Krem truskawkowy: 200g masła o wysokiej zawartości tłuszczu (min.82%) 4 łyżki cukru pudru 300g truskawek (mogą być mrożone) Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady ok 80 ml słodkiej śmietanki kolorowe perełki do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia przyciętym do odpowiedniego rozmiaru. Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny(...)formy i studzimy. Ścinamy wierzch (śmiało można go zjeść), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 3 części. 2. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Truskawki (rozmrożone) miksujemy i powoli, po jednej łyżce dodajemy do kremu. Gotowym przekładamy krążki ciasta i boki tortu. 3. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy śmietankę. Gotową polewę
Kuchnia w czekoladzielaski wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło u cieramy na białą masę, następnie doda jemy cukier waniliowy, cukier puder(...)spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu. Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto* a po jego ostudzeniu moż emy przygotować polewę czekoladową. Polewa Czekoladowa: Czekoladę z masłem roztapiamy
Słodka Stronasparzonej wrzątkiem pomarańczy) sok z 1/2 pomarańczy wino białe 2 łyżki Wykonanie: Mleko podgrzewamy z masłem i ksylitolem (nie zagotowujemy, mleko ma być ciepłe). Dodajemy do mleka pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy i łączymy z jajkami. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
rabarbarowocukru 1 szczypta soli sos: 1/2 tabliczki białej czekolady sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1-2 łyżeczki płatków suszonej żurawiny Przygotowanie: placki: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto i smażymy na rozgrzanej patelni. sos: Czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Sosem polewamy pankejki i posypujemy żurawiną
Bon appetit mon amiedół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Ze spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu 30 g masła 200 g białej czekolady ORAZ: 2 pomarańcze
Blondynka Gotujeprzyprawy do szarlotki i łyżeczkę brązowego cukru. Zalewamy gorącą kawą i dopełniamy mlekiem skondensowanym. Dekorujemy bitą śmietaną , cynamonem, cukrem oraz odrobiną miodu. Do tego chips jabłkowy i gotowe! *** CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ: SKŁADNIKI: * gęsty jogurt naturalny – 250 g * stopione masło – 120 g * jajko – 3 szt * skórka pomarańczowa – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 450 g * cukier(...)natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki ( 12x30cm ) i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-65 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku i zajadamy! Świetnym dodatkiem jest polewa z białej czekolady i żurawina! *** PIERNICZKI: SKŁADNIKI: (ok. 30 szt ) * mąka pszenna – 1 szt * miód – 1,5 łyżki * cukier – – 4 łyżki * soda oczyszczona
Ostra na Słodkocukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka wiórki kokosowe WYKONANIE Z łyżki cukru(...)skórkę pomarańczową, miksujemy. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószamy jedną łyżką mąki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy Wstawiamy do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godz. lub sprawdzamy patyczkiem. Powinien być suchy
W kuchennym oknie Ewypokojowej) 200 g cukru Dodatkowo: 4-5 okrągłych, dowolnych ciastek z czekoladową polewą 1 czubata łyżeczka cukru pudru (na lukier) kilka kropli wody (do lukru) Wykonanie: Bezowe duszki: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodajemy łyżka po łyżce cukier. Powinna powstać biała, lśniąca, gęsta masa. Białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy masę(...)otrzymać ciemne (wręcz czarne), dość gęste ciasto. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy jego powierzchnię i pieczemy ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ucinamy sam wierzch wystudzonego ciasta przy okazji lekko wyrównując jego powierzchnię. Skrawki ciasta bardzo drobno kruszymy i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Krem pomarańczowy
MyCookBook.plpieczenia DODATKOWO : 1 szklanka wiśni bez pestek odsączonych na sitku i ewentualnie oprószonych mąką ziemniaczaną, świeże wiśnie do dekoracji POLEWA 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki kakao 3 łyżki wrzątku WYKONANIE CIASTO: piekarnik rozgrzewamy do 170℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Formę z kominem o średnicy ok. 22-23 cm smarujemy masłem(...)wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut lub do czasu, gdy wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem ( będzie suchy). Ciasto studzimy w formie przez ok 10 minut i wykładamy na paterę do góry dnem. POLEWA : Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 5 minut do napęcznienia. Przed dodaniem do masła stawimy
cool and mintymieszać czekolady. Ja zwykle jak widzę, że spód czekolady zaczyna się rozpuszczać, wyłączam palnik i dopiero wówczas zaczynam mieszać). Na polewę wykorzystałam pierwotnie jedną tabliczkę czekolady, gdy rozprowadziłam ją po wierzchu ciasta, wydawało mi się, że polewa „przebija”, więc szybko dorobiłam polewę z jeszcze jednej tabliczki. Warstwa polewy wyszła więc dość solidna i nie wiem
Smaki Na TalerzuKolejny sernik do kolekcji. Tym razem wersja bardzo intensywnie kokosowa. Coś dla fanów batoników Bounty. Ciasto jest bardzo kremowe i wilgotne. Rozpływa się w ustach. Sernik potrójnie kokosowy Składniki: Spód: około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej 50 g masła Masa serowa: 600 g sera na serniki 250 g sera mascarpone(...)sera ricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego 1szklanka cukru 5 jajek kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem
Mania Gotowaniabanan. Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać. Nie ubijać, nie roztrzepywać, lecz tylko wymieszać do połączenia składników. Do foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku(...)gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę. Smak kremu? No cóż, nie będę się rozpisywać ;) Jest tak pyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić ten (pyszny) smak ;) Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :) Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu Anielskie Przysmaki
Codzienna kuchnia niecodziennaMąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, ostatnią część zostawić białą, dokładając do niej jedynie łyżkę mąki. Silikonową formę do babki natłuścić olejem(...)części ciasta. Kolejność wylewanych warstw zachować następującą: biała => brązowa => różowa . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu. W połowie pieczenia można obrócić formę wokół jej osi, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić... Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka
Grunt to przepis!serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody POLEWA: 30 g czekolady 1 łyżka masła Białka i cukier umieścić w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku, a miska nie powinna dotykać powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem, aż staną się białe, a cukier się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać(...)dotyk bardzo ciepła. Przygotować dwie foremki do pieczenia o wymiarach 21 x 25 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia, najlepiej tak, aby boki wystawały ponad foremkę. Będzie łatwiej wyciągnąć ciasto. Masę podzielić na pół i rozlać pomiędzy dwie formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec przez ok 25 min, aż powierzchnia lekko się przyrumieni. Wyjąć
https:KKuchniaMniam