biszkopt z - 1500 przepisów

Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe 472

Dzisiejsza lekcja, poświęcona będzie biszkoptom.Biszkopt to podstawa do produkcji tortu. A, żeby tort był dobry - biszkopt musi być idealny.W internecie, w czasopismach, w książkach kulinarnych znajdziecie sporo różnych przepisów na biszkopt. Jak wybrać ten idealny, ten, który się uda, który nie opadnie ?W sumie, to tylko próbując, sprawdzając, testując - znajdziemy ten odpowiedni dla siebie.Nie każdemu odpowiada taki sam przepis... Niestety(...)Biszkopt bywa humorzasty. Ale jest jedna kilka złotych zasad, których przestrzeganie jest gwarancją sukcesu i udanego biszkoptu.1 - białka muszą być ubite na sztywną pianę, a cukier musi się w nich zupełnie rozpuścić. Sprawdzicie to organoleptycznie- rozcierając odrobinę ubitej piany w palcach. Ubita piana ma być lśniąca i bardzo gęsta, taka, żeby po rozcięciu nożem, zostawał na jej powierzchni ślad

kolorowotorcikowo
Biszkopt kakaowy z masą kokosową 812

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem(...)masą musimy odczekać trochę więcej czasu do całkowitego ostudzenia biszkoptu, w przeciwnym razie podczas jego krojenia możemy mieć problem z kruszeniem się ciasta.Przepis jak wiele na moim blogu jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, proporcje na ciasto biszkoptowe są odpowiednie na wyrośnięcie niewysokiego biszkoptu (zajmuje on około połowę wysokości tortownicy), więc jeśli chcemy wykonać ciasto w większej formie

Smakołyki Bereniki
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 310

jeszcze pyszne, polskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się  z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim  kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem(...)krem czekoladowy: 330 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet winny, dokładnie i szybko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biszkopt idealny 16708

Ktoś by pomyślał: „biszkopt? a cóż w tym trudnego?”.  Okazuje się, że dla niektórych całkiem sporo. Ileż to razy słyszałem zapłakane głosy mówiące „znowu się nie udał”. A ja wtedy uspokajam i powoli dyktuję ten oto przepis; na biszkopt idealny. Nie ma on sobie równych. Idealnie puszysty, o jasnej barwie, delikatnym smaku, cudownie unoszący się(...)piekarniku i co najważniejsze nigdy nie opada. A jak to osiągnąć? Nic trudnego! Wystarczy postępować dokładnie według przepisu. W biszkopcie tym nie używamy żadnych dodatków specjalnych — zero proszku do pieczenia, octu i jakichkolwiek innych ulepszaczy; nasze ciasto ich po prostu nie potrzebuje. Jeśli należycie do grona ludzi, którym biszkopt lubi się nie udać, to wypróbujcie przedstawiony przeze

Food Square
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 430

Przepis, który od razu skradł moje serce. Odkąd odkryłam go tydzień temu gościł już u nas dwukrotnie. Moje biszkopty zawsze były bez dodatku proszku do pieczenia, tak przygotowywała zawsze moja Mama, w ten sam sposób przygotowuję biszkopty i ja, wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne(...)jakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu... Podjęłam wyzwanie i nie żałuję... Biszkopt z niej wychodzi pyszny, puszysty i co najważniejsze bez glutenu. Polecam, nie tylko osobom

Smaczne Zdrowe
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 940

Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką...Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta.A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany.Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.Pyszny początek sezonu truskawkowego!Zapraszam!Składniki:Biszkopt:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;6 łyżek gorącej wody;250 g białego cukru;10 g proszku do pieczenia;Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.Bita śmietana(...)posmarować masłem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt wystudzić. Przekroić na pół.W międzyczasie przygotować krem.Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzić.Śmietankę wlać do miski (u mnie od miksera), dodać cukier

Gospodyni Miejska
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 427

rodzinnej uroczystości, z zadowoleniem zawołała "o ciasto piastowskie!", a my niczego nieświadomi zapytaliśmy: tak, a które...? Bowiem przez tyle lat zawsze nazywaliśmy je po prostu szarlotką lub jabłecznikiem na biszkopcie, z bitą śmietaną. Ostatnio do łask powracają u nas stare przepisy, nasze smaki dzieciństwa, z nim to właśnie kojarzy mi się to ciasto, którego nie piekłam już chyba(...)piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm, na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet za bardzo, piekłam z 7, więc 5 będzie idealnie. Przy biszkoptach mam taką zasadę (tak nauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję po 1 łyżce cukru (ksylitolu) i po 1 łyżce mąki, kiedyś dawałam pszenną- tortową

Smaczne Zdrowe
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 184

Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta.Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa makowa:3/4 szklanki maku125 g margaryny2 małe jajkałyżka mąki(...)ziemniaczanejniepełne pół szklanki cukru (lub mniej)2 krople aromatu migdałowegokonfitura pomarańczowalikier pomarańczowy (opcjonalnie)lukierMakowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać

Słodka Strona
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 425

kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców.Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców  - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka(...)świeżych truskawekbudyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku truskawkowym200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wodyTort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania:  Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy

Słodka Strona
Biszkopt z pianką i mrożonymi malinami 350

Trochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami,  przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe(...)oraz olej - całość połączyć, delikatnie mieszając. Masę wlać do klasycznej prostokątnej blachy wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 15-20 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z blachy i przekroić na dwa blaty. Maliny rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku, z nadmiaru soku. Obie galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku - odstawić do ostygnięcia ( pilnować

kolorowotorcikowo
Stefanka na biszkopcie 462

wrócę po 13 godzinach. I tak piszę go dla Was dopiero przy porannej sobotniej kawce. Ciasto jest genialne, pyszne i na szczęście za słodkie mi nie wyszło. Krem delikatny, biszkopt z najlepszego przepisu od mamy oczywiście. Częstujcie się! BISZKOPT :Składniki :* 6 jajek * 1,5 szklanki cukru* 2 szklanki mąki pszennej tortowej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie :Jajka ubijamy(...)powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam w prostokątnej formie, odstawiłam biszkopt do całkowitego wystygnięcia, a właściwie dopiero na drugi dzień był krojony.   MASA :Składniki :* 1 litr mleka* pół szklanki cukru* cukier waniliowy* 20 dag masła* 10 - 12 łyżek kaszy manny

Magiczne Życie Marty
Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką. 207

poranek spędzony przy herbatce i kawałeczku pysznego ciasta z jabłkami. Idealny początek dnia!   Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Pyszne, pulchniutkie płaty biszkoptów przełożone idealną masą jabłeczną z dodatkiem galaretki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!  W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek, a druga(...)mieszając dodajemy roztopione masło. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 20x 35 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min. Upieczony biszkopt studzimy.  Biszkopt przekrawamy na dwie równe części i przekładamy masą jabłkową, ważne jest, aby biszkopt i masa jabłkowa były wystudzone. Chłodzimy w lodówce przez ok. 6 godzin.  Pyszny

Kuchnia Łukasza
Biszkopt genueński 335

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt genueński to biszkopt pieczony z dodatkiem masła. Po upieczeniu trzeba go rzucić w formie na podłogę, dzięki temu biszkopt nie opadnie i będzie płaski. W swoim składzie nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie dzięki ubitym jajkom, które wcześniej muszą być ogrzane w ciepłej wodzie. Jest bardzo(...)delikatny, miękki i puszysty w środku. Post Biszkopt genueński pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania