Jak już zapewne wiecie rzadko piekę ciasta. Przy okazji świat postanowiłam jednak, że sernik być musi. Pomyślałam, że powinien odpowiadać moim standardom, więc składniki, które chciałam
Przysmaki Karolki„Nieco rozleniwiona świętami jakoś nie spieszę się do gotowania. Zresztą nie ma nawet takiej potrzeby bo zostało sporo jedzenia, które trzeba skonsumować by nic się nie
Wiem co jemDla mnie ten przepis to zaskoczenie roku. Moskaliki wydawały mi się zawsze bardzo pospolite i nie spodziewałam się, że można je podać w tak wykwintny sposób
babka w formieŚledzie z cebulką to pomysł na słoną przekąskę. Idealnie smakują podane ze świeżym pieczywem. Łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne. Składniki na porcję dla 4
UgotowaćNieodzowny element świątecznego stołu! Święta, Święta i po Świętach... Dopiero co minęły, a ja już z nostalgią wspominam pyszności, którymi się w tym czasie zajadałam. Należała
Grunt to przepis!DEKORACJA STOŁU NA ŚWIĘTA Święta, Święta i po ... Świętach! ;-) Czas wolny niestety zawsze mija zbyt szybko, tak to już jest, że
SMYKWKUCHNISałatki są nieodłącznym elementem każdego dobrego przyjęcia - czy to większa uroczystość czy kameralna kolacja z przyjaciółmi. Wystarczy kilka dobrze dobranych składników (które często posiadamy w kuchennych
Kolorowy PrzepisownikGoście do drzwi pukają stuk puk, stuk puk… otwierajcie i za pieczenie muffinek od razu się zabierajcie. Szybko kilka składników przygotujcie robotem je zmiksujcie
Moniki SmakołykiCiasto: 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 20 dkg drożdży 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru farsz
czarrna od kuchniWiem, już po Wigilii, ale nie było kiedy pisać przez Święta. Nawet nie otwierałam komputera, żeby poczytać a co dopiero mówić o prowadzeniu bloga! Przepis jest
Mama z MotylemSernik to nie tylko nasz ulubiony deser. Robi się go na całym świecie i wszędzie w inny sposób. Sernik nowojorski jest mega gładki i bardzo, bardzo
Karo in the KitchenMój ulubiony świąteczny deser, który mogę jeść cały rok to gruszki w winie. Pyszne są też w syropie i te nadziewane orzechami, ale dużym plusem tego
Ugotowane pozamiataneJedną z najlepszych książek kulinarnych, jakie przeczytałam w tym roku jest “Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej” – historia rodziny autorki i kuchni ZSRR w
Ugotowane pozamiataneTę roladę podałam na świątecznym stole a Wam proponuję upiec na Nowy Rok. Rolada jest rewelacyjna, bardzo czekoladowa, z motywem alkoholowym w tle, delikatna i zjada
Moje Małe CzarowanieSmażona pachnąca ryba w towarzystwie aromatycznej salsy pomidorowej z czerwoną fasolą i kawałkami ananasa. Idealne świąteczne śniadanie i nie tylko. Może stanowić udaną przekąskę sylwestrową
Zasmakuj Kuchni