chleb który zawsze się udaje - 57 przepisów (strona:3/4)

Wegański "SMALEC" Z FASOLI 148

okazał się dla mnie zbyt nużący, miałam ochotę to zjeść ale nie miałam ochoty obierać fasoli... Zrobiłam więc raz bez obierania i - tak jak autorka przepisu sugeruje, zdecydowanie warto jednak się poświęcić :) chyba że macie super blender, który mieli wszystko na miał, wtedy oczywiście skórkę zostawiamy bo zawsze to więcej błonnika... I na tym właściwie mój wpis mógłby się zakończyć(...)zalewam świeżą wodą (ile? trochę powyżej poziomu fasoli) i czekam aż się zagotuje. Od razu zbieram pianę z wierzchu (dzięki temu nie będzie "uciekać" z garnka), zmniejszam ogień do minimum i... się gotuje. Zaglądam do niej czasem; kiedy robi się miękka wsypuję sól, od razu całą łyżeczkę i... się gotuje dalej. Gotowa jest - według mnie idealna - kiedy w charakterystyczny sposób

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Odchudzanie dietą – na czym to polega? Kaloryczność posiłków i jadłospis. Część III 164

już nieco bliższe. Przyszedł czas na przykład jadłospisu, który będzie niejako dla nas wzorem.  Ważne jest   także rozłożenie zapotrzebowania energetycznego w odpowiednich proporcjach na cały dzień.  Tak, aby nie czuć głodu i nie myśleć ciągle tylko o jedzeniu.   Przykład diety ubogoenergetycznej na 1200kcal: I śniadanie : Chleb graham (50g) z masłem (3g) Chuda wędlina (30g) Sałatka(...)wody (150g) Chleb razowy (40g) z margaryną niskotłuszczową (3g) lub pastą kanapkową Herbata owocowa bez cukru Rozłożenie kalorii na poszczególne posiłki  w zapotrzebowaniu 1200kcal:   I Śniadanie to 300kcal II Śniadanie to 120kcal Obiad to 420kcal Podwieczorek 120kcal Kolacja 240kcal Wartości te proszę uznawać za wskazówkę przy tworzeniu swojego jadłospisu.  Nie zawsze udaje się co do 1kcal przestrzegać

IzaGotuje
Biszkopt, który zawsze się udaje 78

taki chleb, że nawet kaczki w stawie nie chciały go jeść ... Cóż, bywa i tak. Próbuję dokształcać się w gotowaniu, bo bardzo to lubię i lubię, gdy moje jedzenie smakuje innym. Jest jednak coś, czego na tym etapie swojego życia nie jestem w stanie pokonać. Jest to biszkopt w czystej postaci - bez proszku do pieczenia - w skład którego wchodzą trzy(...)biszkopt taki, który mi się udaje - z proszkiem. Jest tu również kilka łyżek wrzątku, który rozgrzewa żółtka sprawiając, że ubita masa jest naprawdę puszysta i kremowa. Myślę, że jeśli wśród tych, którzy będą czytać tego posta jest ktoś, kto boi się upiec biszkopt, lub zwykle wychodzi zbity i ciężki, niech spróbuje upiec ten dzisiejszy. Wychodzi koncertowo - zawsze się udaje :) Biszkopt

Posadzone i zjedzone
Bułki na hamburgery, pszenne 168

świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować do zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność(...)Jeśli ładnie zbrązowieją, możesz przykryc je folią aluminiową, aby zanadto się nie spiekły.Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.  Bułki wyrastają. Pkt 6.Bułki wyrastają. Pkt 6.Upieczone bułki. Pkt 9.Upieczona bułka.Upieczona bułka en face.przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka ” śnieżne smalcówki „ 649

smalcówki , to ciasteczka ,których nie potrafię sobie odmówić , moi chłopcy zresztą też nie . Są kruche , niesamowicie smaczne i dość proste w wykonaniu . Nawet taki dyletant cukierniczy jak ja , daje radę z tym pysznym łakociem , udają się zawsze . Czasami bywa ,że trochę dżemu wypłynie , jak jest rzadki , dlatego dużo lepiej sprawdza się marmolada , ale i tak zawsze są mega smakowite " class(...)marmolada – nie wypływa , dżem lub jak to widać na zdjęciu ) cukier puder do oprószenia Drożdże rozcieramy z cukrem, ładnie się topią pod jego wpływem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub inny robot – pomocnik " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) wbijamy jajka, dodajemy śmietanę , wlewamy drożdże , mąkę

Ogrodnik w podróży
Pączki najlepsze. 174

Nazywam je najlepsze, bo jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby mnie zawiodły. Zawsze się udają.  Są puszyste, mięciutkie i pyszne, nawet na drugi dzień.  Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo.  Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam(...)znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz  dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort w 30 minut, jak to zrobić? 138

Prosty i łatwy sposób na wykonanie tortu przy użyciu gotowych spodów biszkoptowych.  Natomiast jeżeli mamy dużo czasu i chęci, to  pieczemy oczywiście klasyczny biszkopt

chleba naszego
Bułki kwiatuszki z makiem 145

Pieczywo to jeden z podstawowych elementów codziennej diety człowieka. Domowy chleb i bułki smakują nam wiele bardziej, niż pieczywo kupowane w sklepie. Kiedy sami robimy wypieki mamy pewność, co do składu pieczywa i że nie spotka nas przykra niespodzianka w postaci chemicznych polepszaczy. Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe bułki, idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka(...)minut w temperaturze 190 stopni.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Krupczatkę pszenną, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki  Młynomag  zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam.   Zachęcam do zapoznania się z ofertą cenową firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Klasyczny chleb żytni 108

niż większość chlebów. Co dodatkowo podnosi jego wartość :) Bo właśnie noc późna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki, ale w stosunku do przeciętnego chleba zyskujemy ze 40 minut. Czyli w sumie sporo. 375 g mąki żytniej(...)Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć :) AKTUALIZACJA (19.06.2012): Pod tym przepisem pojawiło się kilka krytycznych komentarzy. Zasmuciło mnie to wielce, bo martwię się jak komuś nie udają się wypieki z moich przepisów. Postanowiłem zatem sprawdzić skąd i dlaczego

Marder&Marder Manufacture
Labneh – najprostszy domowy ser (z jogurtu) 177

Labneh to najprostszy domowy ser, do którego przygotowania wystarczy dobrej jakości, gęsty jogurt grecki (bałkański). Przepis na taki serek już się właściwie pojawił na blogu – marynowałam go wtedy w oleju . Bardzo jednak lubię przygotowywać go w przyprawach i ostatnio taki gości u mnie najczęściej. Jaki ma smak? Jest przepyszny! Smakuje podobnie do serków kanapkowych, jednak jest zdecydowanie delikatniejszy. Możemy(...)spodem ustawiamy tylko naczynie (jogurt będzie kapał). Jeśli nie mamy takiego chłodnego miejsca, możemy zaryzykować pozostawienie gazy z jogurtem w kuchni (mój wisiał w temperaturze pokojowej i zawsze się udawał – wieszam go na kuchennym kranie, lecz jeśli macie bardzo ciepłą kuchnię to odradzam). Można odrobinę przyspieszyć powstawanie sera i co jakiś czas bardzo delikatnie ściskać gazę, aby płyn szybciej

Poezja smaku
Kulisy fotografii kulinarnej: Jakie naczynia wybierać do zdjęć jedzenia? + Linkowe Party 134

naczynie jednobarwne, najlepiej z błękitnym lub szarym zdobieniem. ➤ Na jakich zdjęciach sprawdzą się wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić oko.  4. Uzupełnienie(...)jasnego i świetlistego lub ciemnego i mrocznego. Warto zastanowić się chwilę, jakie zdjęcia Wam się podobają, ale również jakie potrawy najczęściej fotografujecie, i tym kierować się w czasie zakupów. Jeżeli chcecie robić zdjęcia w ciemnych stylizacjach, zainwestujcie koniecznie w kilka czarnych talerzy i miseczek . Na większości zdjęć kulinarnych pięknie prezentują się także naczynia w stylu vintage - czy autentyczne egzemplarze wyszperane

Chilli Czosnek i Oliwa
Kim dla Ciebie jest Twoja babcia? 137

kupnie bochenka chleba i torby leków, albo wcale jej nie ma. Pracują, są zajęci, mają swoje sprawy. Tak ich babcia tłumaczy i stara się funkcjonować bez niczyjej pomocy. Czy tak powinno to wyglądać? Czy naprawdę tak ciężko podejść i sprawdzić jak się czują, dopytać w czym pomóc? Tym bardziej, że wszem i wobec wiadomo, co się z nimi dzieje(...)myśli, że tylko ruchy czasem spowolnione i nieskoordynowane, że pamieć już nie ta sama. W środku jednak jest cały czas ten sam człowiek, który (daję głowę!) widzi pewne rzeczy, ale przed samym sobą udaje, że jest inaczej. No ale karma to nie tylko jedzenie dla zwierząt.... "(...)generalnie nienawidzę żerowania na niczym... nie tak, na nikim, skoro mówimy o ludziach. Nienawidzę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Węgry: Leczo oraz recenzja Długiego Weekendu 157

detektywistycznej części książki nasz bohater miota się z jednego punktu miasta do drugiego i choć jest to pewnie całkiem realistyczne, to jednak jako czytelnik troszkę się pogubiłam w trakcie lektury, a dziwnie brzmiące nazwiska migały mi przed oczami bez większej refleksji. Ostatecznie stwierdzam jednak, że książkę czytało mi się dobrze i idealnie nadaje się na podróż środkami komunikacji miejskiej. Pozwalała(...)lecza nie dodaje się mięsa, ale wyobraźcie sobie mężczyznę, szczególnie mojego mężczyznę, który dostaje pod nos miskę papryki i pajdę chleba, a zrozumienie dlaczego odstąpiłam od tradycji. Bardziej słowiański dodatek kiełbasy uważam za całkiem trafne uzupełnienie tej doskonałej potrawy. A zatem zapraszam na wspaniałą węgierską zupę paprykową, która w okolicach sierpnia i września zawsze królowała w moim domu. Leczo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanki na Placu Nowym w Krakowie 155

oraz coś, co ma być serem, ale z sera ma tylko kolor i to też nie zawsze. Ten udawany ser zostawia dziwny posmak i jeszcze dziwniejsze uczucie, że właśnie ktoś wam ukradł 5 złotych. Michał dostał okrągłą wersję zapiekanki z Zapiekanek Królewskich, mi się trafiło kwadratowe cudo z Elebele. Obie trafiły do kosza. Chrupiąca skórka otaczała brak smaku, wspomnienie sera(...)Okrąglaku jest jeden jasny punkt, który wczoraj ukoił nam nerwy, ale to jest taka perła, że o niej napiszę wam osobno. Co jeszcze możecie zauważyć, jedząc zapiekanki? Bajzel, wszechobecny bajzel. Brud, papiery, lepiące się stoliki, słoiki z przyprawami, które pamiętają jeszcze insurekcję kościuszkowską, brudne kosze, walające się śmiecie. Spotkaliśmy kilka wycieczek szkolnych, które przewodnicy zaprowadzili na zapiekanki. Więc moi drodzy

ladykitchen
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 195

prostu w tym sklepie nie było, więc nie miałam wyboru, a zależało mi wtedy na kamieniu jakimkolwiek. Jak to się mówi - darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, więc nie marudziłam. ;) Niestety, szczerze powiedziawszy część obaw sprawdziła się od razu. Kamień szamotowy po dwóch użyciach wyglądał już, jakby używany był dobrych kilka lat. Myć na mokro go nie można(...)ciasta i mogłoby to zepsuć jego działanie. Pozostaje zeskrobywanie resztek, co nie zawsze do końca się udaje. Kilka dni temu firma Bakero, zaproponowała mi test granitu. Nie namyślając się zupełnie, oczywiście się zgodziłam, przede wszystkim z ciekawości. Efekt widać na zdjęciu, choć fani przypieczonego ciasta mogą się burzyć. ;) Przejdę więc do właściwej części recenzji mojej nowej kuchennej skały. tak szamotu

Kuchenna Kontrrewolucya