burger - 2273 przepisów (strona:60/152)

DOMOWE BUŁKI NA BURGERY 195

Jeżeli macie ochotę na burgery, to może spróbujecie upiec domowe bułki? Są mięciutkie i zdrowsze, bo bez ulepszaczy i Bóg wie czego jeszcze. Polecam :) Burgery bezmięsne: przepis Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy

Przepisy Aleksandry
Kasza jaglana z buraczanymi sznyclami i brukselką 218

Mój dzisiejszy obiad :) Składniki (na 1 osobę): 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej, dwie garści brukselki (około 25 dkg), 2 łyżki sezamu burgery z przepisu ze strony Przygotowanie: *Kaszę jaglaną dwa razy płuczemy wrzątkiem (porządnie - im lepiej tym będzie smaczniejsza), wrzucamy na ok. pół szklanki wrzącej wody doprawiamy szczyptą soli i tymianku, przykrywany pokrywką i około 15 min. gotujemy na wolnym(...)zagarować :) ). * brukselkę myjemy, czyścimy, obcinamy zbyt długie końce i usuwamy brzydkie listki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok. 10-15 min. (w zależności od wielkości brukselki). *Podgrzewamy burgery na patelni lub w piekarniku - te, które zjadłam dziś były prawie takie - jak z przepisu na blogu http://kwarek.blogspot.com/2014/11/buraczane-burgery.html , ale bez kaszy jaglanej (są wtedy delikatniejsze). * sezam prażymy

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Domowy Big Mac 1416

ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko   odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy(...)części). Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników

Słodka Strona
Domowy fishburger 185

Jeśli zostaną Wam z obiadu filety rybne, na kolację lub na obiad drugiego dnia możecie przygotować domowe burgery. Wystarczy kilka świeżych składników, domowy sos i o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja fastfoodów gotowa :) Składniki na 4 burgery: 4 usmażone filety rybne 4 bułki 2-3 pomidory 4 plasterki sera 4 liście sałaty *inne dodatki wg. uznania i zawartości lodówki

Ze smakiem i z pasją
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 209

prażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów  ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem Hitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem(...)pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu

Kulinarne przygody Gatity
Domowe Hamburgery 269

masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli             jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody jajko sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn olej (do smażenia(...)bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników

Słodka Strona
Bułki hamburgerowe 218

Bułki hamburgerowe... Domowe, złociste i pyszne! Miękkie, posypane ziarnami słonecznika. Idealne do burgerów. Polecam!   Składniki: 250 g mąki pszennej; 150 ml letniego mleka; 8 g świeżych drożdży; 25 g masła; 1,5 łyżeczki białego cukru; 0,5 łyżeczki soli; 1 jajo; 2 łyżki ziaren słonecznika. Sposón przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę. W mące

Gospodyni Miejska
Burgery z miodowym pulled pork 248

razem stanęłam przed wyzwaniem opracowania przepisu do nowego piwa Książęce Chlebowo-Miodowe. W zasadzie nie zastanawiałam się zbyt długo bo od razu do głowy wpadł mi pomysł na te burgery. Na pulled pork miałam ochotę od jakiegoś czasu. Pozostało tylko przygotować smaczne bułki i aromatyczną marynatę do mięsa. Uwierzcie mi, burgery wyszły świetne! Mięso wprost rozpływało się w ustach

Mienta blog
Wegetariańskie cheeseburgery 207

Dziś zapraszam Was na domowy fast food w wersji wegetariańskiej. Burgery wyszły mi wyjątkowo pyszne, szkoda tylko, że zastała mnie ciemność przy robieniu zdjęć. Ale liczę, że wybaczycie mi jakość fotek. Polecam wypróbowanie przepisu! serowe bułki 4 szt: 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli ¼ łyżeczki cayenne 3 plasterki suszonych pomidorów

Mienta blog
Kotleciki rybne 240

zaproponować alternatywną wersję na danie z ryb, czyli kotleciki, które dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe (z ziemniakami i np. mizerią), ale możecie z nich skomponować również pysznego burgera :) Składniki: ok. 1 kg filetów z ryb, ja użyłam po 2 filety z dorsza i pangi sucha kajzerka cebula 2 jajka koperek przyprawy i zioła: sól, pieprz, vegeta, przyprawa(...)wolnym ogniu na złocisty kolor. W moim poście proponuję skomponować kotleciki z ziemniakami i mizerią, jako danie typowo obiadowe, ale jak wcześniej wspomniałam, możemy je jeść również jako burgery rybne z bułką i warzywami (sałata, ogórek, pomidor

Taste Of My Day
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 314

cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie. I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia" , niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam. Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek . W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski.  Jeżeli nie macie kiszonych cytryn(...)czego pasuje taki sos? Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw : ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki).  W tle pity z grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Piknik Smakoszy w Lublinie - relacja 195

nerwów, ale udało się i jestem zadowolona z efektów. Moje menu: Tarta na cieście francuskim z boczkiem i pomidorkami Tartaletki z kabanosami i pomidorkami Muffinki czekoladowe z malinami Mini burgery z czerwonej fasoli Lemoniada z papierówek Nie wiedziałam jakiego zainteresowania się spodziewać, więc i ceny były raczej symboliczne. Największym powodzeniem cieszyły się burgery, a były nawet osoby, które przyszły zapytać

Pasja Smaku
American Dream według Magdy (Gessler) 774

wkropiłam cytrynę. Podałam z kleksem śmietany.  mięso mielone 100ml bulionu pieprz cytrynowy, sól, papryka słodka plaster żółtego sera ogórek kiszony cebula papryka czerwona ketchup, musztarda, majonez bułki do burgerów Mięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku.   No to teraz(...)pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy. Położyłam plaster żółtego sera, na nim kotlet wysmarowany ketchupem. Dalej w kolejności wylądowały plasterek cebuli, ogórka i paski papryki. Na wierzch znowu porcja majonezu, ketchupu. Przykryłam wierzchem bułki... ... i można się zajadać! Byle palcyma

bastalena
Z dalekich wypraw #5 Dzień hot doga pod biegunem 225

wołowinę, cebulę, sos pomidorowy, przyprawy. Podawana w formie hamburgera, z tą jednak różnicą, że mięso tutaj jest luźno i "niechlujnie" (ang. sloppy) rozdrobnione, a nie tak jak w klasycznym burgerze zwarte w kotlet. Do tego jeszcze coleslaw na kiszonej kapuście i mamy obiad w amerykańskim stylu.  Dzień hot- doga uczciliśmy "niechlujnym" burgerem.  U mnie dziś będzie totalna wariacja

bastalena
Chrupiąca panierka do kurczaka 227

zapisanych ilości składników, bo wszytko dodawane było "na oko" , a po zrobieniu po prostu spróbowałam, czy jest wystarczająco doprawiona. Mimo tego zachęcam do spróbowania ;) Robiłam z nią  chicken-burgery, jest dużo lepsza od tej w przepisie na burgery, bo szybko się robi i nie odpada podczas smażenia. Robiłam też zwykłe kąski, podobne do tych,  które były już kiedyś

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania