bułki - 33426 przepisów (strona:1158/2229)

Szafranowe bułeczki z pistacjami 195

cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp pistacjami i perłowym cukrem

codojedzenia
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 100

dodałam troszkę więcej mleka. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy jeszcze ciepłe takie bez niczego. Możecie posmarować masłem lub zjeść z dżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane ze sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie

Ewa w kuchni
Bułeczki maślane z kruszonką 168

wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre, że u mnie znikają jeszcze ciepłe. Dzisiejsze bułeczki upiekłam w ramach kolejnej odsłony akcji Wypiekanie na śniadanie . Jednak zrobiłam mniejszą porcję bułek, z połowy składników. Musiałam tylko dolać więcej mleka do ciasta niż w przepisie podstawowym bo widocznie mąka było bardzo sucha. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wytrawne drożdżówki pieczone w październikowej piekarni 132

Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie, a wybrała go Ala nie-ład mAlutki. U mnie chyba bardziej pasowałaby nazwa bułki, ale nie będę jej zmieniałą. Wyszły smaczne, bardzo łatwo się je przygotowuje i powinny sie udac nawet tym mniej wprawionym w pieczeniu. U mnie przepis pojawia się z opóźnieniem, bo niestety pomyliły mi się

Polska Zupa
Ekspresowe bułki otrębowe 253

Taka niespodzianka dla Was :) Składniki (3 małe bułeczki)/jedna bułka około 85kcal/: jajko 30g mieszanki otrębów 30g jogurtu naturalnego 10g odtłuszczonego mielonego lnu szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie nasiona lnu do posypania lub ulubione zioła Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki powstałą masę odstawiamy na około 5 minut żeby spęczniała na blaszce wyłożonej papierem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 143

objętość formujemy z niego kulki, spłaszczamy ich środek. Robimy wgłębienie. Smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wyrośnięte bułki wkładamy do pieca na 15 - 20 minut by ładnie się zrumieniły. Studzimy na kuchennej kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
chrupiące maślane domowe bagietki 123

chrupiące bagietki Ten wypiek zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz.  Przepis wzorowany jest na francuskim pierwowzorze, lecz w cieście jest więcej masła i mleka. Dzięki temu  upieczona bułka, jest delikatniejsza i ma jeszcze bardziej sprężysty, pachnący miąższ. Taka bagietka, podana ze świeżym mlekiem lub konfiturą, jest po prostu przepyszna. Składniki na trzy sztuki długości

Miód i pieprz
Czosnkowe wianuszki… 141

Za nami niemal tydzień pełen wrażeń, tych dobrych i tych mniej przyjemnych. Był długi weekend w rodzinnym gronie, z ciociami … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Ruskie pampuchy z dynią 244

mąki pszennej nawet do 3 szklanek. W wersji dla zabieganych ciasto drożdżowe po wyrobieniu, wstawić do lodówki. Na przykład rano, a popołudniu można lepić pampuchy :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , dynia , twaróg , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Domowe drożdżówki ze śliwkami 111

następnie plastry układam na blaszce w odległości około 1-1,5 cm odstępu od siebie.  Każda drożdżówka przed ułożeniem śliwki musi być odrobinę posypana cukrem. Na tak przygotowane bułki układamy przekrojoną wzdłuż śliwkę bez pestki.   Na sam koniec kruszonka, nic prostszego, do miski wsypujemy cukier i mąkę, wrzucamy masło i miksujemy do momentu gdy wszystko się ładnie

Kuba Gotuje
Buły śniadaniowe 125

trudnego.  Wszak lubimy świeże pieczywo na śniadanie . Mimo że mam maszynę do wypieku chleba , nie korzystam z niej . Lubie sama wyrabiać ciasto, a potem wypiekać chleb czy bułki . Składniki na najprostsze buły : 600 g mąki pszennej typ 750 Kłos- Pol 2 opakowania (7 g lub  8 g) drożdży instant Babuni  2 łyżeczki

Różowa kuchnia
Domowe bajgle - przepis 230

bajgle, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy naszymi ulubionymi nasionami. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika) Może wymagają więcej poświecenia niż tradycyjne bułki, ale smak, konsystencja wynagradza wszytko :) Pyszne na śniadanie i nie tylko.  Smacznego  Basia

Basia w kuchni
Pszenne bagietki z rozmarynem 109

Blueberry Corner by "jagodzianka" Te bułki można zrobić na niedzielne śniadanie, trzeba tylko wcześniej wstać. Łatwo się je przygotowuje i zawsze wychodzą. Rozmaryn sprawia, … Przeczytaj cały artykuł Post Pszenne bagietki z rozmarynem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Domowy chleb 154

bardzo ważne . Wszystkie składniki muszą być ciepłe  Chce  dodać że jeśli zamienimy wodę  na mleko i dodamy jedno małe jajko ,to uzyskamy coś między chlebem a bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy. Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane

Eli Gotowanie
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą 166

Śniadaniowe bułeczki nie muszą być nudne:) Dodatek pesto sprawia że nabierają nie tylko koloru, ale także wyrazistszego smaku. Składniki: Na 10 bułek: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oliwy z oliwek 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki cukru 2 szczypty soli 2 łyżki bazyliowego pesto 1 jajko 20 dkg startego sera mozzarella   Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania