słonina wędzona aromatycznym dymem. Słodka przesmażona cebula, winne jabłko. Odrobina soli i pachnący majeranek. Dieta czy nie dieta, sportowe trzymanie formy czy trzymanie opływowych kształtów – wszystko jedno. Na taki domowy smalec da się namówić każdy. Słoninę bardzo drobno kroimy – staram się kroić słoninę wcześniej lekko zmrożoną – poddaje się dużo łatwiej, nie maże i nie przykleja do noża. Całą słoninę trzeba(...)jabłko nie opadły na dno. Jeśli chcecie przechowywać nienapoczęty smalec dłużej, warstwa czystego tłuszczu na wierzchu mu tylko w konserwacji pomoże i niczego nie mieszajcie. Świeży chleb, najlepiej domowy, do niego ten właśnie smalec i ogórek kiszony. Piwo albo kieliszeczek czystej, na trawienie. W prostocie siła! SKŁADNIKI 600g surowej słoniny 400g wędzonej słoniny 1 duża cebula /ok.170-200g/ 1 małe
Karo in the Kitchenbrzoskwiń? Ich aromat i smak przypominają nam miłe chwile z dzieciństwa. Zacznij dzień od najlepszej kanapki z własnoręcznie zrobionym dżemem brzoskwiniowym! Nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba z domowym dżemem. Składniki: 1 kg brzoskwiń 1 kg cukru Sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: Brzoskwinie obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę. Go garnka o grubym dnie dodajemy pokrojone
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: * 750 g mąki pszennej * 25 g świeży drożdży * 500 ml ciepłej wody * 2 łyżki oleju * 2 płaskie łyżeczki soli * 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: Drożdże
Kulinarne przygodyPuszyste, wspaniałe bułki na śniadanie , pszenne bułki z makiem. Zazwyczaj posypuję bułki makiem ale tym razem dodałam mak do środka. Bułki są niesamowite…mocno makowe
codojedzeniababcią. Wszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie
Życie ze smakiemBardzo fajnie wyszedł, smaczny aż się nie mogłam nadziwić. Te chleby tostowe ze sklepu to sam papier, nie cierpię takiego. Teraz mam swój tostowy chlebek. Drożdże
Kuchnia PokoleńDomowy, prosty chleb pszenny na drożdżach. Ten chlebek bardzo wyrasta :-) Ciasto wyrabiaj wieczorem, a piecz następnego dnia rano. Chleb jest: - jednolity - puszysty - delikatny - równy - idealnie się kroi Warto spróbować! Czas przygotowywania: 5 minut + wyrastanie 12h + 1 h Czas pieczenia: około 50 minut Ilość porcji: wysoki bochenek o średnicy około
AniaGotuje.plDomowy, prosty chleb gryczany na drożdżach, których w ogóle nie czuć. Chlebek ma chrupiącą, pachnącą skórkę oraz wilgotny, idealny środek. Nie obawiajcie się specyficznego smaku.. jestem pewna, że wiele osób nie byłaby w stanie poznać z czego jest zrobiony :-) Chleb: - wyrasta na drożdżach, nie na zakwasie - powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną - długo zachowuje świeżość
AniaGotuje.plDomowy, prosty chleb pszenny na drożdżach w stylu Francuskich bułeczek Petit pains au lait. Pieczony na mleku z dodatkiem prawdziwego masła :-) Chlebki są: - pachnące - puszyste - delikatne Warto upiec! Czas przygotowywania: 5 minut + wyrastanie łącznie 2,5 h Czas pieczenia: około 25 minut Ilość porcji: 4 bochenki wielkości małego grapefruita
AniaGotuje.pljakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy
JaglusiaTakie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne. Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką. Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty czy emulgatory. Po prostu masło ze śmietany, jak to za dawnych lat bywało. A jeśli jeszcze uda Wam się kupić śmietanę od rolnika, to już będzie naprawdę suuuuper :) Zasada jest prosta - im tłustsza śmietana
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataletnie danie z cukinii - cukinia smażona w panierce. Może z powodzeniem zastąpić kotlet do obiadu. Pyszna jako samodzielnie danie, jako dodatek do ziemniaków, sałatek, ja uwielbiam ją na chlebie z domowym keczupem . Można przygotować ją również bez panierki, smażąc na patelni grillowej . Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewiedzę. Wspaniali ludzie których tu poznałam dają mi motywację do działania. Każdego dnia zgłębiam tajniki tutejszej kuchni, w zdrowszej, pełnej smaku i ekologicznej wersji. Dotychczas poznałam duszę prawdziwego chleba na domowym zakwasie, kompozycji warzyw otulonych w puszystym cieście frittaty oraz ogrom przepisów na ciasta z wykorzystaniem ogródkowych owoców. Co jeszcze? Razem z Greczynką produkującą miody i włoską
Gawron w rosoleNa wielkanocnym stole tradycyjnie pojawia się baranek. U nas bywa to baranek przygotowany z masła. Wykonujemy go samodzielnie, co prawda przy pomocy formy, ale
Smaczne ZdroweDomowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach. 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu 4 szklanki mąki pszennej typ 650 1 awokado 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane
wesoła kuchniawzbogaciłam je o siemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki są puszyste w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Z masełkiem, żółtym serem, soczystą szyneczką…Ślinka cienkie. Domowe wypieki chleba sprawiają mi niemało przyjemności. Uwielbiam piec chleb! Co tu dużo mówić. Świeże pieczywo ma wspaniały aromat i smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki , chleb czy bagietki . Pieczywo to wdzięczny
codojedzeniaPyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można
Kuchnia MagdaLenyokazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią, pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki z grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche rogaliki z nadzieniem oraz lemoniada i oranżada na soku brzozowym. Byłam
Obiad gotowyChleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z A kacjowego bloga . Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z
Codziennik Kuchennypomarańczową są inspirowane francuskim daniem o nazwie pain perdu . Gdybym trzymała się ściśle oryginalnego przepisu to powinnam użyć innego pieczywa, najlepiej chałki. Moje uproszczenie podyktowane było aktualną zawartością domowej spiżarki. Chleb tostowy nie cieszy się dobrą sławą, ale chyba każdy od czasu do czasu po niego sięga. W tym wydaniu smakuje bardzo dobrze. Obecnie przeprowadzamy remont kuchni. Trudny to czas
zadanie-gotowanieBiblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na
Codziennik Kuchennyzostała ona wpisana do rejestru zabytków. Po chacie i po spichlerzu oprowadził nas Zdzisław Brzykcy, dla którego chata jest domem rodzinnym. W gospodarstwie można zjeść, przenocować i kupić domowe przetwory, chleb.... a chleb jest wyjątkowo dobry :) Na miejscu próbowaliśmy gęsinę od Pani Renaty Osojcy z agroturystyki w Topolnie. Jedliśmy okrasę , którą osobiście przygotował Piotr Lenart, oraz gęsi pieczone przez
królestwo garówKażdy chyba już wie, że pieczywo dostępne w sklepach w dużej mierze nie jest wysokiej jakości. Konsystencja, zapach i smak pozostawia wiele do życzenia. W dodatku
WiszniówkaWiele osób słysząc, że wracam do pracy po wielomiesięcznym odpoczynku, mówiło, że skończą się domowe chlebki i bułeczki. Szczerze mówiąc, wynika to nade wszystko z ogólnego nastawienia do domowego wypiekania chleba. Chciałabym nieco "odczarować" to zjawisko. Oczywiście jest wiele sposobów przygotowywania chleba, wiele faktycznie jest wymagających, czasu, licznych zabiegów czy specjalnych sprzętów lub metod. Takie zostają zarezerwowane na weekendowe pieczenie
I tu będę miała takie teChyba najlepsze na świecie, Takie niedokiszone ogóreczki smakują z kromką chleba, z domowym smalcem. Takie zestawienie to powrót do starych metod naszych babć. Coraz bardziej popularne i zdrowe. Dzisiaj polecam bardzo prosty sposób na kiszone, małosolne ogórki. Jeśli postoją dłużej nie będą już małosolne. SKŁADNIKI Na małą porcję Ogórki małe, twarde, gruntowe na 2 litrowy garnek
W kuchennym oknie Ewy