Zapraszam na pyszny, korzenny piernik przełożony powidłami śliwkowymi. Bardzo aromatyczny, ponieważ dodajemy sporo przypraw, ale właśnie takie pierniki smakują mi najbardziej. Do tego polewa z gorzkiej
Mała CukierenkaAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania
Poezja Smaków - blog kulinarnyPierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po upieczeniu są miękkie i puszyste. Ciasto
UgotowaćNa wykonanie tych babeczek czaiłam się od kilku lat. Niestety zawsze brak czasu przed samymi świętami powodował, że musiałam odpuszczać. W tym roku dopięłam swojego i
Świat CiastaDoskonałym dodatkiem do potraw mięsnych jest domowa ćwikła czyli buraczki z chrzanem. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPrzed nami kolejne wyjątkowe święta……czas rodzinnych spotkań, wspólnych rozmów i spacerów. Uwielbiam ten magiczny czas…tylko śniegu jakoś z roku na rok coraz mniej. A
Wanilia i KardamonZ okazji zbliżającej się kolacji wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaron w sosie makowo
To co kochamŚledzia możemy przygotować na wiele sposobów, także w postaci tatara. Nie do końca mi pasuje to określenie, bo tatar (czyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny
Codzienna kuchnia niecodziennaPowszechnie wiadomo, że najlepsze makówki robi Mama. Albo Babcia. Oczywiście Twoja ;) ciężko konkurować z czymś, co od zawsze jest magicznym smakiem dzieciństwa. Dlatego absolutnie nie mam
CiastkozercyJednym z tradycyjnych, wigilijnych dań są uszka z grzybami, a ja proponuję zupełnie inną wersję - uszka z pieczarkami. Jest nieco tańsza i nieco szybsza w przygotowaniu
Kolorowy PrzepisownikCiasto na bogato! Tyle w nim różności. Tyle w nim smaku... Ale robi się je wbrew pozorom bardzo łatwo i raczej szybko. Dużo więcej czasu i
zadanie-gotowaniePuszysty, pachnący wanilią, delikatny sernik według przepisu Nigelli Lawson idealny na świąteczny stół. Przepis pochodzi z książki Nigelli "Jak być domową boginią?" i jak
Moje Małe CzarowaniePyszna, słodka przekąska Składniki 40 dkg mąki, 1 kostka margaryny, 15 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany masa: 3/4 puszki masy krówkowej, 1
czarrna od kuchniZakwas z buraków jest podstawą do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię. Znakomicie nadaje się też do picia, jest doskonałym naturalnym napojem wzmacniającym odporność. Same buraki mają
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚwięta, to magiczny czas spędzony z najbliższymi przy pięknie ozdobionej choince, radosnych piskach dzieci odpakowujących prezenty, kolędowaniu, wspomnieniach o tych, którzy są w naszych sercach, ale
Słodkie okruszki