chleb który zawsze się udaje - 111 przepisów (strona:4/8)

Panem et circenses - chleba i igrzysk 182

wieloma ziarnami, który świetnie smakuje świeży, ale nadaje się doskonale na tosty zapiekane w różnego typu tosterach. Jest też jak na pieczywo drożdżowe całkiem długo na tyle świeży, że można go jeść po prostu w kanapkach. Jeżeli jeszcze nie pokusiliście się nigdy o przygotowanie samodzielne chleba, ta propozycja jest doskonała na początek. Udaje się zawsze. Od chwili decyzji o wypieku

I tu będę miała takie te
Jajko w koszulce na toście z awokado 106

koszulce, który zawsze się sprawdza Wreszcie udało nam się znaleźć niezawodny sposób jak okiełznać białko . Jest prosty jak rozbicie jajka i opisujemy go poniżej. Jeśli jajko w koszulce nie wychodzi Ci tak jak nam kiedyś, spróbuj tego przepisu – zawsze się udaje! Czas : 10-15 minut Poziom trudności: łatwe Danie dla 2 osób Składniki : 4 kromki chleb 4 jajka Jedna

Niedzielny kucharz
Zakwas - zróbmy go razem 230

pieczeniem rozpoczęła się 3 lata temu. Były to głównie drożdżowe wypieki - bułki, chleby, czasem ciasta. Od listopada 2012 zaczęła się moja przygoda z zakwasem. Nie wiedziałam o nim zbyt wiele, ale jak poczytałam o tym okazało się, że to nie jest takie straszne jak mi się wydawało. Zakwas posłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie 5 dni. Zakwas(...)który wyhodowałam to ok. 2/3 szklanki. Jeśli potrzebujesz więcej możesz podwoić ilość mąki i wody.  Ja celowo zrobiłam go mniej, bo praktycznie codziennie go będę " dokarmiać", wiec automatycznie wyjdzie go sporo. Mam nadzieję, że zakwas Ci się udał. Gratulacje!!! Jeśli nie - nie przejmuj się. Spróbuj od nowa. Wiem, że nie zawsze wszystko od razu się udaje. Gdybym poddała się

apetytnapieczenie
Chleb który zawsze wychodzi 159

Jego skórka jest chrupiąca, a środek mięciutki. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że ten pyszny chlebek zawsze się udaje. Składniki 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli (do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka) + łyżka sezamu Przygotowanie Drożdże pokruszyć, dodać cukier, około pół szklanki mleka(...)razy pięścią w ciasto, przykryć i zostawić na kolejne 45 minut. Formę na chleb posmarować olejem. Ciasto włożyć do formy i odstawić na godzinę. Naciąć, posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec około 30-40 minut w temperaturze 200° C. Autor przepisu: Jola The post Chleb który zawsze wychodzi first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Bagietka na maślance 117

Miałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać

dom-agi.pl
Babcina drożdżówka z borówką i glancem 179

Kaszubach lukier . Często w szkole chodziliśmy na szneki z glancem , czyli na drożdżówki z lukrem i oczywiście kruszonką . Wiadomo też, im więcej glancu tym smaczniejsza drożdżówka . Prosty przepis, który zawsze się udaje , cokolwiek byśmy na ciasto , nie położyli bezie smaczne Składniki : ( wszystkie muszą mieć temperaturę pokojową , więc trzeba wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej ) : 4,5 szklanki mąki pszennej(...)Mieszamy do połączenia składników , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna urosnąć . Następnie, przelewamy zaczyn drożdżowy do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli będziecie walczyć ręcznie ) , dodajemy również pozostałe składniki z listy ( poza tymi , których użyliśmy do zrobienia zaczynu drożdżowego ) . Pamiętajcie , masło ma być roztopione , a składniki , mają być w temperaturze pokojowej . Wyrabiamy na gładką , kleistą masę

Ogrodnik w podróży
Tang Zhong i brązowy ryż 190

delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;)Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu z ryżem, kartki z wydrukowanym przepisem co jakiś czas przypominały o sobie pojawiając się z nikąd podczas robienia porządków. W końcu nadszedł(...)szansę na rozmrożenia lodówki. Okazało się, że specjalna chlebowa półka w zamrażarniku jest pusta - piec zacząć czas. I znów nie wiadomo skąd pojawiła się kartka z wiadomym przepisem!!!Pieczenie zaplanowałem na rano, a wcześniejszego wieczoru przygotowałem Tang Zhong i ugotowałem brązowy ryż na sypko. Od dłuższego czasu ryż gotuję na sypko wg sprawdzonej metody, którą zdradził mi poznany kiedyś Takashi

Grahamka, weka i kajzerka
Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 146

nasionka, idealne do tzw. puddingów. Przejmują smak płynu, którym są zalane, zwiększając przy tym kilkukrotnie objętość. Mogą być także używane jako posypka do sałatek czy dodatek do musli. Tutaj podobnie jak z ksylitolem - bardziej opłaca się zamawiać większe paczki przez Internet. Jeśli jednak jeszcze nie mieliście okazji spróbować i boicie się, że wam nie przypadną do gustu, jak najbardziej możecie(...)upiec swój chleb albo nawet przerzucić się na wafle ryżowe. Jeśli oczywiście musimy stosować dietę bezglutenową.  2. Owsianka Goody 1,49 z ł - coś w stylu produktu na raz, krótki skład, brak dodatku cukru . Generalnie w porządku. Sprawdzi się jako szybki posiłek na mieście, bo kupowanie jej na śniadanie w domu jest raczej mało ekonomiczne. Niektórym może przeszkadzać mało

Powiedz dietom nie
Chrupiący chleb z gara ze słonecznikiem 23

propozycja na chrupiący chlebek. Tym razem z dodatkiem ziaren słonecznika. Taki domowy chleb jest najlepsze. Pachnie w całym domu obłędnie. I nie jest trudny w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Piekłam już ten chleb wiele razy i zawsze mi się udaje. Kto raz spróbuje taki chleb to już nie sięgnie po inny. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać(...)może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. 5. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z naczynia i studzimy na metalowej kratce. 6. Gotowy chleb kroimy i podajemy, smacznego życzę.       Moje rady: Ciasto na chleb możemy wyrobić robotem przez około 10 minut. Mąkę zawsze przesiewam. Do upieczenia chleba możemy użyć naczynia żaroodpornego lub gara żeliwnego. Chleb

Izabelawkuchni
Chrupiący chleb z gara z ziarnami 73

słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Na pewno się ze mną zgodzicie, że taki domowy chleb jest najlepszy. Pachnie w całym domu obłędnie. I nie jest trudny w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu, wystarczą tyko chęci. Piekłam już ten chleb wiele razy i zawsze mi się udaje. Kto raz spróbuje takiego chleba to już nie sięgnie po inny. Bardzo polecam(...)może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. 5. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z naczynia i studzimy na metalowej kratce. 6. Gotowy chleb kroimy i podajemy, smacznego życzę.     Moje rady: Ciasto na chleb możemy wyrobić robotem przez około 10 minut. Mąkę zawsze przesiewam. Do upieczenia chleba możemy użyć naczynia żaroodpornego lub gara żeliwnego. Chleb najlepiej

Izabelawkuchni
Chleb na mleku 139

jest tak, że wszystko, zawsze wychodzi. Czasem nie wychodzi. I wtedy jest dramat. Czarne chmury, i że "nic mi się w życiu nie udaje", i jeszcze "że po co ja w zasadzie to robię". Pójdzie człowiek do piekarni. Kupi takie pieczywo jak chce i załatwione. Po co się męczyć? Ważyć, mieszać, miski brudzić. Tyle, że mija jeden dzień, mija(...)wodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się udało. Powstał imponujący bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb ten przypomina

W kuchni wieczorem
A Ty pomagasz, czy może odwracasz wzrok? 127

innych. Pieniądze, uwagę, dobro, współczucie...  Widzisz kobietę z gromadką dzieci, która nie ma na chleb. Co robisz? Dajesz pieniądze? robisz jej zakupy? odwracasz głowę? Najprościej odwrócić głowę, udawać, że się nie widzi, że "coś" nie istnieje. Można dać pieniądze, ale skąd wiadomo, jeśli nie zna się rodziny, że nie zostaną wydane niewłaściwie? Można zrobić zakupy, ale to doraźna pomoc(...)kiedy wydawało mi się, że gorzej już być nie może. Tak, teraz żyję spokojnie, bez większych problemów, ale nie zawsze tak było. Miałam jednak to szczęście, że nigdy nie byłam sama. Zawsze obok znajdował się ktoś, kto wyciągał do mnie rękę albo potrząsnął mną, mocno dając kopa do walki o lepsze jutro. Ja też nie odwracam się, kiedy widzę kogoś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta jajeczna 69

Pasta jajeczna to chyba znany wszystkim dodatek do kanapek. Nic dziwnego! Robi się ją błyskawicznie i jest przepyszna. Ja mam dla Was propozycję na moją wersję

Natka Pietruszki
Dżem brzoskwiniowy 57

domowy dżem brzoskwiniowy, który przetrwa miesiące! Przygotowanie domowego dżemu to świetny sposób, aby cieszyć się smakiem świeżych brzoskwiń przez cały rok. Dzięki temu prostemu przepisowi możesz zrobić pyszny dżem brzoskwiniowy w zaledwie pięciu prostych krokach bez żadnych specjalnych składników ani sprzętu. To nie tylko świetny sposób na zachowanie letniej obfitości, ale także pyszny domowy prezent, który pokochają Twoi przyjaciele(...)wymaga już pasteryzowania. Dżem brzoskwiniowy z cukrem składniki Dżem brzoskwiniowy z cukrem żelującym składniki Ja tutaj nie stosuję się do przepisu na opakowaniu dżem-fixu, ani cukrów żelujących, robię przetwory według własnego uznania. I muszę przyznać zawsze się udają :) Dżem brzoskwiniowy przepis Brzoskwinie obieramy, ale nie musimy bo ja preferuję dżemy gładkie, więc będziemy go na końcu blendowali. Na pewno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania