można użyć różnych owoców: jeżyn, malin, wiśni (także tych z soku, tylko trzeba je dobrze odsączyć), truskawek, porzeczek, brzoskwiń... Naprawdę cała masa możliwości, w zależności od sezonu :) Składniki: Ciasto brownie: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% (100g) 1/3 szkl. brązowego cukru (może być też kryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)drugiej miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier, jajko i mąkę i całość łączymy (dobrze jest to zrobić blenderem). Do foremek na muffinki (piekłam w silikonowych, bez papilotek) nakładamy porcję ciasta czekoladowego (1-2 łyżki, tak do połowy wysokości foremki), następnie masę serową (1 czubatą łyżkę) i lekko wciskamy owoce. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 175-180 stopni piekarniku przez około
Kolorowy PrzepisownikZaraz po świątecznych pierniczkach ucieszy wszystkie dzieci – te małe i te duże… Małe, zaraz zobaczycie dlaczego… Duże, bo ciasto jest bardzo proste – bardziej murzynek niż brownie, robi się je łatwo i szybko. Samo dekorowanie to już tylko czysta przyjemność! Efekt końcowy powala i robi wrażenie, choć całość jest naprawdę nieskomplikowana… Prawda, że piękne? Składniki(...)się połączą a cukry rozpuszczą. Następnie odstaw do ostygnięcia. Oddziel żółtka od białek, mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej proszek do pieczenia. W misie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce
Garniec MagalieCzemu sezon na jagody jest taki krótki? :( W tym roku i tak nie minął bardzo szybko, ale jednak dla mnie to i tak za krótko, żeby
chili & sugarWitajcie, ciasto Brownie z fasoli to klasyk, który chyba zna większość z Nas. Ja jednak postanowiłam je nieco wzbogacić dodając wiórki kokosowe oraz startą czekoladę na wierzch. Dzięki temu, że składniki dość długo i powoli blendowałam wyszło bardzo lekkie i delikatne. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego ciasta z obawy przed wyczuwalnym smakiem fasoli - to uwierzcie, że jej praktycznie wcale(...)przekładamy do formy. Wierzch dodatkowo posypałam odrobiną startej czekolady ale to nie jest konieczne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Ciasto jest bardzo czekoladowe w smaku i idealnie sprawdzi się na deser lub drugie śniadanie , które można zapakować do szkoły czy pracy. Smacznego
Health-Fit-LifeDo niedawna nie wiedziałam nawet, że możliwe jest zrobienie ciasta drożdżowego w innej wersji smakowej, niż 'tradycyjne'. No ale dopóki się nie spróbuje, to się nie
chili & sugarzarówno wielbicielom serników, jak i kremowych, słodkich ciach;) To zestawienie pysznego sernika z owocowym kremem i pomarańczowym ciastem drożdżowym ( na bazie soku, więc nie suchym, a wilgotnym w typie brownie- blondie;)). Bardzo smaczne i bardzo sycące;) Składniki na ciasto pomarańczowe: 250 g margaryny 150 g cukru 400 g mąki pszennej 6 jaj 1 szklanka soku pomarańczowego 3 łyżeczki drożdży(...)masła 250 g zmiksowanego dżemu ( u mnie z wiśni) Z mleka, cukru, budyniów gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Pod koniec dodajemy zmiksowany dżem. Dodatkowo: polewa czekoladowa lub lukier czekoladowy WYKONANIE: ciasto pomarańczowe+ ½ kremu sernik ½ kremu ciasto pomarańczowe lukier czekoladowy Smacznego
Domowe ciastamleko. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie: Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną masą. Na koniec wierzch bajaderki polać roztopioną gorzka czekoladą i posypań skórką pomarańczową. 2. Brownie piernikowe Składniki: 50 g migdałów 50 g orzechów laskowych 100 g cukru kryształ (1/2 szklanki) 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) 250 g margaryny (1 kostka) 5 jajek(...)wystudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem. 3. Chałwowiec Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe Masa chałwowa: 2 budynie waniliowe 250 g margaryny lub masła (1 kostka) 500 ml mleka 250 g chałwy waniliowej Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy
Ciastka - domowe słodkościwsyp posiekaną białą czekoladę i kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej. Wyłóż na ostudzone ciasto konfiturę z róży i na to przygotowaną masę czekoladową. Posyp migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała. Smacznego! English version Easter shortbread with coffee and rose petals (12 servings,40x25cm baking pan) Ingredients(...)thickness and place in the baking pan. Prick the dough with a fork and place in the preheated oven for 15-20 minutes, or until a nice golden brown. Remove from the oven and allow to cool. In the meantime, prepare the chocolate filling. Heat the cream, add chopped white chocolate and coffee and stir until smooth. Spread rose petal
karmelowyPyszna, w smaku przypominająca biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi orzechami, wilgotna i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię! Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej(...)formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: · 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej · 50 g margaryny /masla Masło roztapiamy
Mia Cucina SofietaSłynne na całym świecie ciasteczka brownie. Mięciutkie i wilgotne, z orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady w środku. Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, kiedy są jeszcze lekko ciepłe i mają miękkie, rozpływające się w ustach kawałeczki czekolady. Z czasem mocniej stężeją i zrobią się mniej delikatne, ale nadal pozostaną wilgotne i pyszne. Będą przez to łatwiejsze do zapakowania(...)proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę (około 7 minut). Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy masę czekoladową. Wyłączamy mikser, dodajemy przesianą mąkę i krótko miksujemy na małych obrotach miksera (tylko do połączenia składników). Odstawiamy lub wkładamy do lodówki, na czas ogrzewania piekarnika Piekarnik nagrzewamy
cool and mintypieczenia, bo wyjdzie nam wtedy najzwyklejsze ucierane, suche ciasto, a tego przecież nie chcemy. Brownie jest ciężkie, zbite, wilgotne i smakuje wybornie. Najlepsze jest połączenie kilku smaków- gorzkie brownie, słodki krem i kwaśne owoce, ale tych dziś u mnie nie znajdziecie. Jest czas na morele, więc korzystam z tego dobrodziejstwa i zajadam się nimi na okrągło :) Takie karmelizowane- palce(...)długo- tak by rozpuścił się cukier, powoli dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło z czekoladą i delikatnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz solą i łączymy z masą jajeczno czekoladową. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Wystudzić. 50ml śmietanki deliaktnie podgrzać i rozpuścić w niej posiekaną drobno czekoladę. Polać
Kuchnia w czekoladzieKlasyczne połączenie sernika i brownie zawiera sporą ilość cukru i masła. Fit wersja jest dużo mniej kaloryczna. Spód został przygotowany na bazie czerwonej fasoli i posłodzony bananami, natomiast masa serowa zawiera jedynie 2 łyżki ksylitolu. Ostatecznie możecie zastąpić go cukrem. Fasola w smaku jest niewyczuwalna, a dzięki niej ciasto nie ma mąki, więc jest także bezglutenowe i zawiera sporą(...)kakao i proszek do pieczenia. Opcjonalnie można dodatkowo dosłodzić. Ponownie zblendować. Wyłożyć do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg zblendować z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na masę czekoladową. Z resztek ciasta czekoladowego, które zostało w misce można zrobić wzorki na masie serowej za pomocą wykałaczki. Na wierzchu ułożyć owoce (wiśnie wydrylować, w przypadku truskawek pokroić na połówki) Piec
Fabryka pomysłówcudowny, mocno rozgrzewający deser. To idealna odpowiedź. Nawet nie pytajcie Bliskich czy mają ochotę. Po prostu zróbcie! Ten deser to także moja odpowiedź na prowadzony przez Beę Czekoladowy Weekend. HOT CHOCOLATE CAKE /na 8 słoików/ 1 3/4 filiżanki mąki 2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 filiżanki kakao 1/4 filiżanki czekolady na gorąco w proszku 1/4 łyżeczki(...)suchego patyczka. Najlepiej podawać jeszcze bardzo na ciepło, z kleksem bitej śmietany. Ja podałam z bitą śmietaną cynamonową i polałam ajerkoniakiem. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, trochę jak brownie, ale lżejsze. Pyszne!!! * Przepis i inspiracja z tej strony - klik . P.S. W nowym numerze Superlinii , który ukaże się w najbliższą sobotę, pojawi się artykuł zatytułowany Kulinarne blogowanie
KUCHARNIAprzyszły rok w końcu się uda, choć to odległe czasy i lepiej nie planować. W zamian za to, by umilić sobie jakoś ten smętny, deszczowy dzień przygotowałam pyszne, czekoladowo serowe ciacho z owocami. Bo przecież nic tak nie poprawia humoru jak czekolada, prawda? Uwielbiam ten czas, kiedy świeże owoce są na wyciągnięcie ręki. W deserach smakują mi ogromnie i już(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 19x28cm Brownie: 100g czekolady deserowej 150g cukru 60g masła 2 jajka Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g mąki pszennej tortowej Masa serowa: 3 jajka 500g twarogu 100g cukru 2 łyżki mąki
Kuchnia w czekoladzie