biała rzodkiewka - 96 przepisów (strona:4/7)

SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 221

najwięcej, nauczyć się jak najwięcej i osiągnąć jak najwięcej. Oby mi się udało. Czarna rzepa ma smak podobny do rzepy białej, choć jest bardziej pikantna i wyrazista, można wyczuć nieznaczną goryczkę. Trochę jak taka... zmodyfikowana rzodkiewka ;) Niemniej do sałatek nadaje się wybornie i nie jeden raz będę z nią kombinować na tej płaszczyźnie. SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY /własny

W kuchni Karmel-itki
Chłodnik litewski 153

wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych

Kulinarne przygody Gatity
Sałatki i surówki 571

kurczakiem Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno-warzywną Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy Paprykarz z tuńczykiem Surówka z białej kapusty Surówka z koperkiem Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z kurczaka z groszkiem Twaróg z rzodkiewką Sałatka z zupek chińskich Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka ananas z ryżem i kurczakiem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Roladki

Ala piecze i gotuje
Pasta jajeczna 142

Składniki: -4 jajka -kostka sera białego -kilka łyżek jogurtu naturalnego (gęstego) -pęczek szczypiorku -łyżka lub dwie majonezu -sól i pieprz [ew. kilka rzodkiewek, drobno pokrojona szynka lub tuńczyk] Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Następnie drobno kroimy - można też zetrzeć na tarce. Dodajemy do twarogu razem z posiekanym szczypiorkiem, jogurtem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. I śniadanie

KasiekGotuje
Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem 211

jogurcie polecam .np.: Chłodnik z botwinki na jogurcie . Chłodniki z botwinki mają uroczy, różowy kolor, ten szczawiowy chłodnik jest biały, ale równie smaczny, koloru dodaje mu żółty kolor gotowanych jajek.. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam ze szczawiu z dodatkiem ogórka, rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie kefiru, jogurtu naturalnego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KOPERKOWA SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY 359

Nigdy nie myślałam, że surówka składająca się praktycznie z jednego składnika - młodej białej kapusty, może być tak pyszna!  Zawsze dodaję do surówki z kapusty startą marchewkę i inne warzywka: paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, ogórka - w celu urozmaicenia smaku. A tym razem z braku czasu znalazłam na blogu Joasi -  Kulinarne Szaleństwa Margarytki szybciutką i prościutką surówkę koperkową

Walijskie Pichcenie
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 231

listkach,Gałązki macierzanki cytrynowej,Do smaku biały pieprz, pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania płatki nagietka, krwawnik, macierzanka cytrynowa, listki młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp.Carpaccio z gęsi owsianej:Pierś gęsi, podwójna bez kości,3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki,4 plastry prosciutto,50 ml cydru lubelskiego,3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej.Marynata: 2 łyżki soli(...)przełożyć łyżką cedzakową do malaksera. Usunąć gałązki macierzanki, zmiksować na gładko. W takcie miksowania stopniowo dodawać płyn, w którym się gotowały, do uzyskania konsystencji puree. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, przełożyć do rondla.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Szpinak i krwawnik zmiksować. W rondlu podgrzać śmietanę, dodać dwa odciśnięte płatki żelatyny, mieszać

SzczyptaSmaQ
Domowy twarożek 78

Składniki: 400 g sera białego twarogowego chudego szklanka jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka pieprz Składniku miksujemy na gładką masę i dodajemy: posiekany szczypiorek posiekana rzodkiewka

ClauditteMissCooking
Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 151

jajka 2 szt - boczek wędzony w plastrach 4szt-  ser pleśniowy kawałeczek- orzechy włoskie 4szt- kiełki (dałam  rzodkiewki)- ocet jabłkowy 2 łyżki  SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka- masło 100 g- sok z cytryny 1 łyżkę- woda 1,5 łyżki- sól- biały pieprz NAPÓJ WARZYWNO-OWOCOWY  - szpinak świeży 3 garście- owoc sharon 2 szt- nektar bananowy 1 szklankęSPOSÓB

Basia w kuchni
Pieczony ziemniak z czerwoną czubrycą i sosem żurawinowym. 130

Baked potato. Składniki: 1 duży ziemniak 10 dag twaróg biały 1 łyżeczka czerwona czubryca 4 suszone włoskie pomidory 1 mała posiekana drobno cebulka 1 łyżka śmietana 18% 4 zielone szparagi 6 oliwek zielonych kiełki rzodkiewki Sos żurawinowy: 2 łyżki żurawina suszona 2 łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki  sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki

Kulinarny karnet Christophera
Chłodnik z czerwonych buraków 199

ące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki.Doprawione szczypiorkiem, solą i octem.Gęsty, chrupiący i chłodny.Idealne orzeźwienie na upalne dni!Komu miseczkę? Zapraszam! Składniki:750 g czerwonych buraków;Pęczek czerwonej rzodkiewki;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;800 g jogurtu greckiego;400 g gęstego kefiru;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Cukier;Sól;Ocet spirytusowy;Jaja ugotowane na twardo(...)wodą, tak aby przykryła buraki, wsypać po łyżeczce soli i białego cukru i gotować. Po około 20 minutach gotowania dodać 2 - 3 łyżki octu i dalej gotować, aż buraki będą miękkie.Jaja ugotować na twardo.Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a wywar powstały z gotowania buraków wystudzić.Rzodkiewkę i ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek drobno

Gospodyni Miejska
Jajka faszerowane pieczarkami 212

szczypiorku. Takie pieczarkowe myszki będą wtedy smakować dzieciom, podobnie jak jajka – myszki z sera i rzodkiewki. 6 jajek 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu Winiary sól ziołowa biały pieprz Jajka gotujemy na twardo. Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotuję(...)Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce lub siekamy w blenderze. Cebule kroimy w kostkę lub siekamy w blenderze. Cebulę i pieczarki smażymy na dość dużym ogniu. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Studzimy. Wystudzone jajka obieramy i ostrożnie przekrawamy na pół. Następnie wyjmujemy żółtka. Do miski wkładamy żółtka i rozgniatamy je widelcem. Dodajemy podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, majonez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus z koziego sera, galaretką z czerwonego wina i chipsami z buraczka 149

Delikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef, w którym biorę

Oryginalny smak
Rzodkiewka z orzechami -surówka 126

Składniki : pęczek rzodkiewek 8 orzechów włoskich oliwa  , szczypiorek, szczypta soli. Przygotowanie : Rzodkiewki umyć i dość drobno pokroić , orzechy rozłupać i pokruszyć Składniki połączyć , polać oliwą i posypać szczypiorkiem Proste i smaczne , a na pewno sycące i o to chodzi :) Do białego sera bardzo mi smakowała

Proste Potrawy
Jajecznica i zupa krem z białymi szparagami 216

Miałam się po pierwszym zachwycie szparagami zajadać nimi cały sezon, a jadłam zaledwie 3-4 razy. Sezon się kończy, więc kupiłam z myślą, że zrobię znów

Zdrowa Kuchnia Sowy