bułki - 33426 przepisów (strona:1675/2229)

Kalafior zapiekany z serem i szpinakiem, czyli bomba witaminowa w smacznej, obiadowej formie 257

Pora na kalafiora. I to nie w tradycyjnym wydaniu, czyli gotowanego z bułką na maśle. A przynajmniej nie tylko. W zeszłym tygodniu zakupiłam dość pokaźnych rozmiarów kalafiora. Połowę zjedliśmy w formie tradycyjnej jako dodatek do pieczonego kurczaka . Trzeba było zagospodarować drugą połowę i pozostałe udko kurczaka. I tak powstał pomysł obiadowy na następny dzień. Postanowiłam przygotować prostą zapiekankę z wykorzystaniem

Kuchnia po mojemu
Masło czosnkowe domowej produkcji - doskonały dodatek do mięs, warzyw i zapiekanek 186

tatowym pomyśle na obiad . Takie masełko przydaje się w kuchni do bardzo różnych celów. Chociażby do najzwyklejszych zapiekanek, przyprawienia szpinaku czy pieczonych ziemniaków. Nie wspomnę już o zwykłym posmarowaniu bułki w przypadku przeziębienia. Wiadomo przecież, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem o silnym działaniu antybakteryjnym. Do naszej rodziny przepis ten wniósł mój Mąż. Gdy zaczynaliśmy się spotykać uwielbiałam jak przygotowywał

Kuchnia po mojemu
Łososiowo - mięsne tortille na zimno. Kolacja bez kanapek nie tylko dla mięsożercy. Opcja idealna także na imprezową przekąskę c 238

trudnego. Kanapki DA SIĘ zastąpić. I to w bardzo smaczny sposób i bez żadnych wybitnych zabiegów. Moje ukochane tortille doskonale się do tego nadadzą. Oto idealna propozycja zamiast pospolitej bułki z wędliną ;) Składniki (na 1 kolację dla dwóch osób): 2 tortille pszenne 2-3 plastry łososia wędzonego 1 plaster sera żółtego serek Philadelphia 2-3 pikantne korniszony 4-5 plastrów

Kuchnia po mojemu
Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 142

wyżej składników zagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się lepić możemy dodać łyżkę śmietany lub jogurtu. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na dużą blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Drugą wkładamy do zamrażalnika. Ser przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy kolejno składniki i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wykładamy równomiernie na ciemne ciasto

Kuchnia po mojemu
Błyskawiczny sernik waniliowy w domowej polewie czekoladowej. To się musi udać! ;) 129

proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną - miksujemy jeszcze chwilę. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą serową. W wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką blaszce układamy biszkopty lub herbatniki. Wykładamy masę serową. Wyrównujemy. Pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 170-175 stopni przez 60-70 minut (to już zależy od piekarnika). Sernik studzimy nie wyciągając

Kuchnia po mojemu
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 137

Sposób na pyszne śniadanie w 10 minut? I nie chodzi tu oczywiście o przysłowiową bułkę z szynką. Jest wiele sposobów by uzyskać ten efekt. Owsiane musli, płatki z mlekiem, tosty, jajecznica... Można wymieniać bez liku. Zależy co kto lubi. Dziś przedstawię przepis na bardziej zaawansowaną sztukę - pyszne pizzerki w słodkiej i słonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele

Kuchnia po mojemu
Oszczędnościowe placuszki obiadowe II. Zdrowsza wersja, bardziej light 162

uwagę kwestie zdrowotne i odchudziłam nieco procedurę. Walorów smakowych na szczęście to nie zmieniło. Po szczegóły produkcji zapraszam do przepisu źródłowego . Tu skupię się jedynie na poczynionych ulepszeniach. Zamiast bułki tartej użyj skruszonych na miałko płatków kukurydzianych i otrąb (owsianych, jęczmiennych lub razowych). Cebulę lekko zeszklij na odrobinie tłuszczu, a wędlinę podgrzej na suchej rozgrzanej patelni przez chwilę. Placuszki podaj

Kuchnia po mojemu
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 325

smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni wypasionej spożywamy z frytkami i zagryzamy pozostałymi stripsami by w pełni zasłużenie narzekać na ból żołądka ;) Choć struktura panierki

Kuchnia po mojemu
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 133

wyjadam masło łyżeczką ze słoika - wiecie, te wszystkie amerykańskie filmy. A tu szok! To nie mój smak, łyżeczką może i zjem, ale tylko jedną porcję, a o posmarowaniu bułki czy chleba w ogóle nie ma mowy.  Szkoda mi było całego słoiczka, więc znalazłam przepis, w którym mi nie przeszkadza. Pyszne i szybkie do przygotowania ciasteczka, które wypatrzyłam na Moich

Pasja Smaku
Tort czekoladowy warstwowy a la 3- BIT. 255

Żółtka ucieramy, powoli dodając czekoladę, łączymy w jedną masę, dodajemy białka, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy do jednolitej masy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem z bułką tartą i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175-180 stopni góra - dół. Biszkopt studzimy i za pomocą żyłki przecinamy tak, by otrzymać 3 równe kawałki. Masa kajmakowa. Puszkę mleka

BaRepas
Fasolka po Katalońsku 249

Fasolka szparagowa po Katalońsku jest świetną alternatywą fasolki polanej tartą bułką uprażoną na maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Fasolkę pod taką postacią mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia. Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji

Mama Gotuje
Pudding z chleba 190

Chyba najlepszym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba lub bułek jest przygotowanie z nich puddingu. Już dawno chciałam wypróbować coś takiego, ale nigdy się nie udawało.   W końcu spróbowałam i deser ten okazał się być rewelacyjny. Pudding ten jest niesamowicie słodki ale mimo wszystko nie za słodki. Ta jego część którą pieczemy zalana śmietaną jest miękka, aż rozpływająca się

Mama Gotuje
Babka Piaskowa 139

wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mąkę do wcześniej ubitej masy cały czas miksując. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. jeśli patyczek będzie mokry piec

Mama Gotuje
Zupa z soczewicy 174

zmiękną, odlać wodę. Do warzyw dodać soczewicę i przyprawy. Gotować jeszcze przez około 15 minut. Jak zupa będzie gotowa zmiksować blenderem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Chleb lub bułkę pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni, lub z odrobiną masła by powstały grzanki. Zupę podawać z grzankami

Mama Gotuje
Krokiety z mięsem 130

dodać rosół, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Naleśnik rozłożyć na talerzu, na środku naleśnika ułożyć farsz, brzegi naleśnika zagiąć a następnie zwinąć krokiety. Krokiety opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania