kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego Dodatkowo: 440 g dżemu truskawkowego (2 małe słoiczki) świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu Wykonanie Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy wodą kokosową. Smarujemy dżemem z 1 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować dżemem z 2 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć ostatnim blatem
kulinarnyswiatdomiNiecodzienny tort i niecodzienne polaczenie smakow.Nie jestem fanka tortow,ale maly rodzinny jubileusz sprawil,ze jednak pomysl z upieczeniem tortu zrealizowalam.W przepisie,ktory czekal na swoja kolejke zaintrygowal mnie biszkopt z maki gryczynej ,przlozony kremem z czarnego bzu.Bardzo bylam ciekawa tej kompozycji smakowej w realu.Przeczucie mnie nie zawiodlo,bo tort jest przepyszny.Calosc idealnie wywazona smakowo,a posmak gryki,ktory(...)przy pomocy rozgi.4 lyzki masy budyniowej odlozyc na bok.°Wystudzony biszkopt przeciac na 3 blaty.Pierwszy blat ulozyc na paterze.Posmarowac go 2-3 lyzkami dzemu i nalozyc krem.Przykryc kolejnym blatem i rozsmarowac reszte kremu.Polozyc trzeci blat i rozsmarowac na nim odlozone 4 lyzki masy budyniowej.Mozna rowniez posmarowac boki tortu ,jesli chcemy je udekorowac np.wiorkami bialej czekolady.°Do garnuszka wlac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasu do czasu popełniam tort. Tym razem czekoladowy z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w spirytusie. Krem czekoladowy i mój wypróbowany i niezawodny biszkopt. Ogólnie mówiąc jak dla nas palce lizać. A kto chce się przekonać musi upiec. :) Składniki:Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku(...)nutellę i utrzeć. Do drugiej dodać śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować biały krem z śliwkami, przykryć drugim plackiem biszkoptu. Krem czekoladowy rozsmarować na górze i bokach tortu. Schłodzić.Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko
Ala piecze i gotujekandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier zastąpiłam ksylitolem i muszę stwierdzić, że biszkopt pomimo dodatku mąki orkiszowej jest po prostu rewelacyjny. Krem maślany jest oryginalny, bardzo smaczny, ale i kaloryczny. Tort idealny dla tych(...)Dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy budyniowej nie przerywając ubijania. Na koniec dodać alkohol wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty.Pierwszy blat posmarować dżemem i wyłożyć 1/4 kremu. Przykryć drugim blatem i powtórzyć operację. Cały wieniec posmarować kremem pozostawiając kilka łyżek kremu na rozetki. Posmarowany tort obsypać krokantem orzechowym. Na torcie wycisnąć rozetki z reszty kremu, udekorowac kandyzowanymi wiśniami. Pozostawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!buro, szaro, wietrznie i deszczowo, aż się chce znów poczuć ciepełko na skórze i wakacyjne smaki w ustach. Na ciepełko nic nie poradzę, ale wakacyjne smaki mogę przywołać. Pysznym tortem z orzeźwiającą galaretką, limonkowym kremem i bananami. Mniam! Co do częstotliwości ostatnich postów - nie chcę, żeby blog stał się "obowiązkiem" i kolejną pracą. Chcę, żeby był przyjemnością i formą mojego(...)Wymieszać wodę z sokiem z limonki i cukrem - proporcje można dowolnie zmieniać, smak ma być słodko - kwaśny z przewagą kwaśnego, żeby torcik nie był mdły. SKŁADANIE TORTU: Do tortownicy włożyć pierwszy placek biszkoptu (u mnie jest to zwykle ten z góry), naponczować go, położyć 1/3 kremu, polać 1/2 tężejącej galaretki z bananami, przykryć następnym biszkoptem - postępować tak aż do wykończenia
Cakes By Kejtczasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć z miski, zostawić na kratce do wystudzenia.Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.Nasączyć biszkopt wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym. Można też dodać nieco alkoholu.Krem z serka mascarponeSerek wyjąć do pojemnika i utrzeć mikserem, następnie dodawać mleko skondensowane i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystego kremu.Powstałym(...)lodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej).Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia.Posmarować tort nieco kremem śmietanowym.Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki.Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis TutajZ masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej dekoracje przygotować
Mix smakutego, że mój osobisty szwagier uwielbia kokos właśnie taki kokosowym tort został dla niego przygotowany. Jaki był? Musze być bardzo nieskromna bo tort był przepyszny.... Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami SKŁADNIKI : biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli masa kokosowa: 1 czerstwa(...)minut stale mieszając. Studzimy. Masło miksujemy, dodajemy porcjami zimną masę kokosową. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy uzyskaną masę kokosową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz fixu. Powstała masą śmietankową smarujemy cały tort, dekorujemy pozostałością masy. Na środek wykładamy borówki, boki oprószamy wiórkami kokosu. Podajemy ze dekorując świeżą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTort Malakov znalazłam wiele lat temu przeglądając jako dziewczynka segregatory z przepisami z Kolekcji Dobrej Kuchni. Wpadł mi w oko dzięki zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki(...)trzeba wypełnić rozkruszonymi biszkoptami). Skropić biszkopty likierem (rumem, ekstraktem), a następnie posmarować kremem. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy biszkoptowe i przekładać je kremem (kolejne warstwy biszkoptów muszą być układane odwrotnie, by tort nie rozpadł się przy krojeniu, czyli jeśli pierwsza była poziomo to druga pionowo i trzecia znów poziomo - na zdjęciu widać o co chodzi) . Krem ma być także
Mania Wypiekaniaproszkiem, dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać.Masę biszkoptową wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm.Piec w 160 stopniach około 25-30 minut.Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić.Zimny przekroić na 3 blaty.Przygotować poncz:Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem.Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać.Mus czekoladowy:Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej.Rozpuszczon(...)musem czekoladowym. Schłodzić w lodówce, az mus stężeje.Do dekoracji:300 ml śmietanki 30% ubitej z 2 łyżkami cukru pudru150 g wiórek kokosowychperełki cukrowe srebrne Dr.OetkerCzekoladowe gwiazdki Dr.OetkerPrzełożony tort smarować bitą śmietaną.Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu ozdobić rozetkami z bitej śmietany.Udekorować perełkami cukrowymi i czekoladowymi gwiazdkami. Smacznego
kolorowotorcikowojest to klasyczny tort. Chciałam, żeby był zrobiony z przyjaznych maluchowi składników. Tak powstał tort dla alergika z migdałowo-fasolowego ciasta przełożonego owocami i wykończonego kremem kokosowym. Przepyszny tort bez mleka, bez jajek i bez glutenu, do tego z małą ilością cukru, więc może się nim cieszyć nawet roczne dziecko. Ciasta i ciasteczka bez mleka Ciasto jogurtowe bez nabiału(...)sprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto biszkoptowe . Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami Ciasto z brzoskwiniami jest
Dieta bez mlekataki, który nie jest zbyt pracochłonny. Jednego wieczoru upiekłam biszkopt i zrobiłam budyń do kremu, a następnego dnia zrobiłam krem, galaretkę i złożyłam tort w całość. Efekt bardzo zadowalający. Polecam serdecznie! Składniki (tortownica 23-26cm): Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)sztywno, dodać cukier i dobrze ubić, następnie stopniowo dodawać żółtka, cały czas ubijać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie na najmniejszych obrotach. Biszkopt przelać do tortownicy, piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Pokroić na 3 blaty. 2. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękką margarynę
Kuchnia domowa Anioraz pokrojone owoce brzoskwiń. Drugi krem przygotowujemy dodając do niego kakao oraz bakalie. 3. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu- 2/3 masy owocowej- drugi blat biszkoptu- masa bakaliowa- biszkopty- pozostała część masy owocowej- galaretka. Tort przed podaniem odpowiednio schładzamy, by lepiej się kroił
Kuchnia w czekoladziewyszlo, bo mialam bliskie spotkanie ze skalpelem.Ale co sie odwlecze to nie uciecze i tak po prawie 3 miesiacach tort ten powraca do mnie jak bumerang. Jednak i tym razem nie poszlo zupelnie gladko, bo w trakcie ubijania piany na biszkopt zepsul mi sie mikser. Piana niestety nie byla taka jak powinna w wyniku czego biszkopt pozostawial wiele do zyczenia(...)przez okolo 45 minut w temperaturze 180°C. Przed wyciagnieciem biszkoptu z piekarnika najlepiej sprawdzic patyczkiem czy sie upiekl.Po upieczeniu i przestygniecu biszkopt nalezy przekroic na 3 rowne krazki. Najlepiej odwrocic go do gory nogami by gora tortu miala rowna powierzchnie.Skladniki na mase: 500g serka mascarpone 2 kremowki po 250 ml kazda cukier puder (ilosc wedle uznania, ja dalam
Przysmaki KarolkiRolada biszkoptowa – rodzaj ciasta deserowego, gdzie w ciasto właściwe (biszkopt) zawinięte jest nadzienie w postaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki wrzątku
mojewypiekiinietylko