przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu.Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.Smacznego!English versionPlum yeast cake(26×26 cm baking pan)Ingredients:200 ml milk120 g butter7 g instant yeast3 eggs150 g sugar1/4 tsp cardamom450 g all purpose flourpinch of salt1 tbsp vanilla extract350 g plums(...)mixture and mix, until smooth. Cover with cloth and leave to rise for an hour.Transfer dough into prepared baking pan and arrange plums over the top of the cake, skin side down.Bake for 35-40 minutes. Sprinkle with powdered sugar before serving.Enjoy
karmelowyLava Cake ma swoją małą historię ;)Mamy taką małą tradycję - co roku spotykamy się ze znajomymi na święceniu pokarmów w Wielką Sobotę, a później idziemy całą ekipą i z ogonkiem dzieci na lody albo inny deser.W tym roku ja zostałam w domu, a mój mąż z córką i ze znajomymi wylądowali - ze względu na pogodę - w Pizzy Hut. Mąż wrócił(...)pół dnia przeżywał jak dziecko, że jeden z kolegów zamówił TAAAKIE SUPER CZEKOLADOWE CIASTO, Z KTÓREGO WYLEWAŁA SIĘ GORĄCA CZEKOLADA! Sprawdziłam w menu on-line.Tak, to było to :) LAVA CAKE Najprawdopodobniej ;)I jeszcze coś. Mina mężczyzny pałaszującego ten deser - BEZCENNA :)Czytaj więcej
bistro mamawykonane. Dzięki tak wielu okazjom, miałam możliwość przygotowania kilku potraw w nowym piekarniku. Były mini pizzerinki, parówkowe mumie, lasagna, pieczywo czosnkowe i kilka pysznych ciast. Między innymi dzisiejsze Chocolate Cake z niesamowitą kakaową polewą. Jeżeli ktoś z Was ma ochotę na odrobinę słodkiej przyjemności to polecam Wam to ciasto. Jeden kawałek zadowoli Was na cały dzień. Choć szczególnie polecam(...)zimne wieczory. Zapraszam na Chocolate cake!"Składniki:5 białek5 żółtek125 g masła150 g gorzkiej czekolady60 g mąkiłyżka kakao120 g cukruDodatkowo:50 g masła3 łyżki kakaopół szklanki cukru pudrułyżka mlekaSposób przygotowania:Żółtka ubijamy razem z cukrem. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali razem z połamaną na małe kawałki gorzką czekoladą. Do ubitych żółtek dolewamy masę czekoladową, dosypujemy kakao i mąkę
Słodkie Przyjemnościwymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 1 minutę i 15 sekund. Zajadaj natychmiast, najlepiej z bitą śmietaną:) Smacznego! English version Pumpkin chocolate mug cake (1 mug cake) Ingredients: 2 tablespoons all-purpose flour 1/4 teaspoon baking powder 1 tablespoon cocoa powder 1 tablespoon sugar 1 tablespoon brown sugar 1/2 teaspoon gingerbread mix spice
karmelowyhumor, doskonała fabuła. W serialu dzięki „idealnej” Pani domu-Bree, przewija się bardzo często motyw kulinarny. Ostatnio odrabiając zaległości w serialu moją uwagę przykuła scena z „pineapple upside down cake”. Ciasto wyglądało tak apetycznie, że od razu postanowiłam sama je wykonać. Jest to jeden z bardziej znanych amerykańskich klasyków. Ciasto przerosło moje oczekiwanie, nie tylko wygląda pięknie ale jest również(...)rewelacyjne w smaku. Skradło moje serce. Gorąco polecam!!! Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) Składniki: 6 ananasów w krążkach z puszki 5 łyżek syropu z ananasów (z puszki) 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego+5 łyżek 16 wiśni z kompotu lub mrożonych 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 ml mleka
Mania GotowaniaCake pops próbowaliście? Ja po raz kolejny dałam się namówić córce i zrobiłam świąteczne renifery w postaci cake pops na świąteczny szkolny kiermasz. Ale jest to praca dla cierpliwych, niestety. Po 10 sztuce miałam już dosyć ale radość córki i miny kupujących świadczyły o tym ze jednak było warto. Szkoda tylko ze zdjecia zrobione w biegu i są niezbyt udane
Bernika - moj kulinarny pamietnikVelvet Cake... Kto go nie zna? Oj, chyba większość ludzi, a już w szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery. Red Velvet od zawsze było pozycją na mojej liście "do zrobienia" i zastanawiamsię teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem.Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało(...)sięgała chyba ze czterdzieści stopni! Jechałam cała zestrachana, by dostarczyć dow całości. Szybka reanimacja w lodówce po dotarciu do celu i nikt już nie o tym pamiętał. RED VELVET CAKE Z KREMEM SEROWYM. /ciasto - przepis stąd; krem - inwencja własna;/ spody: 250 g masła, bardzo miękkiego 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem
W kuchni Karmel-itkiVelvet Cake jest deserem dość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż jeden taki kawałek jak widzicie poniżej. Czerwony kolor ciasta można uzyskać używając soku z buraków lub czerwonego barwnika spożywczego . Ja osobiście użyłam tego drugiego i troszkę za dużo […] The post Red Velvet Cake
Kulinarne Przebojejaki ten tort jest pyszny! Pracy troszkę przy nim jest, bo pieczenie samego ciasta trwa prawie 75min (!), ale uwierzcie mi, że warto. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku . 'red velved cake' Składniki: *ciasto: - 250g masła, bardzo miękkiego - 320g drobnego cukru (ok.1,5 szklanki) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem - 370g mąki pszennej (ok.2 1/4 szklanki) - 1 łyżeczka
CookYourselftrzepaczka i ciasto gotowe. Ciasto pieczemy, najlepiej w naczyniu żaroodpornym, tak aby nam karmel podczas pieczenia nie wyleciał. Coś pysznego! Spróbujcie sami. 'ananasowe ciasto do góry nogami / pineapple upsidedown cake' Składniki: - 1 puszka ananasa - 1 jajko - 60g jogurtu naturalnego - 120ml mleka - 175g masła (60g+115g) - 210g mąki pszennej - 1 łyżka stołowa (15ml) ekstraktu waniliowego - 2 czubate łyżki stołowe cukru
CookYourselfRóżowego ciąg dalszy... Cake pops i Cupcake pops robiłam pierwszy raz w życiu. Może nie dogonię Bakerelli, ale na pewno jeszcze do nich wrócę, zabawy jest z nimi sporo, ale efekt finalny wynagradza trud. Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Czytaj więcej
bistro mamagoing to write a recipe today. I just wanted to share with you a picture of a cake i made recently...Dziś nie będzie przepisu. Chciałam podzielić się z Wami zdjęciem tortu, który niedawno robiłam
Kulinarna rozmowaczasie, czekoladę ponownie podgrzewamy, tak by była płynna. Bombki i bałwanki zanurzamy w czekoladzie, czekamy aż jej nadmiar spłynie. Czekoladę możemy zabarwić, dodając barwnik spożywczy. Oblane czekoladą CAKE POPS dekorujemy. Udekorowane schładzamy, żeby czekolada dobrze zastygła. Smacznego
kolorowotorcikowonaturalnego PRZYGOTOWANIE: Białka jajek zmiksować blenderem do uzyskania piany. Stopniowo dodawać odżywkę, zmiksować. I tak dalej stopniowo resztę, do uzyskania w miarę gładkiej masy. Przelać do misy multicookera. Opcja CAKE czas 35 minut. Piekarnik. Mała blaszka około 15-17 cm średnicy wyłożona papierem do pieczenia. 180 stopni 30 minut
ClauditteMissCookingłatwiznę i lecę z blenderem), dodaję po troszkę i dalej miksuje pulsacyjnie kolejne składniki. Masa ma być gęsta ale dalej jakby w minimalnym stopniu rzadka. Przelać do multicookera. CAKE - 30 minut W piekarniku: Czynności jak wyżej. Rozdzielić masę do papilotek do muffinek. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. PROSTO, SZYBKO I ZAJEBIŚCIE SMACZNIE
ClauditteMissCookingmogę zrobić. Żeby poprawić nam nastrój potrzebowałam czegoś specjalnego. Czegoś co już od patrzenia podniesie na duchu. No bo w końcu musi być lepiej! Oto mój polepszacz, zainspirowany królową Cake pops Bakerellą . Składniki na ok. 20 szt. 400g czekoladowego ciasta (gotowego, upieczonego) 100g mascarpone 100g kremu czekoladowego (np. nutella) 250g białej czekolady odrobina żółtego barwnika do czekolady lub żółte
Pełny talerzjednak najsmaczniejsze ciastko jakie jadłam i powiem szczerze przez lata nie mogłam znaleźć odpowiednika. Ale z wielką przyjemnością przedstawiam Wam deser podobny do tamtego, znany u nas jako lava cake. Przedstawiam Wam ''Death by chocolate with caramel''. Mięciutkie na zewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Idealny deser dla smakoszy czekolady. Mam nadzieję, że Wam posmakuje:) Deser idealnie
KreatywnePinyobiecałam na Fanpage na facebooku - przedstawiam efekt pierwszej próby wykonania cake pops przy użyciu "Urządzenia do wypieku miniciasteczek na patyku". Jak widzicie - udało się:) Urządzenie jak najbardziej się sprawdza:) A biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że kosztowało całe 25 zł to jestem z niego bardzo zadowolona:) Po dzisiejszy przepis sięgnęłam do źródła, czyli na stronę Biedronki (głównie ze względu
Kto ugości moich gości?idealna odpowiedź. Nawet nie pytajcie Bliskich czy mają ochotę. Po prostu zróbcie! Ten deser to także moja odpowiedź na prowadzony przez Beę Czekoladowy Weekend. HOT CHOCOLATE CAKE /na 8 słoików/ 1 3/4 filiżanki mąki 2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 filiżanki kakao 1/4 filiżanki czekolady na gorąco w proszku 1/4 łyżeczki chilli (dałam więcej) 1/ 2 łyżeczki
KUCHARNIAkokosanką. Nie zawiera mleka dla tych co go nie mogą idealne. Użyłam białek jaj ale tych, które możemy. Bardzo słodkie i smaczne! Angel food cake 6 białek 1 łyżeczka kamienia winnego, u mnie łyżeczka octu winnego szczypta soli 130 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 60 g mąki
Dzieje kuchennej Wiewióryprzenoszenia Halloween na polski grunt, ale trudno mi się oprzeć wypróbowaniu cudzych tradycji kulinarnych związanych z tym świętem. W Irlandii, dzień lub dwa przed 31 października, piecze się barmbrack cake. Słodkie ciasto, określane też mianem chleba, które podaje się ponoć z masłem i kubkiem herbaty. Największą atrakcją tego ciasta jest jednak moc przepowiadania przyszłości :) Gospodyni może do niego dorzucić zawinięte
W kuchni wieczoremjeszcze wracać! Po dodaniu zimowych przypraw, nabrała fascynującego smaku. Będę polecać dalej, jest zachwycająco korzenne, puchate i wilgotne, a czego można chcieć więcej od ciasta? Zapraszam na Pumpkin Cake :) "Składniki : 4 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki puree z dyni (u mnie surowe)1,5 szklanki mąki2 łyżeczki do pieczenia proszku 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka
Słodkie PrzyjemnościDziś od rana miałam smak na czekoladę!Duuuużo czekolady!Postanowiłam sobie porządnie dogodzić i zrobić coś , co zaspokoi podniebienia nawet wybrednych smakoszy!Molten lava cake - chyba każdy wielbiciel czekolady o tym słyszał ;)Zrobiłam swoją wersję tego przepysznego deseru!Płynna czekolada wylewająca się z delikatnych babeczek tworzy nieziemską całość! SKŁADNIKI( na 6 szt. )* gorzka czekolada – 150 g* masło
Ostra na Słodkocukrem trzcinowymTa śmietanka jest genialna, niby takie banalne, ale w takich zestawieniu smakuje genialnie.A wczoraj postanowiłam zrobić porządek z resztkami ciasta które zostały po świętach. Tu macie efekty, cake pops. Dowodem, na to, że smakują genialnie jest to, że od czasu ich zrobienia do zrobienia zdjęć, połowa z nich zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach
More food, love and dreamsteż cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są proste i pyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej?!Składniki: (jesli foremka jest duża - podwoić)170 g miękkiego masła
Walijskie PichcenieSzukasz przepisu na spektakularny tort? Tadammmm! Red Velvet Cake ;-) PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNItrochę za mdły. Dobrze też jest przygotować sobie do pieczenia blatów 3 tortownice (pożyczyłam od sąsiadki), wtedy pieczenie idzie zdecydowanie szybciej. Inspiracja Domowe wypieki. Tęczowy tort (rainbow cake) SkładnikiCiasto na 6 blatów: 360 g masła 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia
Kulinarne przygody GatityCoraz bliżej święta - renifery trenują ciągnięcie sań, Mikołaj przygotowuje ostatnie prezenty, wszyscy czekają... A ja postanowiłem przygotować swoje pierwsze w życiu ciasto. Taki prezent dla samego
Wyprawy kulinarneokazji zbliżającego się Dnia Dziecka chciałybyśmy zaproponować ciasto „Dirt cake” w nowej odsłonie. Pomysł został zaczerpnięty ztego przepisu jednak wprowadziłyśmy kilka drobnych modyfikacji. Deser jest pyszny, lekki, kremowy, ale najważniejszy w nim nie jest smak, a wygląd który zachwyca wszystkie dzieci :). Ilość porcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka
Kolizje SmakówPrzepis na to ciasto znalazłam tutaj i piekłam je jakiś czas temu ..Barmbrack cake to tradycyjne irlandzkie ciasto pieczone w okresie Halloween, ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby upiec je teraz...pyszne ciasto..polecam.. 500 g mąki 350 g tłustego mleka 1 małe jajko, ubite 50 g masła 90 g cukru opakowanie
Moje domowe kucharzeniebardzo sycące, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przechowywane w lodówce pozostaje świeże przed kilka dni.Jeśli szukacie czegoś nowego i chcecie zaskoczyć gości to naprawdę polecam ten torcik. Hummingbird Cake, czyli tort Jamajski Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 3 jaka 200 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów pekana
Mania Gotowaniaprzede wszystkim lekkością. Nazwa ciasta doskonale oddaje jego konsystencję, jest wilgotne i „błotniste” ale zarazem lekkie i rozpływające się w ustach. Polecam na Walentynki J Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową Składniki: 230 g masła 250 g gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej 150 gorzkiej) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml wody 200 g cukru trzcinowego
Mania GotowaniaOstatnio zauważyłam, że bardzo popularne stają się cake pops. Nie byłabym sobą gdybym i ja ich nie spróbowała:)) Miałam nadmiar ciasta czekoladowego i od razu postanowiłam je wykorzystać do tych ciasteczkowych lizaków. Muszę przyznać, że wyszły nawet całkiem smaczne, dzieci się nimi zajadały:)) Składniki: 400g pokruszonego ciasta (czekoladowe, babka itp.), 2 czubate łyżki kremu czekoladowego, 200g serka mascarpone
Z miłości do słodkościZapraszam na moja wariacje nt ciasta marchewkowego- czyli carrot cake W misce laczymy 4 jajka1.5 szkl brazowego cukru1.5 szkl olejuDodajemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia2 szkl maki- miksujemy razem Dodajemy 2 szkl startej marchwirodzynki, orzechy Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C ok 40-45 min Ubijamy mala kremowke, dodajemy cukier puder ok 6-7 lyzek, serek marscapone. Smacznego
Smaki Edytymarcepanu , to przyszlo mi sie zmierzyc pierwszy raz. Mysle, ze to kawal ciezkiej roboty, I chyba bede tego unikac jak ognia No ale czas sie pochwalic Rainbow cake-elephant czyli kolorowy slonPrzygotowalam ciasto biszkoptowe, podzielilam do 6 miseczek- dodalam barwnikiPieklam w nagrzanym piekarniku w temp 180C ok 13-15 minBiszkopt:10 jaj1.5 szkl cukru2 lyzeczki maki3-4 octuzoltka
Smaki EdytyKtoz z nas nie zna Black Forest Cake- raz sprobowany - pozostaje dlugo w naszej pamieci.Przepis na ten przepyszny torcik wzielam ze strony BERGWELT Südschwarzwald . Skladniki na ciasto:250g cukier300g maka 4 kakao7 jajekWykonanie:Cukier I jajka laczymy mikserem, do puszystej masy. Powoli dodajemy kakao I make.Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki EdytyCześć!Robiliście już kiedyś cake pops? Ja nie robiłam nigdy, aż do tego dnia, gdy zaświtał mi w głowie pewien pomysł :-).Takie słodycze na patyku robi się niezwykle łatwo, potrzeba tylko trochę ciasta, np. babki piaskowej czy też biszkoptu, serek, czekoladę i posypkę i można się zabierać do pracy!Polecam zrobić je razem z dziećmi, bo będzie to dla nich
Pora coś zjeść