biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:43/100)

Mleczne ciasto naszpikowane czekoladą. 328

kakao. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną, aby nie opadła piana. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.  Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pół białej czekolady i mieszając rozpuszczamy ją. Odstawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę(...)biszkoptu smarujemy połową mlecznej masy, wylewamy na nią przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie pozostała masa mleczna i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ostatnią czekoladę rozpuszczamy z 6 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce. I tak otrzymamy olbrzymią blachę diabelnie kuszącego ciasta. Miłośnicy czekolady i mleka w proszku będą w siódmym niebie. Życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
Trufle czekoladowe 198

zagniatam jak ciasto na pierogi :D   Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.  U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej lub ciemnej

Ciasteczkowy Potwór
Babka z serkiem mascarpone 205

mascarpone,  biała polewa do dekoracji (użyłam Helio ). Wykonanie:  Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Nic się nie przejmujcie, jeśli masa się zważy:) Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać

Z miłości do słodkości
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 272

osączoną kaszę oraz rozdrobniony biały ser. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy ostudzony farsz i zlepiamy brzegi (zadanie to można sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty do czasu aż wypłyną na wierzch. Gotowe polewamy prażoną cebulką z masełkiem

Kuchenne aromaty
Pierniczki na choinkę z lukrem! 216

ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem. Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy. JAK ZROBIĆ LUKIER: - 1 białko - 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - 2 krople aromatu cytrynowego W miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier na białą masę, polewaj ciasteczka

SMYKWKUCHNI
Dominosteine - słodkie domino w czekoladzie 166

przyprawy korzennej do piernika   szczypta soli Do przełożenia: 300 g masy marcepanowej   400 g powideł śliwkowych 1 łyżka soku z cytryny Polewa : 400-500 g czekolady deserowej (można użyć także mlecznej lub białej) 4-5 łyżek oleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju) Dekoracja: 100 g cukru pudru 1 łyżka wrzątku kilka kropli(...)papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką do ciast i piecz 20-25 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Piernik przekrój wzdłuż na pół. Następnie posmaruj jedną część powidłami, wymieszanymi z 1 łyżką soku z cytryny. Marcepan rozwałkuj na wymiary ciasta i pokryj nim powidła. Przykryj drugą warstwą piernika. Ciasto obciąż deseczką na całej jego wielkości

Food Square
Pierogi z białym serem - na słodko. 114

masła Składniki: Ser biały rozdrabniamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość mieszamy. Mąkę, jajko, sól i wodę ugniatamy na miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienkie ciasto i wykrawamy kubkiem krążki. Farsz układamy na środku i składamy ciasto na pół dociskając je widelcem. Wodę zagotować z solą. Pierogi gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia.Polewamy roztopionym masłem

Magia jedzenia.
Ucierane ciasto z żurawiną 175

Frosting, czyli polewę na cieście możecie pominąć, nie jest on konieczny. Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat  świeżej, kwaskowatej żurawinie. Składniki: 220 g mąki pszennej 200 g cukru 120 g miękkiego masła 120 g serka mascarpone 120 ml śmietanki 30% 3 jajka 100 g świeżej żurawiny 70 g białej czekolady 1 łyżeczka

kolorowotorcikowo
Sernik na zimno z czekoladą i migdałami 378

będzie uwierzyć, że tego ciasta ktoś nie zna, nie lubi. Tak, tak, przypuszczam, że po zamknięciu oczu, ponad połowa z Was, zobaczyła SERNIK. Oto i on, puszysty, delikatny i kremowy, otulony polewą czekoladową i płatkami migdałów. Dziś w wersji na zimno - bo tak też bardzo lubię. A podstawą jest nie ricotta czy mascarpone, ale tradycyjny biały ser. Zapraszam po przepis

Mój Smak na Życie
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym 169

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa równe blaty. P.s. Czasami po upieczeniu w samym centrum ciasta może powstać minimalny zakalec, ale to nie szkodzi, bo będzie taki sam jak i boki po nasączeniu ciasta.  Kiedy(...)wierzch kładziemy drugą część już nasączonego biszkoptu. Ciasto odstawiamy do lodówki na 12 godzin.  Kiedy ciasto będzie schłodzone, w rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i gotujemy przez ok. 5 min do połączenia się składników. Studzimy.  Polewą w temperaturze pokojowej polewamy ciasto i możemy serwować! Smacznego

Kuchnia Łukasza
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 119

suszonych daktyli, 2,5 tabliczki czarnej czekolady 85% (bez lecytyny sojowej i białego cukru), 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki karobu, 10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego, 3 łyżki zmielonych nasion chia, 2 łyżeczki wanilii w proszku, 3 łyżeczki przyprawy piernikowej, 1 łyżeczka cynamonu, 15 kropel olejku pomarańczowego, polewa: 70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego, 4 krople olejku pomarańczowego(...)drobno siekamy lub umieszczamy w kielichu blendera i chwileczkę blendujemy w celu posiekania (nie blendujemy zbyt długo, aby nie powstało masło). Małą część orzechów odkładamy do ozdoby na wierzch ciasta.  1, 5 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a resztę czekolady kroimy na drobne kawałeczki.  Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy do reszty składników. Dokładnie łączymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Oczy carycy 355

łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego(...)schłodzenia.   Ciasto jasne: Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy delikatnie. Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie biała, puszysta masa. Dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz resztę składników. Mieszamy delikatnie. Blachę o wymiarach 22x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Na koniec wyrównujemy

Czerwona Porzeczka
Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację X 159

torcie polewę mirror glaze musimy najpierw mieć przygotowany tort, który jest obłożony jakimś kremem i dobrze schłodzony. Czytałam, ze niektórzy przed nałożeniem polewy wkładają tort do zamrażalnika. Wówczas wylewana polewa szybko się zastyga i nie „ściąga” kremu. Ważne jest, aby krem na torcie był jak najbardziej gładki i zakrywał ciasto. Wówczas efekt po nałożeniu polewy mirror glaze będzie najlepszy(...)Przepis na tę polewę znalazłam  tutaj . Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Składniki na polewę mirror glaze do dekoracji tortu o średnicy 21-24 cm: 300 g cukru pudru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody (do cukru pudru) 2 łyżki żelatyny w proszku 125 ml wody (do żelatyny) 350 g białej czekolady (najlepiej w postaci małych

Trzeci talerz
Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą) 142

mąki pszennej 80g cukru 150 ml mleka 60g masła 25g drożdży 3 żółtka 60g suszonej żurawiny i białej morwy (łącznie) 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli Lukier: 2 łyżki mleka cukier puder   Polewa: 60g masła 40g cukru pudru 2 łyżki kakao (około 15g) 2 łyżki mleka Drożdże pokruszyć do miski(...)się puszysty jak pianka.) Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut

Di gotuje
Muffinki kakaowo - serowe 364

jajka wiórki kokosowe do dekoracji Na masę serową: 50 dag sera białego ( użyłam 2 kostki ) 4 jajka 1/2 szkl. cukru budyń waniliowy Przyrządzanie : Margarynę , cukier, kakao, cukier waniliowy i 5 łyżek wody gotowac ok. 5 min. Po ostudzeniu dodac 4 żółtka , wymieszac .  Odlac 1/2 szkl. masy na polewę. Do reszty dodac mąkę , proszek(...)pieczenia i pianę z białek. Ser przełożyc do miski, połączyc z jajkami , 1 szkl. cukru, masłem , budyniem. Gotowe muffinki polewamy wcześniej odstawioną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi  Następnie przelewamy do formy muffinkowej na zmianę  łyżkę ciasta kakaowego , łyżkę sera i znowu łyżkę ciasta ciemnego. ( łyżki nie za duże bo może zabraknąc ciasta ciemnego - tak jak w moim przypadku

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania