bułki - 33426 przepisów (strona:1672/2229)

kotlety z cukinii i serem fetta 78

Produkty: 1 cukinia 1/2 kostki serka fetta 2/3 szklanki bułki tartej 1 ząbek czosnku 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu jak ktoś lubi 1 łyżeczka kminku

Ugotujmy Coś
Chleb pszenny najprostszy 119

Dawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny . Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka jajeczno-smardzowa na bułkach 191

Dzisiaj zapiekana wersja jajecznicy ze smardzami . Jajka i grzyby zapiekłam od razu razem z bułką i dodatkowo dodałam dwa sery. Całość wyszła po prostu przepyszna. Taką zapiekankę można przygotować i podać na śniadanie, ale także jako inny posiłek w ciągu dnia. Taka porcja wystarczy dla przynajmniej 3 głodnych osób. Smardze to delikatne, ale też bardzo aromatyczne grzyby. Uwielbiam

Smaczna Pyza
Deser: jogurtowo - miętowe ciasto truskawkowe 218

ucieramy. Przesianą mąkę wraz z proszkiem dodajemy po 1 łyżce do masła. Na końcu dodajemy miętę, gdy wszystkie składniki będą połączone, przelewamy ciasto na wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną bułką tartą blachę (21 cm x 26 cm). Na powierzchni układamy przekrojone na pół truskawki, w niewielkich odstępach. Pieczemy 55 min w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy

Panda i jej świat
Placek z rabarbarem Babci Julii 205

Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :) Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą:)  Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach. Masa : Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go do garnka, dolewamy

Lawendowe Niebo
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 165

Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas miksując.  Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt.  5. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną (lub bułką tartą) tortownicy. Uwaga! Jest dość gęste, więc warto wyrównać je szpatułką.  6. Na to nałożyć krem budyniowy, rabarbar, oprószyć cukrem pudrem. 7. Na koniec przykryć drugą połową ciasta i posypać

Kuchnia Ellie
Ciasto klonowe -- torta klonowe 142

wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.  Do utartej masy na przemian dodać mąkę i mleko, mieszając na niskich obrotach. Wlać ciasto do przygotowanej foremki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą .Wyrównać ciasto nożem. Piec przez 25-30 minut lub do złotego koloru ,lub do tzw.suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie robimy masę i wykończenie. Masa.Połączyć masło, cukier puder

w mojej kuchni
Bułki grahamki 168

oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.  Źródło przepisu: Moje Wypieki

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto z lekką, budyniową pianką 10022

podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4). Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę. Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną masłem i posypaną bułką blachę. Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu

Bullio
Ciasto migdałowe bez mąki 182

cukrem na puszystą masę. Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Do masy dodać zmielone migdały i całość wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką - ja wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 35-45 minut. Kroić po przestudzeniu, gdyż ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jaglane serniczki . 245

sposób gotowania to już indywidualna sprawa, każdy ma swój sposób, ważne aby była w miarę sypka po ugotowaniu. Przed przygotowaniem masy serowej, smarujemy małe foremki masłem i obsypujemy cukrem/ bułką tartą/mielonymi migdałami. Pamiętamy o wysypaniu nadmiaru użytej "obsypki " , po czym odstawiamy je do lodówki.  Sernik można upiec też w jednej formie, np. w małej keksówce. Z formą postępujemy

Farmażony
Tuiles, czyli ciasteczka dla odważnych 135

prosto, z barwnymi dekoracjami i zaskakującymi smakami. Tuiles korciły mnie od dawna - lekkie, biszkoptowe ciasteczka, wygięte w charakterystyczny sposób. Jeśli, tak ja mnie, wydaje się Wam, że to bułka z masłem , szybko wyprowadzę Was z błędu. Owszem, przygotowanie ciasta to banał, wyłożenie na blachę też nie sprawia większych problemów, ale zawijanie... O mamuniu, chyba z piętnaście razy wyrzucałam sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 203

bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń.  Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe oblicze. Mam plan zmiksować go z tym sosem i mieć rewelacyjną pastę

W kuchni wieczorem
Domowa wędlina. Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem 412

sklepach pełno. Oczywiście samo surowe mięso staram się kupować w sprawdzonych miejscach, od zaufanych sprzedawców żeby nie było nastrzykiwane jakimiś dziwnymi substancjami. Upieczenie schabu środkowego czy karkówki to bułka z masłem, łatwizna. Wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami, odczekać trochę żeby mięso nimi przeszło a potem obsmażyć i wstawić do piekarnika. To łatwe a w wyniku kilku prostych działań mamy porządny kawałek

Smaczna Pyza
Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno z malinami 412

wody Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do pokruszonych ciasteczek, dolewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 22 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Ser miksujemy z cukrem pudrem i kakao. Wlewamy przestygniętą żelatynę

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania