buraczki - 4888 przepisów (strona:189/326)

Piknik z Hańderkiem 117

piknik potrzebujemy kilku produktów Hańderek .  kabanosy grillowe Hańderek kiełbaski grillowe Hańderek karkówka pieczona Hańderek ponadto; ogórek sałata rukola młode listki buraczków ćwikłowych rzeżucha ogrodowa jajka gotowane na twardo rzodkiewka serek grillowy cukier brązowy tłuszcz do smażenia Karkówkę kroimy na cienkie plastry, maczamy w cukrze brązowym z obu stron i smażymy na odrobinie tłuszczu aż do uzyskania rumianej barwy

Gotowanie jest łatwe
Chłodnik na tartych buraczkach 270

zagościło, na straganach za to rozgościła się botwinka. A gdy połączymy te dwie rzeczy to wyjdzie nam co? oczywiście że chłodnik. Ulubiona letnia zupa. Tym razem wersja z mrożonymi buraczkami od Poltino. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 187

serwuj z uszkami lub pasztecikami Warzywa dodane do opłukanych grzybów. Warzywa w wywarze po ugotowaniu według Etapu I. Wywar po przecedzeniu. Do wywaru dodajemy starte buraki. Wywar grzybowy z buraczkami przed gotowaniem według Etapu

Szybko Szybkowar
Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką 149

glutaminianu sodu 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować ok. 30 minut. Wyjąć. Nać i łodygi z buraków umyć, odciąć buraczki. Wszystkie bulwy buraków obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować w osobnym garnku razem z pokrojonymi łodygami z 2 łyżkami octu jabłkowego lub winnego. Liście posiekać drobno i odłożyć. Selera

Czerwień i błękit
młoda kapusta z boczkiem 164

Cześć :D Na początek wrażenia z ogrodu. Po przymrozkach, które miały miejsce w ostatnich dniach,  moje sadzonki jako tako się prezentują. Buraczki pięknie wyglądają zza grudek ziemi, rzodkiew jakoś się trzyma, bób w miarę cały. Zobaczymy co najbliższe dni przyniosą. Teraz dmucham chucham na słońce by na dłużej zagościło. Mój dom w tej chwili przypomina zagajnik. Tunel dopiero

Pieprzyć z Fantazją
botwinka 912

ziarnka ziela angielskiego * sól, cukier, kwasek cytrynowy * natka z pietruszki *1 łyżka mąki Botwinkę dokładnie myję i siekam łodygi i liście na ok. 1 cm kawałki. Małe buraczki kroję w drobną kostkę. Cebulę kroję w piórka. Zalewam wodą tak aby tylko przykryć zawartość garnka, dodaję liść, ziele, odrobinę solę i nastawiam na gotowanie. Taka młoda botwinka nie potrzebuje długiego

Pieprzyć z Fantazją
Sałatki do pracy 296

znajomi będą prosili o przepis! Którą sałatkę przygotujecie jako pierwszą do pracy? Mój faworyt to  Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem . Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka Cezar z kurczakiem Sałatka jajeczna Sałatka z kaszy bulgur z marchewką i pomarańczowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą, pomidorkami i mozzarellą

Moja smaczna kuchnia
Podpłomyk z marchewką, marchwiarz 204

bardzo dobre. Marchew można przygotować wieczorem a w następnym dniu upiec pachnący i chrupiący podpłomyk. Można również wgniatać w ciasto ulubione warzywa a nawet owoce. Np młode ugotowane buraczki razem z liśćmi, poezja! Wyobraźnia nie zna granic! Podpłomyk z marchewką, marchwiarz Przygotowanie marchwi 300g marchewki pokrojonej w drobną kostkę, / waga po obróbce/, odrobinę oliwy, 1 łyżeczka masła

Leśny Zakątek
Pieczony łosoś, dorsz i buraki, czyli trzywarstwowa rybna zapiekanka 184

Pieczony łosoś na dorszu i pod musem z buraczków? Szalona, apetyczna i przepyszna zapiekanka o trzech warstwach w odcieniach różu. Polecam wszystkim, którym znudziła się zwykła pieczona ryba. To, że ryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem

Dietolog
Tatar z marynowanymi rydzami, galaretką z buraka i czarną quinoą 182

korniszonki drobno kroimy. W ringu układamy mięso, na górze robimy wgłębienie w które wlewamy żółtko. Dookoła mięsa układamy posiekane składniki, czarną quinoę i pokrojoną w kostkę galaretkę z buraczków. Ozdabiamy kiełkami i gotowe

Quinoa Raz!
Placki drobiowe z botwinką i dymką 123

himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski.  Botwinkę umyć, osuszyć, buraczki odłożyć i wykorzystać do zupy a resztę pokroić w drobniutką kostkę, cebulkę dymkę posiekać , dodać do mięsa, wsypać mąkę pszenną wbić jajko, dodać majonez, doprawić do smaku solą oraz

Wanilia i Kardamon
Pulpeciki w sosie koperkowym 190

dodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany. Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza. * używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Surówka z botwinki i papryki 351

right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z botwinki i papryki – Składniki: 1 korzeń botwinki (same liście i łodygi – bez buraczka) – ok. 22g 1 średnia papryka czerwona – ok. 200g 1 mała papryka żółta – ok. 140g pół długiego ogórka – ok. 100g 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z botwinki i papryki – Wykonanie: Obie papryki (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Botwinkę (łodygi i liście bez buraczka) posiekać na mniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek (lub olej rzepakowy), pół łyżeczki cukru oraz sól

Kulinarne Przeboje
Smakowita botwinka 160

dziś zjemy? Smakowitą botwinkę. Do zrobienia jej wystarczy 1 pęczek młodych buraczków, które zużyjemy razem z liśćmi. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Moje ulubione dodatki do obiadu :) i przepis na kolejną surówkę 158

Jeśli jednak akurat na obiad mamy mięso (smażone, duszone itd.) z kartoflami, obowiązkowo musi być też jakiś dodatek. Zimą najczęściej przynosimy z piwnicy jakiś słoik z przetworami (ogórki, grzyby, buraczki itd.). Czasami na stole pojawia się jakaś surówka. Latem natomiast często dodatkiem do obiadu są sezonowe warzywa: ogórki, fasolka szparagowa, kapusta lub kalafior z bułką tartą... i oczywiście surówki

blog.moje-pasje.info

Proponowane wyszukiwania