagający jak Chleb Orkiszowy z ziarnami , a przygotowuje się go identycznie. W chwili czytania już wiedziałam, że i ten chleb będzie długo zachowywał świeżość. Nie myliłam się. Jest to dość(...)jednym razem, ale przez te kilka dni. Raz nawet brakło mi mąki typ 650, miałam tylko 100 g i 350 g dosypałam tortowej i chlebowej, a chleb wyszedł równie pyszny! Byłabym zapomniała, przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie i ja ten chleb piekę na mąkach pszennych. Osobiście uwielbiam czarnuszkę, a moje dziecko nie znosi, więc jak piekę dla siebie dodaję
Blondynka GotujeUpiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego(...)akurat mam pod ręką. Chleb z nasionami Składniki: 2 bochenki 200 g żytniej mąki 750 – 800 g pszennej mąki 50 g drożdży 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli i ciut więcej 200 ml nasion słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml sezamu, u mnie czarny Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj obie mąki po części i zagnieć ciasto. Jeśli
codojedzenia