frittaty to takie małe jajeczne omleciki pieczone w foremce na muffinki, nazywane również jajecznymi muffinkami. Robi się je banalnie prosto. Wystarczy foremkę na muffinki wypełnić dowolnymi składnikami, zalać rozbełtanym jajkiem i upiec z piekarniku. Jako nadzienie do frittaty możesz wykorzystać to, co zostało Ci z obiadu - warzywa gotowane czy takie z patelni, kawałek ryby czy mięsa, a nawet ryż(...)traktować nie tylko jako sposób na zużycie resztek z obiadu, ale też jako metodę na wyczyszczenie lodówki z niechcianych produktów. Mi z obiadu został ryż, pieczony łosoś oraz gotowane brokuły: Mini frittaty mają wiele zalet. Robi się je prościej niż tradycyjną dużą frittatę. Nie musisz mieć specjalnej żeliwnej patelni czy martwić się odwracaniem omleta. Są małe, więc poręczne. Sprawdzą się
Chilli Czosnek i Oliwaogórki konserwowe 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz puszka kukurydzy 150 g sera żółtego Sposób przygotowania sałatki z tuńczykiem - układamy warstwowo. Jajka gotujemy, studzimy. Białko drobno kroimy i układamy na samym dole miski. Por siekamy i układamy na białka. Następnie układamy drobno posiekane ogórki konserwowe. Kolejną warstwą jest tuńczyk. Tuńczyka smarujemy majonezem, który posypujemy(...)jest z drobno pokrojone żółtko. Życzę smacznego :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa Zobacz również: - sałatka z brokułów
Pani domowasię do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu(...)Smażenie : 10 min. • 500 g szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia Sól 125 g mąki pszennej 1 żółtko jajka 1 szczypta soli 15 cl lodowatej wody Kilka kostek lodu Szparagi umyj i osusz, odetnij twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je, zielonych szparagów nie trzeba obierać. Zagotuj osoloną wodę, i wrzuć
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaobiedzie kasza, z którą kompletnie nie mieliście co zrobić? Poniżej jeden ze sposobów na jej "utylizację" :) Naleśniki gryczane II 1 szkl. ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej 125g mąki 2 jajka 150ml mleka 150ml wody tłuszcz do smażenia Kaszę gryczaną zmiksować na gładko z dodatkiem wody i mleka, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, jeśli ciasto będzie za gęste dodać wody, jeśli(...)wysychają, dzięki czemu można je przygotować także na później. Doskonale pasuje do nich zarówno farsz słodki (musy owocowe, dżemy, domowa nutella z daktyli), jak i farsze wytrawne (brokuł z fetą, szpinak czy soczewica z pomidorami). Według Tosi takie naleśniki są najlepsze, bo zwykle zjadała jednego, a gryczanych pożarła półtora i jeszcze wyciągała rączki do mojego talerza ;) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkosię rozdwajać. Mogą także nastąpić zmiany skóry głowy tzw. skóra ropuchy, czyli hiperkeratoza, która objawia się zgrubieniami i zrogowaceniami na powierzchni skóry głowy. Gdzie znajdziemy witaminę A? M.in. w brokułach, dyni, jarmużu, marchewce, czy natce pietruszki. Witamina C – ta witamina odgrywa bardzo ważną rolę w syntezie kolagenu, ponadto poprawia krążenie w skórze głowy, a jako silny utleniaczach zapobiega niszczącemu wpływowi(...)czarnej porzecze, owocach cytrusowych, czy też natce pietruszki. Witamina E przyspiesza wzrost włosów przez stymulowanie podziałów komórkowych macierzy włosa, który buduje jego łodygę. Gdzie znajdziemy witaminę E? M.in. w jajkach, maśle, czy nasionach roślin oleistych źródło: pixabay.com Witamina B1, B2, B6 – uczestniczą one w wielu procesach metabolicznych, które zachodzą w skórze, włosach oraz paznokciach. Gdzie znajdziemy te witaminy? Wszystkie razem
Dajetsłodko i te wytrawne.... Dzisiaj pyszne połączenie szynki brokuła i sera, w środku wilgotne z lekko odchudzonym sosem, całość zapieczona... - musicie spróbować! Składniki: NALEŚNIKI (7 sztuk): 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej typ 630 sól ziołowa 2 łyżki oliwy z oliwek Zmiksować składniki na naleśniki, usmażyć 7 naleśników na patelni(...)plastrach 100 g sera żółtego pół szklanki śmietanki 18% pół szklanki wody 1 łyżeczka mąki orkiszowej pół szklanki wody z blanszowania brokuła 2 łyżki oleju sól, pieprz tymianek suszony Brokuł podzielić na małe różyczki, zblanszować (ok 5-10 minut we wrzątku, w zależności jak miękkie chcemy warzywo, odcedzić). Cebulę, szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
coolinarnySiekane kotlety to coś w rodzaju mięsnych placuszków, które świetnie sprawdzą się do obiadu, czy nawet sałatki. Brokuł, pierś kurczaka i ser, czosnek i ziarna słonecznika smakują niesamowicie pysznie. Kto wie? Może to być nawet uroczysty obiad? :) Potrzebujemy: podwójną pierś z kurczaka 1/2 brokuła 1 ząbek czosnku 4 serki wędzonych łagodnych Wyroby Naturalne 2 jaja 2 łyżki mąki pszennej(...)kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie drobno siekamy. Serki kroimy w małą kosteczkę, a czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko mieszamy z jajkiem, mąką, ziarnami słonecznika doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy po łyżce masy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z obydwu stron na rumiano. Nam bardzo smakowały z kaszą jęczmienną z quinoą
MamaOskarkaMorze czy góry? - góry http://evita0007.blogspot.com/ 1. Ulubione mięsko? - kurczak 2. Gotujesz w fartuszku czy bez? - bez 3. Morze czy Góry? - góry 4. Jajecznica czy jajko na miękko? - jajko na miękko 5. Wolisz piwko czy winko? - winko 6. Jaki jest Twój ulubiony smak lodów? - mięta z czekoladą 7. Twoje popisowe danie to . .? - nie ma takiego 8. Ulubiony owoc sezonowy(...)takietampichcenie.blogspot.com/ 1. Kawa czy herbata? - herbata 2. Batonik czy wafelek? - batonik 3. Twój ulubiony kolor lakieru do paznokci? - bezbarwny 4. Wolisz potrawy słodkie czy pikantne? - słodkie 5. Ulubione warzywo? - brokuł 6. Ziemniaki z wody czy frytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola
Kuchenne zapiski EdytyCzęść z Was może się zdziwić tą propozycją, bo odbiega od tradycyjnej wizji śniadań w Polsce, na które często je się kanapki, parówki, jajecznicę, ew
Taste Of My DayZostało mi dzisiaj jeszcze z wczorajszej sałatki całkiem sporo kaszy jaglanej. Ponieważ była gotowana z odrobiną curry i kurkumy,wpadłam na pomysł zaeksperymentowania z kluchami, które
Nie Bo Piekłochłodniki je, ale jeszcze kilka lat temu... gdyby nie to, że na kilkudniowym wypadzie do Nałęczowa zamówił sobie zupę krem i okazało się, że była z nielubianych przez niego brokułów, a ja delektowałam się pysznych chłodnikiem z rzodkiewki, który zaraz mi podmienił tak pewnie do tej pory miałabym problem go namówić. Nie ulegajcie stereotypom, że czegoś nie da się zjeść(...)Składniki na 4 porcje 2 pęczki botwinki 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek Sok z ½ cytryny 800ml maślanki 300ml wywaru warzywnego 2 ząbki czosnku Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Jajka na twardo (jedno na porcję) Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia zakładamy ostrze tnące, wkładamy obrane ząbki czosnku, umyte i obrane buraki oraz liście botwinki. Ustawiamy prędkość
Kuchnia w czekoladziekażdego z krążków usunąć środek, w którym są ziarna. Każdy z krążków posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 2 minuty. Krążki obtaczać kolejno najpierw w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Sos: Żółty ser utrzeć na tarce, rozdrobnić ser stilton. Do serów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Roztopić w mikrofalówce. Po wyjęciu z mikrofali(...)cukinia z serowo-czosnkowym sosem Cukinię po wyjęciu z gorącego oleju należy wykładać na papierowy ręcznik. W taki sam sposób jak cukinię można przygotować inne warzywa np kalafiora czy brokuły. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT = ""; jQuery(document).ready(function($){var widget = new SGMBWidget();widget.show({"id":"1","title":"Social share","options":{"currentUrl
mecooksOd kilku dni moją uwagę od garów, skutecznie odciągały dwa kociaki. A mianowicie: Szarusia, która jest z nami od 5 lat i mała Lusia, którą przygarnęliśmy
Kuchnia w opałacholej do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ma patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę. Zdejmij z ognia i ostudź. W międzyczasie wymieszaj za pomocą miksera lub miotełki jajko, serek, przyprawy i tarty parmezan. W duże misce dobrze wymieszaj jajeczno serową masę z mięsem. Dodaj cebulkę i wymieszaj wszystko jeszcze raz. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, papier najlepiej dodatkowo(...)wytopi się nieco sera, tworząc sosik do klopsików, Pycha. Tak wyglądają moje kulki bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Widać że wypłynął ser. Powstał w ten sposób sos, idealny do brokułów. A tak gotowe do zjedzenia :-) Polecam. Klopsiki smakują doskonale podane z brokułami, kalafiorem lub brukselką. Podoba się Wam przepis? A może macie swoją ulubioną wersję klopsików
Marta próbuje