bułki - 33426 przepisów (strona:1162/2229)

Pudding chlebowy 118

razy się zdarza, że zostaje wam pieczywo. Czerstwego nikt już nie ma ochoty jeść. Ja jednak jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenie. Pieczywo (chleb, bułki, chałka) można użyć do zrobienia puddingu chlebowego. To danie może być pomysłem na śniadanie lub szybkim deserem. Mi najbardziej smakuje na ciepło. Nowy post Pudding chlebowy pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Bułeczki z rodzynkami 111

ponownie zagnieść i uformować wałek. Pokroić na 12 jednakowych kawałków. Z każdego uformować bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie poczekać aż wyrosną. Bułki posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut. Studzić na kratce, a potem posypać cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
Domowe bułki 117

zjem? Tu nic nie ma dobrego'. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą na bułki. Chcąc zminimalizować dystans dzielący mnie od łóżka zrobiłam własne. Proste, posypane z góry pestkami dyni, z dodatkiem twarogu. Składniki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 300 g mąki

pink envelope
Paluchy drożdżowe 143

Pieczenie bułek sprawia mi dużą przyjemność. Nie ukrywam również, że przyjemne jest jak szybko znikają. W wypadku tych paluchów to dobrze, bo następnego dnia sporo tracą na atrakcyjności. 4 szkl ( 640 g ) maki 1 jajko 300 ml mleka 4 duże łyżki ( 1/4 szkl ) oleju 15 g drożdży 1 łyżeczka soli

Polska Zupa
Paluchy pszenno-orkiszowe z czarnym sezamam 167

paluchy czyli podłużne bułki upiekłam specjalnie żeby potem podać je z pieczonym mięsem. Ciasto nastawiłam na noc i rosło sobie spokojnie kiedy ja smacznie spałam, zupełnie tak samo jak przy Nocnych bułeczkach . Rano wystarczy uformować bułeczki i pozwolić im się napuszyć a potem już tylko hop siup do pieca! Paluchy są bardzo smaczne - miękki, pyszny miąższ i chrupiąca skórka. Najlepsze

Smaczna Pyza
Bajgle z kurczakiem i sosem kaparowym 214

Bajgle z grillowanym kurczakiem, sałatą i sosem kaparowym to pyszna i sycąca kanapka, która może stanowić nasz obiad lub kolację. Delikatny kurczak w bułce z wyrazistym sosem kaparowym świetnie smakuje. Przepis znalazłam w książce Beaty Śmiechowskiej zwyciężczyni drugiej edycji programu Master Chef. Post Bajgle z kurczakiem i sosem kaparowym pojawił się poraz

Marta Gotuje
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 181

herbatki o piątej po południu. A to właśnie wtedy Anglicy zasiadają do stołów i raczą się tymi pysznymi łakociami. Wiele razy myślałam o ich upieczeniu, ale zawsze wygrywały tradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki pszenne 209

cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/bulki-pszenne/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('db63c8796600746a4b5f5fff4c659f01').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Bułki pszenne appeared first

dom-agi.pl
Ślimaczki z budyniem i malinami 134

lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego

dom-agi.pl
Bułeczki z rukolą i serem 261

ajwarem, ale to moje zdanie! Aby się przekonać, które drożdżowe bułeczki są smaczniejsze musicie sami je upiec i ocenić! Bułeczki z rukolą i serem: Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży instant (8 g) 2 łyżki roztopionego masła ponadto: garść rukoli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki drożdżowe z ajwarem 181

faworyt Piotrka do jedzenia przed TV. Prosto i pysznie… smacznie, zdrowe (bo pełnoziarniste) jeszcze ciepłe drożdżowe bułeczki z dodatkiem ajwaru popijamy np. zimnym mlekiem. Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) 2 łyżki roztopionego masła ponadto: ajwar

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki mleczne 180

Delikatne, rozpływające się w ustach bułeczki, które idealnie pasują zarówno do hamburgerów oraz dżemu, ale najlepsze są jeszcze ciepłe z masłem i kubkiem mleka. Bardzo polecam! Bułki mleczne (przepis na nie znalazłam na stronie White Plate) 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki masła roztopionego masła 1 łyżka płynnego miodu

Zapiski Młodej Żony
Ziołowe bułeczki z suszonymi pomidorami, ziołami i serem feta na kefirze 128

mogę trochę odpocząć :) A na kolację zaserwuję wspaniałe bułeczki. Połączenie kilku przepisów, plus własna twórczość dały bardzo smakowity wynik. Przepyszne, mięciutkie  , pachnące pomidorami i ziołami :) . Składniki na 12 bułek: 300 ml kefiru 50 ml wody ciepłej 2 łyżki keczupu 2 łyżki oliwy lub oleju 500 g mąki pszennej chlebowej 1 ,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych

Na słodko lub wytrawnie
Najprostsze bułeczki - Crusty Hard Rolls 119

czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia  ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 25 minut . Wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bułki z pieczarkami 178

Wspaniałe drożdżowe bułki z pieczarkami. W sam raz coś na ząb a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig  :) Przepis wzięłam od  Doroty   Składniki na 12 dużych bułeczek : 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki oleju

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania