Witajcie ! Ostatnio zakupiliśmy nową książkę o pieczeniu. Ada od razu zabrała się do wypróbowania nowych przepisów. A oto jeden z nich na Brownie z wiśniami i białą czekoladą. Jeśli chcecie poznać więcej przepisów z tej książki zachęcam Was do zostawienia komentarza i wypróbowania przepisu w domu. Składniki: 175 g gorzkiej czekolady, 175 g masła, 225 g cukru, 3 jajka(...)czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy masa się całkowicie rozpuści odstawiamy do przestudzenia na 5 minut. W misce mieszamy cukier, jajka i aromat. Mieszając dodajemy stopniowo masę czekoladową. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremki i pieczemy przez 15 minut po upływie czasu przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15 minut
cookplCiasto kakaowe na pograniczu murzynka i brownie, ciężkie, wilgotne , ale nie zakalcowate, jest puszyste, przełożone warstwami powideł śliwkowych smaczne nie przesłodzone i nie zapycha, oblane polewą i posypane prażonymi orzeszkami arachidowymi. Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast do filiżanki herbaty. Jego wykonanie jest bardzo proste. Gdy chcemy upiec w większej formie składniki należy podwoić. Tortownica 20cm Składniki(...)wody 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker Szczypta soli Słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia Dowolna polewa czekoladowa do dekoracji Prażone orzeszki arachidowe do posypania Jak wykonać ? Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-samo dno. W rondelku umieścić masło, wlać wodę, wsypać kakao, kawę, cukier, podgrzać na średnim
Wanilia i Kardamonśrednicy. Składniki na 1 spód biszkoptu (będą potrzebne 2): 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao Krem czekoladowy 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek kakao 2 kostki masła +wiśniówka na poncz, wiśnie ze słoika, domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) Mąkę pszenną(...)lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę
CiastkozercyŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia - każdy to wie i raczej nikt temu nie zaprzeczy. A jakby połączyć pożywne śniadanie z ulubionym deserem, tudzież ciastem? Przychodzę do
Kuchnia Ellieśrodek, który niczym lawa wylewa się po przekrojeniu ciastka. Ten płynny środek śnił mi się po nocach, na jawie natomiast był niemal nieosiągalny. Za każdym razem ciastka przypominały raczej brownie, niż lawę, środek był ścięty, jakby półsurowy, brakowało mu efektu wypływającej lawy. Mississipi mud bardziej:) Klasyczny przepis Gordona Ramseya polega na jednakowych ilościach masła, czekolady, cukru, mąki i jajek(...)upiec je klasycznie, wkładając do środka kulkę zamrożonego ganaszu, który zawsze po upieczeniu pozostanie płynny. Ale to następnym razem;) Dziś Lubelski Kociołek świętuje Dzień Czekolady, dlatego na blogach będzie czekoladowo;) Zerknijcie też do dziewczyn po pyszne czekoladowe łakocie. Lava cake, czyli czekoladowy fondant Składniki (na 4 ciastka): 2 jajka 2 łyżki brązowego cukru 1 kopiasta łyżka mąki 100g gorzkiej czekolady
Obiad gotowyDo przyrządzenia tych brownies przekonała mnie Kasia, autorka bloga " W Krainie Smaku" . Urzekła mnie swoimi BROWNIES Z WHISKY I PORECZKAMI, które posłużyły jako punkt
W kuchni Karmel-itkiNajpierw nie chciało mi się straszliwie i marzyłam żeby ktoś dla mnie specjalnie upiekł tort na urodziny. Później zachciało mi się obłędnie wyglądającego tortu z telewizyjnego
Cynamonowe szczęściektórym byśmy go nie piekli: toffi, czekoladowym, latte, cytrynowym, truskawkowym, ananasowym, kokosowym, i co tam jeszcze. Równie uniwersalne sa dodatki, które można wmieszać do ciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki. Ostatnio pojadane u nas entuzjastycznie pokrojone na plastry i polane sosem waniliowym custard . Latem znajoma przechowywała(...)Składniki: (keksówka 21/9cm, lub okolice; tortownica/foremka 20cm też jest idealna) 1 1/2 szklanki białej maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 szklanki brazowej maki z proszkiem do pieczenia ( brown self-raising ) 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu z mango Rozgrzej piekarnik do 160stC. Przygotuj blaszkę/foremkę/keksówkę - wyłóż kawałkiem papieru
Lejdi of the houseNigdy nie jadłam brownie, więc przyszedł czas spróbować :) ale moje nie jest tradycyjne - ma mniej cukru a i tak jest mega słodkie!:) Składniki: 200 g czekolady gorzkiej z pomarańczą 165 g masła 82% tłuszczu 100 g cukru trzcinowego 3 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kakao szczypta soli 21 ciasteczek orito (lub oreo;)) Sposób(...)drobne kawałki czekoladę - rozpuszczamy nadal mieszając, aby powstała jednolita masa. Odstawiamy do ostudzenia. Jajka, żółtka, cukier brązowy i wanilinowy ucieramy mikserem na puszysty krem. Do ubitego kremu wlewamy masę czekoladową i mieszamy łyżką aż składniki dokładnie się połączą. Mąkę, szczyptę soli i kakao mieszamy - wsypujemy do ciasta, dodajemy 1/4 pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto
Kolorowy Przepisownikdwukrotnie i za każdym razem znikało w ekstremalnym tempie. Bardzo łatwy w wykonaniu. Podczas pieczenia, w domu unosi się piękny zapach czekolady i malin - zachęciłam Was do upieczenia tego brownie? ;) Składniki (na blaszkę 25x35cm): - 200g gorzkiej czekolady - 5 jajek - 7 łyżek mąki pszennej (110g) - 200g cukru - 200g masła - 400g-500g sera wielokrotnie mielonego (ew. kremowego typu Philadelphia) - świeże maliny(...)zmiksować ze sobą 2 jajka z pozostałym cukrem (50g). Dodać ser i dokładnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie masę serową i pozostałą masę czekoladową. Dokładnie rozprowadzić na wierzchu (masa jest gęsta i należy robić to bardzo delikatnie - ale jest to do wykonania ;). Na wierzch ułożyć świeże maliny w równych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym
CookYourselfCiasto „do góry nogami”. Pomysł zaczerpnięty z majowego numeru „Moje Gotowanie”. W mojej wersji bez glutenu i cukru. No, cukru tyle, ile
KucharzycaBrownie już zaistniało na tym blogu, ale ty razem to odsłona nieco warzywna. Pyszne lekkie, jakże inne od klasycznego brownie. Buraczki nadają wilgotności. Mimo iż użyłam czekolady mocno gorzkiej bo 73% dzieciom bardzo ciasto smakowało. Szybkie do zrobienia i nie może się nie udać. Polecamy gorąco całą naszą rodziną. Ciasto upiekłam w kwadratowej blaszce o długości boków(...)solonych) startych na drobnych oczkach, lub zblendowanych 50 g orzechów włoskich Masło rozpuścić i do gorącego dodać czekoladę. Nie podgrzewać. Czekoladę wymieszać do powstania gęstego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Do masy jajecznej dodać sos czekoladowy i wymieszać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrzekomo nie da się zepsuć. Ja pamiętam doskonale swoje pierwsze brownie i muszę przyznać, że umiem zepsuć, ale i naprawić :) Częstuję Was brownie wegańskim, inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera. Wegańskie brownie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy pekan(...)wodnej razem z erytrolem. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy olej i mieszamy tak długo, aż erytrol się rozpuści. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do czasu uzyskania gładkiej masy. Do czekoladowej masy dodajemy partiami suche składniki, ciągle mieszając. Masę przelewamy do kwadratowej formy o boku 20 cm. Pieczemy w 180 st. C przez
Kucharzycaniedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste (prawie niemożliwe do wymieszania(...)pastry was sitting on on a magazine, which was on top of a trash pile, it was not contaminated ( source ). Basic recipe Vegan brownie 2 It’s a super quick cake to make (and so delicious!), perfect for Easter (and not only). I used a great recipe from a Polish blogger, Jadłonomia, and added
Qlinarnie i QlinarnieWłóż kurczaka, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę. W razie konieczności dolewaj wody aby sos za bardzo nie zgęstniał. Przełóż kurczaka w sosie czekoladowym na talerze, posyp sezamem i podawaj. Smacznego! English version Chicken mole (4 servings) Ingredients: 3 tablespoons vegetable oil 4 chicken legs 1 onion, diced 2 cloves garlic, finely chopped 1 chilli(...)grated dark chocolate salt and pepper Preparation: In a large, deep pan, heat the oil over high heat, add chicken and cook on each side until golden brown, then remove from pan and set aside. Add the onion, garlic and chilli and cook for 5 minutes, until translucent. Next add the sesame seeds, almonds and spices and cook stirring
karmelowy