lubi....U mnie w domu głównym ich odbiorcą jest Tato, który w sumie mógłby być wegetarianinem, bo prawie nie jada mięsa. Kluchy zresztą też woli z bułką tarta i masłem niż skwarkami. O gustach się nie dyskutuje i ja polecam wersję ze skwareczkami i sałatą ...polecam
Gosia gotujetradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Salsa: 5 pomidorów 1/2 żółtej papryki 1/2 szklanki soku pomidorowego sol i pieprz do smaku
Gosia gotujemłoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest na nią wiele prostych i szybkich przepisów : tradycyjne leczo, zapiekana z mięsem lub warzywami, kotleciki panierowane w jajku i bułce z dodatkiem sera żółtego czy pyszna jajecznica po włosku. Ja dzisiaj proponuję placuszki z sosem wielowarzywnym
Gosia gotujepaprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika nagrznego na 180 stopni na 10 minut, aż będą chrupiące. Chłodnik podawać z grzankami, listkami bazyli, pokrojona w kosteczkę papryką
Gosia gotujeszywną pianę ze szczyptą soli i dodać do całości. Na końcu dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem blachy wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ciepła i piec babkę 50-55 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polać
Gosia gotujekostkę i przepuścić przez maszynkę, dodać do niego przestudzona kaszę, drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać...minimum 5 minut. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron po około 5 minut każdą stroną. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie
Gosia gotujełyżki powideł sliwkowych Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, do tak przygotowanej wyłożyć ciasto. Na wierzchu ciasta rozsmarować powidła. W garnuszku zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem pudrem, w pozostałych 200 rozpuścić proszek budyniowy z cukrem waniliowym
Gosia gotujeszczelnie owinąć folią i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Na patelni rozgrzć olej i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Lekko podsmazyć. Wątróbkę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz podduszony boczek przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy, masło i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę. Zaszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego
Gosia gotujeowsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę skarmelizować. Po wystudzeniu ciasto
Kulinarne przygody GatityNastępnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem budyniowy
Monia miesza i gotujetakie placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku szklanką odciskamy kółko i w to miejsce nakładamy po 2 łyżeczki ostudzonego farszu z cebuli. Posypujemy startym serem. Brzegi bułki smarujemy mlekiem. Na koniec posypujemy makiem wszystkie bułeczki. Odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach do pierwszego zarumienienia. Razem ze mną udział
Aga w kuchniklik!< . Wszystko razem wymieszać i doprawić pieprzem. Na końcu można dodać majonez lub tylko posmarować nim kanapkę przed nałożeniem sałatki - jeśli chcemy ją zjeść na chlebie lub bułce :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennażadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjako baza nadzienia do świeżych warzyw. Można przygotować z niego farsz do paprykowych łódeczek - równie wdzięcznych przekąsek jak dzisiejsze roladki. Myślami wybiegam już do jutrzejszego śniadania i nastawię wieczorem bułki. Takie nocne bułeczki bo ciasto wyrośnie kiedy ja będę smacznie spała a rano tylko szybko je uformuję i upiekę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKotlety sojowe - ciekawy zamiennik mięsnych kotlecików. Na ogół smażę je w jajku i bułce tartej jak zwykłe schabowe. Mój mąż jedząc je pierwszy raz myślał że to mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów
Kto ugości moich gości?