bułeczki nakładać jedna obok drugiej ( muszą się stykać ze sobą) na wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte bułki posmarować roztopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25- 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczone wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu. Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można zrobić 16 rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto
Na słodko lub wytrawniejednolite gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionego głębokiego naczynia, owinąć szczelnie folią i pozostawić na całą noc w lodówce. Dużą tortownicę i keksówkę ( lub dwie keksówki) natłuścić, posypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 16 części i z każdej utworzyć kulkę. Ułożyć w odstępach od siebie i pozostawić na 3 godziny w ciepłym miejscu
Na słodko lub wytrawniepłaskiej łyżeczki soli 570 g mąki pszennej 3 łyżki cukru Nadzienie: 300 g jagód ( jeżeli mamy mrożone to należy je wcześniej rozmrozić) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka bułki tartej Do posmarowania: Jedno rozmącone jajko łyżka mleka Składniki na lukier 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody Sposób wykonania: Masło roztopić na małym ogniu, gdy się rozpuści dodać
Na słodko lub wytrawnieWiększą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki pozostawić jeszcze na 15 – 20 minut żeby się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawnieJuż sam zapach bułeczek czosnkowych może przyprawić o zawrót głowy i być przyczyną ślinotoku ;) A ten przepis jest wyjątkowo udany. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, pachnące i
Mienta blogskórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam bez. Dodatkowo bułeczki obtaczałam w cukrze waniliowym i posypałam nim na górze owoce.Z podanej ilości składników wyszło mi 5 bułek. Choć zazwyczaj w moim mieszkaniu ciasta rosną bardzo szybko, tym razem drożdżówki się nie spieszyły. Mimo to, bułeczki wyszły smaczne i myślę, że się udały. Ponieważ nie wymagają dużo pracy
W kuchni wieczoremSójki mazowieckie to nic innego jak duże pieczone bułki, ze smakowitym nadzieniem. Prawdziwa sójka powinna mieć niezbyt grubą, złoto brązową skórkę z ciasta drożdżowego a w środku nie za bardzo zwięzły farsz z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej i grzybów. Kształtem powinna przypominać duży pieróg, długości ok. 15 cm, na brzegu wykończony warkoczem albo falbanką.ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamogłam się im oprzeć! Gdy tylko je zobaczyłam u Lo wiedziałam, że je upiekę! Córci wczoraj obiecałam więc dzisiaj raniutko nim pojechaliśmy do kina szybko zagniotłam ciasto, uformowałam bułki i włożyłam do pieca. Jeszcze cieple przełożyłam do pudełka na "przed seansem". Dzieciaki je pożarły tuz po zakupieniu biletów i z pełnym brzuchem Córcia poszła na film a ja z najedzonym
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo! jak miło jest czytać o piekarniczych przygodach innych osób, jednoczyć się w doświadczeniach. Tym razem wspólnie piekłyśmy bagietki. Takie chlebowe, na zakwasie. Ciasto chętnie współpracowało z dłońmi, bułki ładnie się formowały i pięknie mi się upiekły! chrupiące z wierzchu a w środku dość zwarte i wilgotne
Dzieje kuchennej WiewióryZaświeciło słońce, w domu szykują się prace remontowe a ja piekę bułki. Miałam na nie chęć już od miesiąca. Wypatrzyłam przepis w listopadowej KUCHNI. Są bardzo słonecznie pomarańczowe, mięciutkie, wilgotne, z delikatną skórką. Pyszne! Oczywiście dzieciaki i prace remontowe nie pozwoliły mi zamieścić przepisu wczoraj! nadrabiam więc i życzę udanych wypieków :) Bulki bardzo dyniowe
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na bułeczki wzięłam ze strony Moje Wypieki. Smaczne, delikatne bułki, idealne z marmoladą. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.Składniki na 12 bułeczek:450 g mąki chlebowej2 łyżeczki soli1 łyżka drobnego cukru50 g masła15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowaniaprzygotowanieMąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać
Stare Garypodwójnej porcji. Drożdży dałam 1 i 1/2 łyżeczki. Warto upiec 2x więcej - porcja jest bardzo mała - i część ewentualnie zamrozić. Mnie się zamrozić nie udało - bułki zostały zjedzone za szybko. składniki (12 małych lub 8 większych)1 jajo100 ml mleka225 g pszennej mąki chlebowej1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli50 g masła1 łyżeczka suszonych drożdży30 ml mleka
Stare Garydawna przybierałam się do upieczenia takich bułeczek..ale zawsze było jakieś ale...czasem potrzebna jest jakaś motywacja czy coś podobnego...no i akurat Małgosia zaproponowała pieczenie takich bułek w Wypiekaniu na śniadanie..Przepis pochodzi z tej strony...tam też możecie poczytać o tradycji pieczenia takich bułeczek..Bułeczki są pyszne...ja w sumie z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje bułeczek
Moje domowe kucharzenieFilozofia kanapki po góralsku :)Bułka razowa lub żytnia, najlepiej z domowego wypieku, konkretne wartościowe pieczywo.Składniki na jedną sztukę:2-3 liści sałaty lodowej1-2 łyżki majonezu2 grube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowejpapryka świeża żółtapapryka konserwowa czerwona2 grube plastry sera bundza, domowej
Apetyczna babeczka