biszkopt - 17572 przepisów (strona:967/1172)

60. Delicje bananowe 103

kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki mleka lub śmietany Czekoladę, masło i mleko roztopić w kąpieli wodnej. Banana pokroić na talarki, które nałożyć na każdy biszkopt i polać masą czekoladową. Gotowe. Inspiracją ciasteczek był przepis zamieszczony na halffourcook.blox.pl

Jadło i czytadło
151. Ciasto z ciepłymi lodami 426

lubi ciepłe lody,  z pewnością polubi to ciasto. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka miałkiego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno

Jadło i czytadło
184. Ciasteczkowiec 134

Bardzo lubię ciasta na bazie ciastek typu pepitki. Gdy nie mam czasu na upieczenie biszkoptu, a ciastka te są pod ręką, odrobiną pomysłowości można z nich wyczarować smaczne ciasto. Idealną foremką do tego typu słodkości jest foremka z regulowanymi bokami, można ją dopasować do wielkości ułożonych ciastek.   Składniki na wielkość foremki, gdzie na dno wchodzi

Jadło i czytadło
Ciasto Chałwowe 361

budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, na to zetrzeć czekoladę

Jadło i czytadło
BANANOWY SERNIK 267

garnku żelatynę do osiągnięcia płynnej konsystencji. Powoli wlewamy płynną żelatynę do naszej masy sernikowej ciągle miksując. W kwadratowej formie 22x22cm przygotowujemy spód naszego sernika dokładnie wykładając go okrągłymi biszkoptami. Następnie wylewamy naszą masę sernikową. W wylaną masę wkładamy trzy całe banany, wyrównujemy górę sernika i umieszczamy na około 30minut w lodówce. Ostatniego banana kroimy w plasterki i rozkładamy na masę

Mentor Smaku
Torcik cytrynowy 363

galaretki (te rozpuszczone w 2 szkl wody, nie muszą być tężejące byle były zimne) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników, wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do stężenia. 3. Gdy masa serowa stężeje wylać na nią pozostałe galaretki (najlepiej już tężejące). Odstawić do lodówki. 4. Masa śmietankowa : Żelatynę rozpuścić we wrzątku (dokładnie

Kto ugości moich gości?
Kolorowe ciasto z kremem 240

opinie, zwłaszcza dzieci (bo one zawsze mówią szczerze :)).Tym razem postanowiłam zaskoczyć ich zwykłym ciastem z kremem… choć może nie takim zwykłym, bo bajecznie kolorowym w środku. Smaczny,lekki biszkopt z bitą śmietaną. Kwintesencja smaku deserów. Ponadto jedno jest pewne: wyglądem zaskoczy absolutnie każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.   Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia + czas

Kolizje Smaków
Omlet czekoladowy 126

Omlet w nieco ciekawszej wersji niż tradycyjny robiony przez mamę i podawany z dżemem. Mój bardzo przypomina lekki czekoladowy biszkopt. Do przełożenia możemy wykorzystać ulubione dodatki, w tej wersji jest to jogurt i plasterki banana, ale można z powodzeniem wykorzystać serek waniliowy, masło orzechowe lub nawet nutellę. Składniki: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli

Chocolate Muffin Blog
Omlet z serkiem homogenizowanym, kokosem, kakao i migdałami 145

Niezawodny, puszysty omlet białkowy - jak mini biszkopt. Podany z serkiem homogenizowanym, rozsmarowanym na jeszcze ciepłym placuszku, posypany wiórkami i oprószony ciemnym kakao. Całość uzupełniłam migdałami i bogatymi w błonnik wiórkami kokosowymi (aż 21 g błonnika na 100 g produktu!). Jak widać - kolacja na bogato, ale z zachowaniem  właściwej ilości składników najbardziej odpowiednich o tej porze dnia :) Omlet można podać

Chocolate Muffin Blog
Dlaczego jestem zmęczona i moje pierwsze spotkanie z kaszą jaglaną na deser 326

trafiłam w naprawdę fajne miejsce. Cała ekipa to raptem trójka piekarzy, a robią wszystkiego takie ilości, że co chwilę szczęka mi z wrażenia opada. Dzisiaj na przykład upiekłyśmy biszkoptów z dwudziestu pięciu kilogramów składników. Wiecie, ile to jest...? Duuużo. Naprawdę . A potem trzeba to odmierzać po sto pięćdziesiąt gram... Zabawa na godziny. Dosłownie . Niemniej, już w te dwa dni nauczyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Charlotte z morelami 116

Coś innego, urozmaicenie dla sezonowych owoców. Ogólnie charlotte ma dookoła biszkopty, mi się kojarzy przede wszystkim z truskawkami. Miałam małą puszkę moreli, pomyślałam, że do czegoś mogę ją wykorzystać i jest. Deser pyszny, lekki, tuczący. Zdecydowanie masa jest słodka, ale morele ją świetnie orzeźwiają, w całości tworząc niesamowicie smaczny efekt. Polecam! Składniki: - 15 dag mascarpone; - 1 cytryna; - 5 płaskich łyżek

dom-agi.pl
PRL-owskie ptasie mleczko, czyli wspomnienie dzieciństwa 382

trzeciej serowej warstwie wlewamy pozostałą polewę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Smacznego:) P.S. na spód również rewelacyjnie nadają się pokruszone z masłem herbatniki lub biszkopty polane mlekiem:) banalnie proste, a jakie pyszne

Luźna Kuchnia
Tort Chanel 2.55 208

Kultowa torebka która marzy się nie jednej kobiecie ( och.. mi również ^^). Postanowiłam zrobić dla bratowej tort właśnie w kształcie tego małego cuda ;) . Torcik składa się z biszkoptu ( przepis ) w kwadratowej formie 18x18 nasączonego ponczem z mocnego espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego ( przepis z mojewypieki.com ), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba

Pudełko rozmaitości
Rolada z czerwoną pianką 112

Masę odstawiamy aby stężała. Drugą galaretkę również rozpuścić  w 1 szklance wody, przelać do płaskiego naczynia i pozostawić aby całkowicie stężałą, po czym pokroić ją w podłużne paski. Biszkopt rozwinąć, posmarować masą jogurtową a na nią ułożyć paski z galaretki. Roladę zwinąć i wstawić na noc do lodówki

Amatorka kuchenna
Tort makowo-truskawkowy 150

ciasto. Piec 40 minut  w 180 st. C Co zrobić, żeby ciasto nie opadło? Jest taka sztuczka, którą należy zastosować w tym przypadku (stosuję ją również przy upieczeniu biszkoptu): po upieczeniu ciasta wyłączyć piecyk i zostawić wypiek na 10 minut w środku. Po 10 minutach uchylić drzwiczki i jeszcze 5 minut potrzymać ciasto w piecyku. Po tym czasie wyjąć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com