którzy śledzą mojego bloga doskonale wiedzą, że takie słodko-kwaśne połączenia trafiają do mnie w 100%. Natomiast ciasto drożdżowe w wersji słonej bardzo lubię wykorzystywać do różnych smakowych bułeczek, które chętnie ze sobą zabieram do pracy lub na uczelnię. Wykonane domowym sposobem wychodzą nam taniej, a po drugie mogę przygotować farsze, które nie zawsze możemy dostać w sklepach. Dzisiejszy
Fabryka pomysłówPolecam! :) Składniki (na 4 bułki): Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju Wierzch bułeczek: 3,5 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki wody szczypta soli szczypta cukru łyżka oleju 5 g świeżych drożdży Wykonanie: Ciasto: Drożdże rozdrabniamy i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą
Czerwona PorzeczkaPolecam!:)) Składniki: 3 bułki kajzerki 3 jajka dowolna wędlina lub kiełbaska pół małej papryki czerwonej 3 pieczarki szczypiorek i ser żółty do posypania masło sól, pieprz Wykonanie: Bułeczki kroimy tak, aby powstała nam miseczka i wieczko. Wydrążamy środek. Wędlinę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki i paprykę również kroimy w kostkę i dorzucamy do wędliny
Czerwona Porzeczkaoknem niebo jest zamglone. A liście zmieniają kolor i spadają z drzewa. W kominku tli się ogień. Dzieciaki mają ochotę na kakao. Fajnym dodatkiem jest słodka ciepła bułeczka z roztapiającą się czekoladą. przygotowanie jej jest bardzo proste. Składniki Ciasto francuskie, 200 g czekolady (ja używam deserowej), 1 jajko Przygotowanie Ciasto kroimy na paski o szerokości około 5 cm, a długości
cookpldłuższego czasu dla urozmaicenia, zarówno codziennych kanapek, jak i imprezowych przekąsek, robimy różne pasty. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, bułeczkami, sucharkami czy bagietką. Wariacji na ten temat może być mnóstwo, zależy co ma się pod ręką (czytaj: w lodówce). Dzisiejszy zestaw naszych past sylwestrowo-noworocznych rozpoczyna nową kategorię na blogu pt.: "pasty kanapkowe". Przepis generalnie jest zawsze jeden
Delicious TitbitsMeyera. Próbowałam coś takiego po raz pierwszy w życiu - i uważam, że jest to po prostu przepyszne. Ma obłędnie orzeźwiający cytrynowy smak :) Amerykanie stosują go do do mufinek, bułeczek czy naleśników, a ja postanowiłam połączyć go z bitą śmietaną. Niestety w słoiczku zostało już bardzo mało curdu, więc szybko będę musiała zrobić własny :) Składniki: 4 rodzaje galaretek (u mnie
Delicious TitbitsŁososia również rozdrabniamy starając się nie podjadać :) sypiemy pokrojony szczypior, pieprzymy czerwonym pieprzem, nie solimy, bo po co :) łączymy majonezem i gotowe :) do lodóweczki i nazajutrz smarujemy pastą świeże bułeczki
Delicious Titbitsindyka w sosie pomarańczowym ) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę ( Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym ) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa i bułeczki i Pączki , ale też "pastujemy" :) 11. Jesteśmy zdecydowanie mięsożerni , ale kochamy też zdrowe sałatki. Dzięki temu blogowi odkryłam w sobie nową pasję do szycia, a największym i niespodziewanym
Delicious Titbitslepszego na śniadanie, jak twarożek ze świeżutkimi nowalijkami :) Z chrupiącą bułeczką albo z jeszcze cieplutkim chlebkiem :) Mmmm... ślinka cieknie :) Smak i zapach takiego twarożku przypomina nam dzieciństwo :) Wtedy można było sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa ze śmietaną, ale teraz przyrządzamy bardziej prozdrowotnie - z jogurtem. Nowalijek natomiast, jeśli już są z ogródeczka bądź z ryneczku , to nie żałujemy... aż jest prawie
Delicious Titbitschrupiących rzodkiewek z dodatkiem koperku. Smaczna, lekka i zdrowa. W sam raz do obiadku i nie tylko. Można ją również podać na śniadanie czy kolację ze świeżą bułeczką. składniki: 400 g rzodkiewek 4-5 łyżek jogurtu lub śmietany 18% 1-2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa Kamis do smaku Rzodkiewki oczyścić i umyć. Ja miałam rzodkieweczki okrągłe i podłużne. Podłużne
Monia miesza i gotujeLawasze to gruzińskie chleby które można kupić już coraz częściej nie tylko w marketach ale i sklepach piekarniczych. Można je wykorzystać na wszelaki sposób a dziś
Moje Małe CzarowanieTłumaczenie z języka angielskiego: Scaccia, scacciata lub schiacciata to nadziewany płaski chleb w kuchni sycylijskiej. Scaccia składa się z bardzo cienkiej, prostokątnej warstwy ciasta, złożonej trzy
Moje Małe CzarowanieZapraszam Was dzisiaj na pyszne muffinki czekoladowe. Są puszyste, wilgotne i wyjątkowo smaczne. Bardzo łatwe do zrobienia i nie potrzebujecie do tego miksera, wystarczy do wymieszania
To co lubię - gotuję i polecamZupa czosnkowa ale tak fajnie, delikatnie czosnkowa. Przepis znalazłam gdzieś na jakiejś kartce ze starego kalendarza i postanowiłam wypróbować. Nie żałuję a teraz proponuję i Tobie
Moje Małe Czarowanie