słonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji! Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 4 jajka 200g białej czekolady 200g masła 1,5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru szczypta soli garść łuskanych pistacji 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blondie to takie brownie ale z białej
Kuba Gotujesłonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji! Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 4 jajka 200g białej czekolady 200g masła 1,5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru szczypta soli garść łuskanych pistacji 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blondie to takie brownie ale z białej
Kuba Gotujeokrągłą tortownicę (16 cm średnicy). Brownie z malinami w bardziej klasycznej formie już wcześniej pojawiło się na blogu, można zobaczyć je tutaj , po wypróbowaniu mogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie borówki + krem czekoladowy (u mnie Lindt) Do miski
CiastkozercyWilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe, w którym absolutnie nie czuć kapusty i nikt kto go jadł nie wpadł na to że w środku jest kapusta kiszona. Zapytacie się to po co dawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno na smak ciasta jak i na jego wilgotność i delikatność. Powstaje coś pomiędzy brownie a biszkoptem. Poza
Bernika - moj kulinarny pamietnikperfekcją smaku. Nie jest takie straszne do zrobienia, poprowadzę Was krok po kroku. Wszystkie składniki są podane na tortownicę o średnicy 26 cm. Piecze się tylko dolną warstwę czyli brownie i od tego radzę zacząć, podczas gdy spód będzie się piekł robicie resztę. 300 g gorzkiej czekolady 1 duży banan 200 ml delikatnego oleju roślinnego lub 170 g oleju kokosowego(...)cukru 130 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem. Zblenduj banana z cukrem na puszystą masę. Połącz masę czekoladową z bananową, po czym przesiej do tego mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Przełóż całość to formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 160-170 C przez 30 minut na środkowej
greenscarfbadzo smaczny tort czekoladowo-malinowy przyrządzony specjalnie na urodziny dla teścia. Przepisu niestety na blogu nie znajdziecie. Kiedyś na pewno naprawimy ten błąd:) Zdjęcie parówek z żółtym serem i sosem pomidorwym również podbiło Wasze serca :) Weekendowe wypieki na następnym miejscu. Na zdjęciu jest biszkopt migdałowy z nadzieniem serowym i truskawkami ( przepis tutaj ) oraz bananowe dietetyczny brownie ( przepis tutaj ). Ratatuj
Kolizje SmakówPo miesiącu gonienia za czasem wreszcie mam chwilę na pozbieranie myśli, ogarnięcie mieszkania, schowanie sandałów do szafy... Deszcz za oknem skutecznie zniechęca mnie do wyjścia
Obiad gotowymiędzy sernikiem a brownie. Dla wszystkich fit manioków idealne! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki daktyli - 1,5 szklanki wrzątku - 3/4 szklanki otrąb owsiane lub orkiszowe (w płatkach) - 1/2 szklanki liofilizowanej lub suszonej żurawiny - 1/3 szklanki chia - 1 łyżeczka pyłku kwiatowego - 1/3 gorzkiej czekolady - 3 płaskie łyżki babki płesznik (zamiennie mąka kokosowa) - 3 miarki odżywki białkowej u mnie smak czekoladowy Daktyle zalej wrzątkiem
SMYKWKUCHNIwegańskie, bezglutenowe brownie z buraka z gorzką czekoladą~ Pierwszy raz próbuję buraka na słodko i...na pewno nie ostatni! W połączeniu z dużą ilością kakao i czekolady smakował obłędnie :) Polecam! No i miłych Walentynek dla wszystkich którzy ten dzień (bo świętem tego nazwać nie można) obchodzą :) Ja nie, ale każdy powód jest dobry, żeby zjeść czekoladowe ciasto :) PRZEPIS /1 porcja
breakfast of dreamsmiksujemy. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki ręcznie, by ciasto zachowało puszystość. Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy dokładnie ręcznie. Na końcu delikatnie dodajemy maliny. Do formy od muffinek wkładamy papilotki i uzupełniamy powstałą masą ( do 2/3 wysokości foremki). Na wierzch każdej muffinki możemy dodatkowo(...)Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut*. Smacznego · Babeczek nie pieczemy do suchego patyczka, ciasto ma być lekko mokro jak w brownie
Kolizje Smakówzrobienia pysznego czekoladowego bloku. Szybko, smacznie i relatywnie zdrowo. 50 g preparowanej kaszy jaglanej 125 g czekolady gorzkiej 25 g masła klarowanego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Czekoladę z masłem, miodem rozpuścić. Na koniec dodać ekstrakt i ryż. Wymieszać. Rozłożyć na blaszkę i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ps. ja użyłam podzielonej foremki na brownie, ale spokojnie
Humanistka w kuchnibrownie z białej fasoli z czekoladą gorzką 70%~ Ostatnio zauważyłam, że znów męczą mnie skurcze i drga mi powieka...Już wiedziałam, że to efekt braku magnezu...Tak wiec jak najszybciej trzeba było go uzupełnić. Nie żadne tam tabletki czy suplementy - gorzka czekolada i kakao! Najsmaczniejszy sposób na uzupełnienie magnezu :) Dlatego ostatnio było tutaj tak czekoladowo-kakaowo :) Jadłam w ciagu dnia
breakfast of dreamswielbicieli brownie. Czekolada i maliny to połączenie idealne :) Składniki: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka malin Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz masę czekoladową miksujemy
Na Ciasteczkowych PapierachCiasto czekoladowo pomarańczowe Ciasto czekoladowo pomarańczowe: nazwa jakaś taka zwykła, z wyglądu też nic specjalnego. Takie przeciętne ciasto, pomyśli każdy kto go jeszcze nie spróbował. Ale dodatek dżemu pomarańczowego i to jeszcze wraz ze skórką pomarańczy wykonuje tu całą smakową robotę. Ciasto jest pyszne ale też bardzo słodkie (szukajcie dżemów z jak najmniejszą ilością cukru). Połączenie gorzkiej czekolady z pomarańczą(...)ciasto wyszło trochę zakalcowe w środku, ponieważ dodałam dżem trochę „na oko” i prawdopodobnie było go za dużo, ale nam to nie przeszkadzało, ponieważ ciasto konsystencją przypominało brownie, które bardzo oboje z mężem lubimy. Składniki na tortownicę o średnicy 20cm: – 125 g masła – 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70% kakao) – 300 g dżemu pomarańczowego, najlepiej
Relaxtimejego strukturze już pisałam. Smak jest równie wspaniały! W dodatku marmurkowe wzorki dodają mu uroku :) Najlepiej smakuje gdy postoi trochę czasu w lodówce :) SERNIK MARMURKOWY Z CZEKOLADĄ NA SPODZIE BROWNIE lekko zmodyfikowany przepis z książki Moje Wypieki i Desery na Każdą Okazję // tortownica 22-26cm wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ~50g mąki pszennej ~50g masła ~1/3 szklanki(...)czekoladę cały czas mieszając, do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki "sos". Lekko studzimy. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo, ciągle ubijając dodajemy "sos czekoladowy" (może być ciepły), miksując do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i miksujemy. Spód tortownicy 22-26cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wylewamy do tortownicy ciasto
chili & sugartort truskawkowy na dzień Ojca Czarna od kuchni – ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami Kuchnia i podróże – ucierane ciasto z truskawkami Zrób to smacznie – czekoladowe naleśniki z mascarpone i truskawkami Grunt to przepis – kokosowy pudding z chia i truskawką Di gotuje – koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym Di gotuje – Ciasto migdałowe z truskawkami Życie(...)Różowa kuchnia – bułeczki drożdzowe z truskawkami Marcepanowy Kącik – Miętowy biszkopt z musem truskawkowym Dorota Legec – tarta z truskawkami i kremem budyniowym Moje małe czarowanie – Bananowe brownie z truskawkami Mojewypiekiinietylko – Truskawkowo waniliowa zebra Dorota Legec – Truskawkowa pianka Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Lista uczestników zostanie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia
mojewypiekiinietylkoAktualnie jestem na etapie fascynacji moją nową książką - "Czekolada" Carli Bardi. Znajduje się w niej 140 przepisów z wykorzystaniem czekolady. Od ciast, ciasteczek, serników przez puddingi i brownie, aż po babeczki i wykwintne desery... wszystko skąpane w czekoladzie gorzkiej, mlecznej lub białej. Przepisy są proste, nieprzekombinowane i bardzo przemyślane. Nie zawierają sztucznych dodatków i żelatyny. Szczerze mówiąc, każdy przepis jest(...)wart uwagi i każdy - przy chęciach i wyobraźni - gwarantuje sukces cukierniczy :) Aż trudno uwierzyć, że sernik, który dziś Wam prezentuję jest tak prosty w wykonaniu. Połączenie autorskiego spodu czekoladowego z delikatną masą serową i jagodami cudownie smakuje, a jeszcze lepiej się prezentuje. Kolejną zaletą tego deseru jest fakt, że ciasto nie wymaga pieczenia, co sprawdza się szczególnie latem. Zapraszam! :) Spód
Chocolate Muffin Blog