znajomi będą prosili o przepis! Którą sałatkę przygotujecie jako pierwszą do pracy? Mój faworyt to Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem . Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka Cezar z kurczakiem Sałatka jajeczna Sałatka z kaszy bulgur z marchewką i pomarańczowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą, pomidorkami i mozzarellą
Moja smaczna kuchniabardzo dobre. Marchew można przygotować wieczorem a w następnym dniu upiec pachnący i chrupiący podpłomyk. Można również wgniatać w ciasto ulubione warzywa a nawet owoce. Np młode ugotowane buraczki razem z liśćmi, poezja! Wyobraźnia nie zna granic! Podpłomyk z marchewką, marchwiarz Przygotowanie marchwi 300g marchewki pokrojonej w drobną kostkę, / waga po obróbce/, odrobinę oliwy, 1 łyżeczka masła
Leśny ZakątekPieczony łosoś na dorszu i pod musem z buraczków? Szalona, apetyczna i przepyszna zapiekanka o trzech warstwach w odcieniach różu. Polecam wszystkim, którym znudziła się zwykła pieczona ryba. To, że ryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem
Dietologkorniszonki drobno kroimy. W ringu układamy mięso, na górze robimy wgłębienie w które wlewamy żółtko. Dookoła mięsa układamy posiekane składniki, czarną quinoę i pokrojoną w kostkę galaretkę z buraczków. Ozdabiamy kiełkami i gotowe
Quinoa Raz!himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Botwinkę umyć, osuszyć, buraczki odłożyć i wykorzystać do zupy a resztę pokroić w drobniutką kostkę, cebulkę dymkę posiekać , dodać do mięsa, wsypać mąkę pszenną wbić jajko, dodać majonez, doprawić do smaku solą oraz
Wanilia i Kardamondodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany. Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza. * używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniright;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z botwinki i papryki – Składniki: 1 korzeń botwinki (same liście i łodygi – bez buraczka) – ok. 22g 1 średnia papryka czerwona – ok. 200g 1 mała papryka żółta – ok. 140g pół długiego ogórka – ok. 100g 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z botwinki i papryki – Wykonanie: Obie papryki (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Botwinkę (łodygi i liście bez buraczka) posiekać na mniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek (lub olej rzepakowy), pół łyżeczki cukru oraz sól
Kulinarne Przebojedziś zjemy? Smakowitą botwinkę. Do zrobienia jej wystarczy 1 pęczek młodych buraczków, które zużyjemy razem z liśćmi. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieJeśli jednak akurat na obiad mamy mięso (smażone, duszone itd.) z kartoflami, obowiązkowo musi być też jakiś dodatek. Zimą najczęściej przynosimy z piwnicy jakiś słoik z przetworami (ogórki, grzyby, buraczki itd.). Czasami na stole pojawia się jakaś surówka. Latem natomiast często dodatkiem do obiadu są sezonowe warzywa: ogórki, fasolka szparagowa, kapusta lub kalafior z bułką tartą... i oczywiście surówki
blog.moje-pasje.infozielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka Cezar z kurczakiem Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z mozzarella i bazyliowym pesto Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Surówka Coleslaw z czarnuszką Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą
Moja smaczna kuchniabrokuła 4 jajka przepiórcze 1/3 szklanki śmietany 100 ml kwaśnego mleka 3 łyżki octu winnego 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka wody 1 burak pieczony opcjonalnie Botwinę kroję. Buraczki ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam szklankę wody, dodaję pokrojona botwinę ale bez liści, oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście
wesoła kuchniakurczaka, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki, dodać białe wino, zagotować aż odparuje około 3 minuty. Dodać pokrojone buraczki (liście zachować) oraz wlać gorący bulion. Doprawić. Przykryć pokrywką i gotować około 23 minuty. Po tym czasie dodać liście botwinki i gotować kolejne 5 minut. Na koniec zdjąć pokrywkę
Moja Galeria SmakuZupa z buraczków z pasternakiem i aromatycznymi przyprawami Składniki (dla 4 osób): 1/2 kg czerwonych buraków cebula 1pasternak smakowa oliwa 1 l bulionu warzywnego imbir 2 cm 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju orzechy włoskie podprażone Przygotowanie: Pokrój cebulę, buraki i pasternak na kawałki. Na patelnię dodaj łyżkę oleju lub innego tłuszczu
AZgotuj!całej powierzchni, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15 minut, żeby ciasto się podpiekło. Wyjmujemy podpieczoną tartę, wypełniamy ją uwędzonym twarogiem, liśćmi botwinki, plasterkami młodych buraczków i szparagami, posypujemy wszystko solą i pieprzem, skrapiamy oliwa z oliwek i wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie tarta powinna być gotowa, posypujemy ją jeszcze siekanym
Quinoa Raz!sposób na czerwoną kapustę. Ja robię w różnych wersjach, ale teraz po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem majonezu. Majonez w surówkach nie jest mi obcy. Dodawałam go nawet do buraczków i bardzo mi to smakowało. Natomiast do czerwonej kapusty nigdy . Okazało się, że to był świetny pomysł. Majonez dodał kapuście łagodności i delikatności. Coś mi się zdaje
Agusiowe smakołyki