zachowały swój kształt. Układamy na schłodzonym cieście i polewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane ciasto można podpiec ok 10 minut (jeśli gruszki są twarde lub bardzo soczyste - odlewamy wtedy nadmiar soku który wypłynie z owoców) jednak ja z tego zrezygnowałam. Ucieramy jajka z cukrem na puszystą, białą pianę, następnie dodajemy śmietaną, migdały i esencję waniliową - dokładnie mieszamy
sierotka maRysia w kuchniodstawiam na ok.15 minut. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej. Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ser biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty i podsmażam na maśle na patelni. Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami. Polecam jako polewę różne owoce maliny,truskawki i ostatnio wypróbowany
potrawyregionalneproszkiem do pieczenia oraz kakao, sól. Wymieszaj ,aż ciasto będzie jednolite ,ale puszyste. Przełóż do długiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ,około 50 minut. Pokrój dopiero po wystudzeniu. Jeśli chcesz możesz przygotować różową polewę z miodu, białej czekolady oraz soku z buraka.Posłuży również za sos! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniforemki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoni i wylepiać nim przygotowane foremki. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Krem: 300ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 200g wafelków w białej polewie, np. "Princessa", 300g świeżych malin
Z miłości do słodkościsposób powstała babka z rodzynkami, które nie znalazły się w środku ciasta, lecz na zewnątrz, na polewie. Pomysł okazał się trafiony, bo jak komuś nie pasują te pyszne kuleczki, to może sobie je zdjąć bez problemu z powierzchni ciasta, nie wydłubując mało apetycznie z ciasta. Przepis znalazłam u Liski >>klik Składniki: 230 g mąki ziemniaczanej , 170 g mąki(...)pszennej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g miękkiego masła , 150 g cukru pudru , 2 jajka , 140 ml mleka , 1 łyżeczka esencji waniliowej >>klik . Dodatkowo: ulubiona polewa czekoladowa , garść rodzynek - użyłam rodzynek Kresto. Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wciąż ucierając dodawać po jednym
Codzienna kuchnia niecodzienna330g margaryny lub masła 1 szklanka cukru brązowego (lub białego) 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 ½ szklanki mąki Wierzch: 400g krówek lub masy krówkowej (kajmaku) 70g masła 100g kokosu Do ozdobienia ciasta można ewentualnie zrobić polewę. Polewa: 40g czekolady 40ml mleka lub wody Tłuszcz rozpuszczamy, by był
Smakowy Rajjuż naszykowany biszkopt orzechowy! Po upieczeniu wyglądał doskonale! I ten smak, kiedy w cieście napotykało się na różnej wielkości orzechy. Pyszności! Robiliśmy dwa kremy czekoladowe - do czekoladowego tortu i do orzechowego. Następnie trzeba było przygotować polewę do tortu orzechowego - po raz pierwszy miałam styczność z polewą z wykorzystaniem żelatyny - pięknie błyszczała i była pyszna! Tort czekoladowy powinien być wykończony małymi(...)morelowym i oblany polewą czekoladową. Każdy z tortów był inny, każdy był wyjątkowy. Tort cytrynowy z kremem z białej czekolady, z kremem cytrynowym i siekanymi pistacjami podpisł serca wszystkich! Słodki, ale też kwaskowy - z dodatkową teksturą od pistacji. Wspaniale nasączony, mięciutki i sprężysty biszkopt! Tort czekoladowy - mocno czekoladowy - czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem, czekoladowa polewa i zamiast wisienki
Plate of Joychyba numer jeden jeśli chodzi o Mamine przysmaki... Składniki na ok. 80 pierogów Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera białego 3 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g(...)białym serem. 2. Margarynę topimy, wrzucamy obrane i posiekane w pióra cebule. Rumienimy na złoty kolor. Dodajemy do farszu razem z przyprawami.Dokładnie wyrabiamy- najlepiej dłonią. 3. Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. 4. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. 5. Ciasto
Kuchnia w czekoladzierumowego i 1 łyżka spirytusu 60 g stopionej i ostudzonej czekolady mlecznej* Składniki sosu pomarańczowego: 80 g białej czekolady sok z jednej pomarańczy 100 g śmietanki kremówki skórka otarta z 1 dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko 20 g czekolady 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny(...)skórkę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia. Cały czas mieszać, także podczas studzenia (przykryć garnczek pokrywką) zamieszać co jakiś czas. Wystudzony sos powinien mieć konsystencję dość gęstego ciasta naleśnikowego. Polewać zimnym sosem wystudzone muffinki, nakładając stopniowo sos po łyżeczce sosu na każdą babeczkę, aż zacznie lekko spływać i zastygać. Wstawić na 2h do lodówki, żeby sos stężał. Pychota, mówię
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy
W kuchennym oknie Ewypolecam ,łatwy ,szybki i pyszny... Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto na spód : - 250 g maki pszennej typ 480 - 130 g masła - 100 g cukru pudru ( ja miksuję cukier puder w młynku do kawy ) - 1 żółtko - kilka kropel olejku waniliowego - szczypta soli Masa serowa : - 1 kg sera białego ( u mnie z wiaderka Zott ) - 100 g miękkiego masła(...)opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru - szczypta soli Polewa kajmakowa: - reszta kajmaku z puszki - 50 ml śmietanki 30 % - 50 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć do lodówki w woreczku na pół godziny . Po tym czasie wyłożyć na blaszce i rozgnieść równomiernie ,można palcami lub jak ktoś woli rozwałkować . Piekarnik rozgrzać
Wypieki Renebogato, stąd dodatkowo polewa czekoladowa, bo dziś się właśnie skończył nasz miesiąc miodowy z Miśkiem, a po drugie znowu będę eurowdową, więc musiałam połechtać Jego kubki smakowe, żeby jeszcze bardziej tęsknił Składniki na dużą 26 cm tortownicę: ciasto bananowe: 4 banany 270 g mąki (u mnie było to 120 pełnoziarnistej i 150 białej) pszennej 100 ml oleju roślinnego(...)Przełóż masę na upieczony wcześniej spód bananowy. Piecz prze około 50 minut w temp. 180 C. Na jeszcze ciepły połóż drugi, górny blat ciasta. Możesz też posmarować czekoladą masę serową i na to położyć ciasto. Moja polewa czekoladowa to 70% rozpuszczona gorzka czekolada. Smacznego! ps. Jak każdy sernik trzymaj go w lodówce, a jedz gdy już będzie wystudzony
greenscarftrochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem kakaowy i trochę polewy czekoladowej. Wyszło tak jak lubimy- chrupiące ciasto z dużą ilością kremu. *porcja na dużą blaszkę z piekarnika: Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 190 g masła 1 i 1/2 szklanki wody szczypta soli na krem biały: 3 szklanki mleka 2 żółtka 80 g mąki pszennej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto, nie za słodkie, puszyste a do tego ciekawie wyglądające. Robi się je łatwo i dość szybko, bo nie trzeba piec spodu. Na pewno będzie doskonałe na przyjęcia, zwłaszcza dla dzieci. *foremka 24*24 cm Składniki: na spód: 16 herbatników ok. 24 sztuki małych ciepłych lodów (użyłam w różnokolorowych polewach- tzw. pocałunki piankowe) na piankę kokosową: 200 g białej(...)galaretki i kokos, wymieszać, przelać do foremki kiedy masa zacznie tężeć. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy całkiem stężeje kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i posypać kokosem. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Smażymy duże naleśniki , uważając , by się nie przypiekły! Dodatek kakaa sprawia , że łatwiej o przypalenie! NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Nakładamy na środek naleśników. Dodajemy pokrojone truskawki. Zawijamy w sakiewki i spinamy wykałaczką. Polewamy czekoladą i posypujemy cukrem pudrem! Smacznego! Klik w strzałkę! Zamiast truskawek
Ostra na Słodko