biszkopt - 17572 przepisów (strona:968/1172)

Puszysty snikers 408

pomimo dużego dodatku miodu jest miękkie. Najmłodsza córeczka wyjadała ciasto, które zdążyło tylko wystygnąć. Wielka blacha ciasta, a znika w mgnieniu oka. Polecam, bo pyszne, ale straaasznie słodkie! Składniki: Biszkopt: - 5 jajek; - 1/2 szklanki miodu; - 1/4 szklanki cukru; - 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1 szklanka wystudzonej herbaty; - 2/3 szklanki oleju; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dom-agi.pl
Torcik owocowy bez pieczenia. 129

truskawek 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 18% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 20 dkg małych kruchych ciasteczek lub biszkoptów Sposób wykonania : Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć ,zmiksować,zostawiając kilka całych do dekoracji. Do pozostałego

Przepisy i porady kulinarne
Tort szwarcwaldzki - Czarnolas 221

rozsmarowujemy warstwę śmietany, a następnie układamy wiśnie tworząc pierścienie. To samo robimy z drugą i trzecią wartswą. Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu możemy obsypać pokruszonym biszkoptem lub płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy rozetkami ze śmietany i ozdabiamy wiśniami.  Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny.  Smacznego

Salonik smaków
Tort o smaku kokosowo- tiramisu 203

białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać. Gdy piana będzie już sztywna delikatnie wmieszać do niej żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.  Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki

Krakowskie smaki Ani
Tort czekoladowo- malinowy 122

waniliowego własnego lub 8 ml kupnego 313 gram mąki pszennej 125 gram kakao 4 ml sody 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia * przepis na tortownicę o średnicy 25 cm Wykonanie biszkoptu: Jajka lekko roztrzepać dodać do nich mleko, olej, cukier oraz ekstrakt i dokładnie wymieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać, następnie dodać do płynnych produktów. Całość wymieszać

Krakowskie smaki Ani
Tort dla strażaka i elektryka 167

Moja kolejna propozycja ozdobienia tortu. Tym razem dekoracja przeznaczona dla byłego strażaka i elektryka z zamiłowania w jednym. Biszkopty kakaowe z kremem cappuccino

Krakowskie smaki Ani
Tort czekoladowo- wiśniowy 208

Moja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem tort na czekoladowych biszkoptach z mocno czekoladowym kremem z dodatkiem mocno alkoholowych wiśni.  Składniki: 5 jajek 187 ml drobnego cukru do wypieków 166 ml mąki pszennej 83 ml kakao Wykonanie: Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny

Krakowskie smaki Ani
Tort na wieczór panieński 176

Wczoraj miałam przyjemność robić tort na wieczór panieński dla Natalii. Hmmm kształt raczej standardowy jak na tego tupu imprezę;) Tort składał się z jasnych biszkoptów zabarwionych na czerwono i z kremu śmietankowego z dodatkiem czekolady. Oczywiście nasączony został sporą ilością alkoholu. Myślę, że jak na pierwszy raz z tego typu tortem to wygląda całkiem przyzwoicie;) Po rozwinięciu posta ukaże się

Krakowskie smaki Ani
Brzoskwiniowa kostka 294

brzoskwiniową. Ciacho idealnie nada się na każdą okazję. Jak to w przekładanych cistach bywa, trzeba na nie dość długo czekać. Ale jego smak wynagradza to całe wyczekiwanie. Do upieczenia biszkoptu użyłam mąki z Młyn Kopytowa , którą dostałam w ramach współpracy. A użyłam mąki Eco typ 500. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Rolada z serduszkami 365

kiedy zrobiłam pierwszą słodką roladę ze wzorkiem (można zobaczyć ją tutaj ) jestem absolutnie zakochana w tym pomyśle. To taka szybsza (ale równie efektowna!) alternatywa dla tortu. Puszysty biszkopt, pyszne nadzienie z kremu śmietankowego i truskawki - te składniki zostały stworzone, żeby występować razem ;) Dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się na Walentynki, choć ja moją przygotowywałam z myślą o urodzinach mojej Babci

Ciastkozercy
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 166

się być jak "promień słońca" rozjaśniający pochmurny horyzont kulinarnych propozycji. Jak podaje Amanda Hesser  Grapefruit Fluff jest owocem miłości grapefruita z pieczoną Alaską ( Baked Alaska - deser z lodów, biszkoptu i bezy, po przygotowaniu trzyma się go zwykle w zamrażalniku i dopiero przed podaniem zapieka krótko, aby białkowa czapka bezy się zarumieniła ). Pierwotnie składał się z zarumienionej bezy kryjącej lody

KUCHARNIA
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 163

pachnie.  Dwa tygodnie bez kawy, której nawet daleki zapach przyprawia o mdłości, dla mnie, żyjącej na kawie od prawie 20 lat, oznacza prawdziwą torturę! Niełatwo żywić się biszkoptami, gdy te smakują jak miękki styropian i popijać herbatę kwaśną od połowy cytryny, choć dla mnie wciąż mdłą. Jedyny ratunek i pocieszenie przynoszą na szczęście kolejne słoiczki - musztarda i chrzan

KUCHARNIA
Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 145

Orange & matcha upside-down cake / piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 20 cm/ Zakochałam się w strukturze tego ciasta. Nie przepadam za ciastami ucieranymi ani typowymi biszkoptami, ale to jest wyjątkowe. Niezwykle puszyste, wilgotne, mięciutkie. Nawet jeśli nie macie matcha czy czerwonych pomarańczy, upieczcie je i jestem pewna, że je pokochacie!  Takie ciasto jest jak poduszka

KUCHARNIA