cake with dates and milk glaze. Składniki. Ciasto-spód. 6 białek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g masła aromat pomarańczowy Wierzch. 200g dżemu pomarańczowego 150g daktyli 1łyżka ziaren goyi 100g mleka w proszku 100g masła 150g cukru pudru 1 łyżka wody pomarańczowej aromat 50ml wody wrzącej Wykonanie. Stopić masło. Białka ubić z cukrem
Kulinarny karnet ChristopheraChocolate cake with strawberry. Składniki. Ciasto. 3 jajka 100g cukru 150g czekolady deserowej 50g masła 50g mąki tortowej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10g kakao Mus truskawkowy.. 500g truskawek 150g cukru 5 łyżeczek żelatyny Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło
Kulinarny karnet ChristopheraBanana cake. Składniki. Ciasto. 5 jajek 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej Krem. 6 bananów 400ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodawać żółtka dalej ubijając. Wlać aromat cytrynowy, wymieszać
Kulinarny karnet ChristopheraFrozen chocolate cake with ice cream cherry. Składniki. 4 jajka 175 g cukru 100 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 500 g lodów wiśniowo-śmietankowych 50 g czekolady Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, wymieszać dokładnie. Nałożyć do formy z kominkiem, 23cm.lekko natłuszczonej i piec
Kulinarny karnet ChristopheraCake with gooseberry. Składniki. 60 dag mąki 5 żółtek 3 łyżki cukru 1 kostka masła 3 łyżki smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka spirytusu 7 białek 1 szklanka cukru 80 dag agrestu Wykonanie. Z mąki z proszkiem, tłuszczu, żółtek i 3 łyżek cukru posiekać kruszonkę. Podzielić na 3 części. Jedną część wysypać na dno dużej
Kulinarny karnet ChristopheraCake with sweet potato. Torcik nie potrzebuje żadnego kremu. Jest mięciutki, prawie kremowy , jagoda amerykańska wprowadza nutę świeżości, natomiast jagody goji całą tablicę Mendelejewa. Składniki. 400 g batatów 17,5 dag cukru pudru 17,5 dag masła 3 jajka 20 dag mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 szklanka jagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl
Kulinarny karnet ChristopheraCake white - black fruit. Kruche ,tarte z owocami. Składniki. 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szkl. cukru 125g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka śmietany 18% 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 30 dag truskawek 1 łyżka kisielu truskawkowego-proszek 3 białka 3/4 szkl. cukru Wykonanie. Zagnieść mąkę z proszkiem
Kulinarny karnet ChristopheraCrepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia
Kulinarny karnet ChristopheraCiasto marchewkowe- carrot cake w krajach anglosaskich. Marchew już w średniowieczu była używana do wypieków, powodem tego był drogi cukier, a ponieważ zawartość cukru w marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach
Smaki EdytyJakiś czas temu robiłam barmbrack cake z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki 350 g tłustego mleka 1 małe jajko, ubite 50 g masła 90 g cukru opakowanie (7 g) suszonych drożdży kilka kropli olejku cytrynowego Mąkę wymieszać z drożdżami
Moje domowe kucharzenieJada się je w Szwajcarii, Belgii i Libanie. Wraz z kolonistami tradycja powędrowała nawet na kontynent Amerykański i jest kultywowana obecnie w kanadyjskim Quebecu, na południu USA (ciasto Kings Cake w Nowym Orleanie), Meksyku i Argentynie.Źródła: Wikipedia, Ugotuj.to Galette des rois - Przepis na podstawie przepis z Ugotuj.to Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g (takiego, które można rozwałkować
Chilli Czosnek i Oliwacukru. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżką tworząc "języczki".Piec około 10 minut w temp. 190st. Ostudzić. Inspiracja: Pin-up cake
Z miłości do słodkościpomidorowa. Natomiast teraz jestem zwolennikiem nowości w zakresie zup. Ta dzisiejsza jest niezwykle aromatyczna za sprawą przypraw, które odgrywają tu bardzo ważną rolę. Inspiracja pochodzi z bloga Every Cake You Bake Składniki na 4 porcje:1 większe podudzie z kurczaka lub 30 dag mięsa dowolnego mięsa mielonego2 ząbki czosnku1 cebula300 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej300 g ugotowanej
Fabryka pomysłówforemki. Podawać z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Sweets aren't my strong point. Generally I don't like dabble in flour, creams etc. I bake a cake rarely. Below quick and the simplest to make cookies just in time for a Sunday dessert with coffee... Tartlets with Berries Ingredients: 200 g flour 100 g butter
bastalenaakcentu zawsze może zjeść taką kruszonkę z jogurtowym kleksem... mniammm ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ For breakfast you can eat oatmeal, corn flakes with milk or... deliciuos fruit crumble. If you associate it with cake, it's correct. But I can guarantee you that the addition of oatmeal changes a classic "crumble pie" to delicious cereal bar Fruit breakfast crumble 200 g oatmeal
bastalena