warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte(...)grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie
Kolizje SmakówBurgery buraczane z kaszą jaglaną w wersji odmienionej... bo nadziewane mozzarellą. Są to burgery wegetariańskie, ale są tak smaczne, że nawet mięsożercy nimi nie pogardzą 😉 Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, a buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Jedynie trzeba wcześniej ugotować kaszę jaglaną - można to również zrobić dzień(...)przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy jaglanej
Kuchnia MagdaLenyBurgery buraczane z kaszą jaglaną w wersji odmienionej... bo nadziewane mozzarellą. Są to burgery wegetariańskie, ale są tak smaczne, że nawet mięsożercy nimi nie pogardzą 😉 Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, a buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Jedynie trzeba wcześniej ugotować kaszę jaglaną - można to również zrobić dzień(...)przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy jaglanej
Kuchnia MagdaLenysałatkę z ricottą (24 zł). Błonia Bistro to również dobra pizza i smaczne burgery, czyli coś dla miłośników fastfoodów. Burgery zjemy tutaj zarówno w wersji tradycyjnej jak i w wersji wegetariańśkiej Warto zwrócić uwagę na pozycję w karcie o nazwie Burak Burger (24zł) czyli bułka szpinakowa z burakiem i kozim serem. Dla wszystkich, którzy lubią testować nowości jest
I LOVE LIFEkocha buraki łapka w górę! Buraki mogłabym jeść codziennie i pod każdą postacią. Ubóstwiam sok z buraka z dodatkiem cytryny, pieczonego buraka, babeczki buraczane, podsmażane buraczki, pierogi z pieczonymi burakami, burgery buraczane... Wszystko z dodatkiem buraka smakuje po prostu lepiej! Jeśli boicie się burak to od razu Wam mówię, że nie potrzebni! Burak w smufisie smakuje pysznie. Nadaje
wegetalerzeBURGERY Z BURAKÓW (około 8 szt) - 2 średnie buraki (upieczone wcześniej) - 50 g ugotowanej kaszy jaglanej - 1 mała cebula (drobno pokrojona i podsmażona na złoty kolor) - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej - sól, świeżo mielony pieprz - oregano, koperek, natka pietruszki - do smaku - olej z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Gotujemy kaszę jaglaną. Upieczone wcześniej buraki ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy drobno(...)złoty kolor. Następnie łączymy buraki, cebulkę, kaszę jaglaną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Na koniec dodajemy jajko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej z pestek z winogron. Z przygotowanej masy formujemy w rękach kulki i układamy je kolejno na patelni, lekko przyklepując każdą. --- Do przygotowania burgerów potrzebujemy bułki do burgerów oraz opcjonalnie: liście
wege i kropkaBrakuje Wam pomysłu na drugie śniadanie, kolację czy na małą głodzillę? Mam coś wspaniałego, pysznego,zacnego, wegetariańskiego i tak prostego do zrobienia. Otóż moi kochani, to
pieprzny smaczekJeden z przepisów przetestowanych podczas warsztatów kulinarnych " Z E.Wedel w kuchni". Soczyste warzywa, świeże zioła, chrupiące sezamki i ciemne kakao, które znakomicie komponuje się z burakiem. Buraki na burgery mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska(...)żałujcie, burgery powinny być dobrze doprawione. Odpowiednią konsystencję uzyskacie dodając miej lub więcej bułki i mąki. Możecie też dodać 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego, wcześniej zmielonego i namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody lub jedno jajko jeśli burger nie musi być wegański. Jak przygotować kakaowe bułki do burgerów w kolejny poście :) Składniki: 3 małe buraki (ugotowane lub upieczone
SzczyptaSmaQburgery naprawdę są świetne i przypadły do gustu prawie wszystkim (pomimo tego, że słowo wegańskie wywołuje w moim Mężu pewien bliżej nieokreślony niepokój...) Niestety Syn Starszy nie znosi buraków i burgerów nawet nie chciał spróbować. Będę więc jeszcze kombinować z jakimś innym warzywem. Może bataty, albo marchewka? Jeszcze nie wiem. Tymczasem namawiam Was do skuszenia się na te buraczyska. Składniki(...)sosu sojowego 3-4 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki Piekarnik rozgzrać do 180°C. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać czosnek. Chwilę przesmażyć razem. Buraki wymieszać z kaszą, cebulą i czosnkiem. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać (najlepiej ręcznie) aż wszystko się
Pełny talerzMini burgery buraczano-jaglane to kolejny hit tegorocznego Pikniku Smakosza. Pyszne, bezmięsne kotleciki, które mogą sprawdzić się zarówno jako burgery, jak i samodzielne kotlety. Nie spodziewałam się, że mogą być takie dobre! Źródło przepisu TUTAJ. PS. Zdjęcia znów robione na szybko, podczas Pikniku Składniki /ok. 17 burgerów/: 2 surowe buraki 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka
Pasja Smakugdyż buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Takie burgery wegetariańskie to doskonała alternatywa dla burgerów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. A przede wszystkim są zdrowe... Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza(...)Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną komosę ryżową, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i nasiona słonecznika. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery
Kuchnia MagdaLenygdyż buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Takie burgery wegetariańskie to doskonała alternatywa dla burgerów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. A przede wszystkim są zdrowe... Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza(...)Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną komosę ryżową, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i nasiona słonecznika. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowe warsztaty kulinarne "Z E.Wedel w Kuchni" zaowocowały nowym doświadczeniem, trikami kuchennymi i przepisami na burgery z buraka w kakaowo-sezamowych bułeczkach oraz na bezę orzechową nadzianą królewskim kremem chałwowym. Wszystko pod czujnym okiem ekspertów Joanny Klimas Profus i Maestro Janusza Profusa z firmy E.Wedel. Było pysznie, zabawnie i bardzo niebiesko ;). Poniżej znajdziecie krótką fotorelację oraz przepis (także w wersji(...)krem owoce, przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij. Górny krążek bezowy posyp startą gorzką czekoladą Wedel. Pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie. Przepis na burgery z buraka
SzczyptaSmaQBurgery z kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy, zielonego groszku , orzechów laskowych oraz dużej ilość świeżych ziół i aromatycznych przyprawa. To jest moja propozycja na dzisiejszy obiad! Burgery z kaszy jaglanej są oczywiście daniem zdrowym dietetycznym bez glutenu i nabiału. Jednocześnie jest to danie bogate w łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B. Burgery z kaszy jaglanej [feast_advanced(...)oczywiście możecie użyć zamiast płatków jaglanych na przykład tartą bułkę do zagęszczenia masy i obtoczenia burgerów. Orzechy laskowe można zastąpić nasionami słonecznika lub orzechami nerkowca. Możecie również swobodnie dobierać przyprawy, którymi doprawicie swoje kotleciki , bawicie się smakami i dodatkami. Smacznego ! 🍔 Wariacje burgerowe Burgery z buraka Fish burger Burger z fasoli Wegetariański burger 📖 Przepis Print Burgery z kaszy jaglanej .wprm-recipe
SprawdzonaKuchnia.plWprawdzie poszukiwania idealnej bułki do burgerów nadal trwają, ale nie oznacza to, że nie będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką
Gotuj z Blue Raven