Kruche ciasteczka w formie gwiazdek z landrynkowym witrażykiem. Do upieczenia ciastek użyłam kruchego ciasta podstawowego, dosmaczonego imbirem, a do zrobienia szkiełka mentolowych
To co kochamW moim domu pieczenie i dekorowanie pierników jest tradycją od bardzo dawna. Kiedyś sama piekłam, teraz tylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i
To co kochamOd dzieciństwa nie przepadałam za śledziami, nie odpowiadał mi ich zapach i smak. Teraz wiem, że to było dlatego, iż tak naprawdę nie
To co kochamŚwiąt pełnych magii i uroku życzymy wszystkim czytelnikom bloga to c o kocham. com Niech ten świąteczny czas odmieni wszystkich nas. Niech pokój i
To co kochamSernik dla świątecznych sernikożerców, czyli między innymi dla mnie, bo jak wiecie… uwielbiam serniki w każdym możliwym smaku. Pierniczkowe gwiazdki dodają mu świątecznego charakteru
To co kochamNa czas karnawału i różne imprezy z nim związane polecam śledziową sałatkę warstwową. Każda warstwa jest doskonale widoczna, co wprowadza ład w salaterce
To co kochamPulpeciki pachnące ziołami i rybą z chudego dorsza i tłuściejszego łososia czyli bomba zdrowotna na talerzu. Można je praktycznie przygotować z
To co kochamW Środę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na
To co kochamNa moim wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku będą to pierogi z grzybami, bez dodatku kapusty. Poszukiwałam nowego przepisu na dobre, elastyczne ciasto
Kuchnia BeatyNa weekend polecam Wam znane cisto bez pieczenia jakim jest śnieżny puch. Moja wersja jest bez prażonego kokosa, zamiast niego dałam amarantową posypkę waflową do ciast
Ewa w kuchniCieniutkie pierniczki imbirowe prosto ze Szwecji. Po upieczeniu chrupiące, a po kilku dniach spędzonych w zamkniętym pojemniku miękną. U mnie już następnego dnia były pysznie
Nastoletnie WypiekanieUwierzycie, że już jutro pierwsza niedziela Adwentu? Mi ciągle jakoś ciężko przyjąć to do wiadomości. Owszem, był już pierwszy śnieg, i to całkiem obfity, zniknął jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam Was na pyszne orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami. W szczególności polecam je wielbicielom orzechów laskowych. U mnie w rodzinie wprost przepadamy za tymi orzechami
Słodkie okruszkiSmaczne ciasto, ale dopiero na drugi dzień jak placki miodowe nasiąkną i zmiękną od masy budyniowej. Placki miodowe 3 szkl.mąki 1 szkl.miodu 125 g margaryny
Moje domowe kucharzenie