Serniki to ciasta, które wprost uwielbiam. Przyznam, że nie znam osoby która by za nimi nie szalała ale to chyba już rodzinne smakowe upodobanie bo u
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta i koniec roku minęły tak szybko, wiele się działo, że nie miałam nawet chwili by złożyć Wam życzenia. Mam nadzieję, że mimo braku śniegu, Święta
Z miłości do słodkościRyba marynowana to moja propozycja, gdy po Wigilii pozostaję usmażony karp i nie ma na niego chętnych dnia następnego. Można też od
To co kochamUwielbiam przesmażone pierogi z pieczarkami. Tym razem smaku nadały im dodatkowo suszone grzyby i czosnek. Idealne na wigilijny stół. Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1
VioletoweKucharzenieTen przepis jest bardzo stary i z zeszytu mamy. Zaś mama znalazła go w gazecie. Jest to ciasto, które robimy tylko i wyłącznie na święta
Kuchnia PaulettesByła już mniej tradycyjna wersja zawijańca drożdżowego z karobem i orzechami , a dziś bardziej typowe połączenie, czyli makowiec. U mnie z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej
FitKotProste, a jednocześnie efektowne ciasto o niebanalnym smaku. Inspirację znalazłam u mojej ulubionej siostry Anastazji, zmieniłam nieco przepis na biszkopt, aby był bardziej puszysty. Kilimandżaro to
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSzybka w przygotowaniu przekąska. Sprawdzi się na domowych imprezach lub świątecznym stole. 5 jajek 100 g łososia wędzonego na zimno 1 cebulka ½ pęczka natki pietruszki
VioletoweKucharzenieUwielbiam taką sałatkę ze względu na piękny, różowy kolor sosu, który jest do niej podawany. To sałatka świąteczna, ale można ją jeść cały rok. Dodatek śledzia
Ugotowane pozamiatanePleśniak to jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche
Rozpustne gotowanieMoja Mama jest specjalistką od śledzika "na raz"; w oleju lnianym z cebulką i koperkiem. To od niej od dawien dawna podpatrywałam różne wersje śledzi
Zasmakuj KuchniMiodownik, ciasto Jadzia lub placek czeski.... kilka nazw a jedno pyszne ciasto. Świetne połączenie miodowych placków, kwaskowatych powideł i masy z kaszki manny pamiętam jeszcze
Smakołyki AsiWitajcie! Czy Wam ten świąteczny czas też tak szybko minął? Przygotowania w tym roku zaczęłam wyjątkowo wcześnie, bo już na początku listopada, a i tak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW pierwszy dzień Nowego Roku witam Was pysznym ciastem o nazwie kantyczka. Pewnie część z Was piekła już to ciasto a jeśli nie to polecam. Jest
Ewa w kuchniPierwszy post w 2017 roku i wracam jeszcze do świątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji :) Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym
FitKot