buraczki - 4888 przepisów (strona:190/326)

Chłodnik z botwinki rzodkiewki i ogórka 116

masła 1 jogurt naturalny duży ½ litra maślanki naturalnej 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Botwinkę dokładnie umyć, ogonki z buraczków odciąć resztę pokroić drobno nożem . Czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , zeszklić chwilę, dodać botwinkę i podsmażyć

Wanilia i Kardamon
Botwinka z ziemniakami - pyszna zupa bez mięsa! 177

przełóż obrane i pokrojone w średnią kostkę marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek oraz posiekany koperek, pietruszkę i szczypiorek. Jeżeli chodzi o buraki z botwiny → ja miałam na prawdę malutkie buraczki, które nie wymagały dłuższego gotowania, dlatego dodałam je później razem z liśćmi. Jeżeli przy Twojej botwinie są duże buraki, obierz je delikatnie ze skórki, drobno pokrój i dodaj

Zdrowie na języku :P
Zupa botwinkowa z ziemniakami 102

kawałku – obrany. Marchewkę obieram, kroję w kostkę, dodaję do wywaru. Pietruszkę obieram, wkładam w całości. Gotuję tak przez 10 minut. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i malutkie buraczki z botwiny – pokrojone w kostkę. Gotuję przez 20 minut. Dodaję umytą i pokrojoną w kostkę, kawałki – botwinę – listki, łodygi. Doprawiam solą i pieprzem. W kubku umieszczam śmietanę

MojaQchnia.pl
35 najlepszych przepisów na czerwiec! 282

wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ! 14. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM! 15. NAJLEPSZE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE 16. CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ! 17.  PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 18. PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 19. JAGODZIANKI Z SEREM I JAGODAMI! 20. WAKACYJNA SAŁATKA Z NAJLEPSZYMI POLSKIMI SMAKOŁYKAMI

SMYKWKUCHNI
Botwinka z ziemniakami i skwarkami 157

boczku wędzonego Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do bulionu i gotujemy przez około 5 minut. Botwinkę dokładnie myjemy, liście siekamy, buraczki obieramy i kroimy w plastry jeśli są małe lub ścieramy na tarce. Dodajemy je do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami

e-PrzepisyKulinarne
POTRAWKA Z KURCZAKA Z WARZYWAMI - prosty przepis 331

doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Potrawka z kurczaka z czym podać Oto kilka pomysłów na pyszny obiad z potrawką z kurczaka: potrawka z kurczaka z kaszą jęczmienną i buraczkami potrawka z kurczaka z ryżem i sałatką rzymską potrawka z kurczaka z kromką chrupiącego chleba Smacznego :) Potrawka z kurczaka z warzywami fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Pieczony kalafior z ziemniakami i sosem tahini 171

Uwielbiam czas nowalijek, a Wy? Kiedy nadchodzi najbardziej czekam na młode buraczki a jeszcze bardziej na małe ziemniaczki!!! To danie zrobiłam jeszcze z tymi niekoniecznie polskimi ale już kupiłam takie mini ziemniaczki made in PL i powtórzę te potrawę z pewnością!!! Gdy przychodzi ten czas zazwyczaj sięgam po pełne inspiracji nowalijkowych "Warzywo" Dominiki Wójciak. Stamtąd pochodzi własnie pomysł

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak na warzywach z piekarnika 173

nich. Będzie wtedy idealnym obiadem dla osób które chcą zgubić kilogramy. Można to danie bez wyrzutów sumienia zjeść. Kurczak bez tłuszczu tylko przyprawy. Byłam najedzona i szczęśliwa. Ziemniaki i buraczki obrać i pokroić w grube plastry. marchewki oskrobać, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli macie takie małe jak ja to zostawić w całości. Kurczaka pokroić na mniejsze

Kuchnia Pokoleń
Botwinkowa inaczej 149

Danie bardzo przypadło mi do gustu. Wcześniej nie łączyłam buraczków z pomidorami w jednej zupie, więc postanowiłam zaspokoić swoją ciekawość smaku. Okazało się, że to całkiem trafiony pomysł. Teraz często będę tak łączyła wspomniane składniki. Wypróbujcie! Poznaj recepturę

Pichceniomania
Piknik z Hańderkiem 108

piknik potrzebujemy kilku produktów Hańderek .  kabanosy grillowe Hańderek kiełbaski grillowe Hańderek karkówka pieczona Hańderek ponadto; ogórek sałata rukola młode listki buraczków ćwikłowych rzeżucha ogrodowa jajka gotowane na twardo rzodkiewka serek grillowy cukier brązowy tłuszcz do smażenia Karkówkę kroimy na cienkie plastry, maczamy w cukrze brązowym z obu stron i smażymy na odrobinie tłuszczu aż do uzyskania rumianej barwy

Gotowanie jest łatwe
Chłodnik na tartych buraczkach 261

zagościło, na straganach za to rozgościła się botwinka. A gdy połączymy te dwie rzeczy to wyjdzie nam co? oczywiście że chłodnik. Ulubiona letnia zupa. Tym razem wersja z mrożonymi buraczkami od Poltino. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 175

serwuj z uszkami lub pasztecikami Warzywa dodane do opłukanych grzybów. Warzywa w wywarze po ugotowaniu według Etapu I. Wywar po przecedzeniu. Do wywaru dodajemy starte buraki. Wywar grzybowy z buraczkami przed gotowaniem według Etapu

Szybko Szybkowar
Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką 138

glutaminianu sodu 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować ok. 30 minut. Wyjąć. Nać i łodygi z buraków umyć, odciąć buraczki. Wszystkie bulwy buraków obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować w osobnym garnku razem z pokrojonymi łodygami z 2 łyżkami octu jabłkowego lub winnego. Liście posiekać drobno i odłożyć. Selera

Czerwień i błękit
młoda kapusta z boczkiem 151

Cześć :D Na początek wrażenia z ogrodu. Po przymrozkach, które miały miejsce w ostatnich dniach,  moje sadzonki jako tako się prezentują. Buraczki pięknie wyglądają zza grudek ziemi, rzodkiew jakoś się trzyma, bób w miarę cały. Zobaczymy co najbliższe dni przyniosą. Teraz dmucham chucham na słońce by na dłużej zagościło. Mój dom w tej chwili przypomina zagajnik. Tunel dopiero

Pieprzyć z Fantazją
botwinka 901

ziarnka ziela angielskiego * sól, cukier, kwasek cytrynowy * natka z pietruszki *1 łyżka mąki Botwinkę dokładnie myję i siekam łodygi i liście na ok. 1 cm kawałki. Małe buraczki kroję w drobną kostkę. Cebulę kroję w piórka. Zalewam wodą tak aby tylko przykryć zawartość garnka, dodaję liść, ziele, odrobinę solę i nastawiam na gotowanie. Taka młoda botwinka nie potrzebuje długiego

Pieprzyć z Fantazją