Dziś mam dla Was propozycję idealną na świąteczny stół. Delikatny biszkopt, malinowa galaretka,aromatyczne pierniczki pod kołderką z bitej śmietany, a to wszystko oblane czekoladą. Smakuje pysznie i pysznie wygląda. Wykonanie zajmuje dłuższą chwilę, ale nie powinno nikomu sprawić trudności. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka
Cynamonowe szczęścieLekka jak puch babka w formie keksu. W smaku różni się od klasycznej babki - smakuje troszkę jak biszkopt, troszkę jak drożdżowe. Jest idealne nie tylko na deser, ale i na podwieczorek lub kolację do kubeczka mleczka :) SKŁADNIKI: (forma ok 34x12 cm) 5 jajek 1 szkl cukru 3 łyżki majonezu szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki
Kto ugości moich gości?oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone) 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła
Kto ugości moich gości?powoli dobiega końca. U mnie jeszcze pojawiają się w koktajlach czy owsiankach, ale już coraz rzadziej i najchętniej zjadam je na surowo. Tym razem powstało pyszne ciasto. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 300g truskawek * galaretka truskawkowa * budyń waniliowy * szklanka soku pomarańczowego * 3 łyżki soku z cytryny * pół szklanki wrzątku
Magiczne Życie Martymasy czekoladowej uważając, by zachowała puszystość. 1/3 masy wylewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut (zależy od piekarnika). Spody są dość ciężkie i nie przypominają biszkoptu, a raczej brownie, co idealnie komponuje się z masą wiśniową. Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiamy je na kratce do wystudzenia. Z wiśni, które powinny już rozmarznąć odsączamy na durszlaku sok (nie wylewać!). Powinien
Kuchenna KontrrewolucyaTort idealny - połączenie kremu wiśniowego, ciemnego biszkoptu i polewy czekoladowej. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak smak wszystko wynagradza. Składniki są podane na dużą okrągłą formę (28 cm), jednak spokojnie można zastąpić formą prostokątną (np. 20 cm x 35 cm). Składniki: ciemny biszkopt 5 dużych jaj 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku
UgotowaćFacebooku - dziękuję! Kiedy zaczynałam prowadzenie bloga to nie sądziłam, że z moim słomianym zapałem zajdę tak daleko ;) By uczcić tę niesamowitą okazję przygotowałam torcik, który uzależnia smakiem - idealne połączenie czekolady i pomarańczy. Biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki (pszenna, w tym łyżka tortowej) 3 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Orange curd: 2 pomarańcze
sama złodyczTort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy
w kuchni i w ogrodzienowy przepis na pyszny i lekki torcik na biszkopcie z musem truskawkowym przełożony kremem grysikowym. Trzeba wykorzystać sezon truskawkowy, a co jak co ale owoce te idealnie sprawdzają się w słodkich wypiekach :) SKŁADNIKI : BISZKOPT : 8 jaj 1 szkl. cukru 6 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wlewamy po 1 żółtku cały czas miksując. Następnie
Marcepanowa kuchniaprzykryć około 5-6 łyżkami kremu. Tort nakryć ostatnim krążkiem ciasta. Biszkopt nasączyć i wierzch tortu oraz boki posmarować pozostałym kremem (boki nie muszą być idealnie przykryte kremem). 12. Brzeg tortu obłożyć podłużnymi biszkoptami, lekko docisnąć ( patrz FILM ). 13. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać 1 łyżkę likieru advokat, wymieszać. Ubitą śmietankę podzielić na dwie część
Mała CukierenkaRewelacyjn e ciasto z makiem i jabłkami na puszystym biszkopcie . Słodycz maku złamana warstwą jabłkową nadaje całości niepowtarzalnego i wyjątkowego smaku - c iasto idealne na święta. Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki
Słodka Stronasię biszkopt. Z pomocą przychodzą nam biszkopty gotowe, do tego kilka składników i dosłownie w kilka minut mamy gotowe i smaczne ciacho. A dodatkowo propozycja idealna dla tych co są z pieczeniem biszkoptów na bakier. Ananasowo - porzeczkowy tort bez pieczenia Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidochodząc do końca - powstaje nam 'koperta'. 3. Spód smarujemy serkiem wymieszanym/zmiksowanym z miodem i cynamonem. 4. Nakładamy dżem - "CZARNY BEZ" od Łowicza pasuje idealnie. 5. Dekorujemy górę - miejsce gdzie w środku nie dociera "nadzienie". Jaki jest biszkopt szpinakowy? CUDOWNY!!! Delikatny, wilgotny, ale nie za mokry. Smak trudno jest określić - jest po prostu wytrawny z nutką słodyczy. Lekko czuć posmak szpinaku(...)niczym nie przypomina szpinaku "obiadowego" (że go tak określimy)/ Dlaczego "Czarny bez"? Ten dżem tworzy niesamowity smakowy bilans w zestawieniu z biszkoptem i lekko miodowym serkiem. Ma delikatnie cierpki posmak co świetnie współgra z całością - dla nas pasuje idealnie. To kolejna odsłona nowego smaku - wytrawności z nutą słodyczy. Jest na prawdę bogaty w owoce i... co tu dużo gadać, jest
Wypisz Wymalujherbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można go znaleźć(...)paczki herbatników (u mnie w 1 paczce 36 sztuk) 1 puszka masy toffi (kajmakowej) ewentualnie polewa czekoladowa (na przykład z przepisu na domową polewę idealną ), wiórka czekoladowe lub 10 pokruszonych herbatników Ciasto herbatnik Dwa biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy i przesiewamy 5 łyżek mąki, 1 łyżkę kakao i trochę więcej niż 1 łyżeczkę proszku
Trzeci talerz