biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:50/100)

Serniko makowiec. Wegański jagielniczek 179

Serniko makowiec Składniki na część jaglaną: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 daktyli bez pestek kawałek skórki z

nietadieta
Ciasto cytrynowe 369

wymieszane z proszkiem do pieczenia Na koniec dodać ciepłe masło ze skórką z cytryny i aromatem waniliowym. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok 55-60 min. w temp. 170 st. C do suchego patyczka. Ciasto polać polewą czekoladową. Cukier puder i kakao wsypać do rondelka. Zalać 3 łyżkami wrzątku. Chwilę podgrzać do połączenia składników. Zdjąc

coolinarnastrefa.blogspot.com
surówka z kapusty i octem jabłkowym 250

składniki: 1/2 kapusty białej lub włoskiej 1 papryka 1 cebula opcjonalnie: natka pietruszki wykonanie: Paprykę kroimy w cienki słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki sowy :) 166

wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić  się do patyczka). Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek. Do rondelka wlewamy

W kuchennej krainie
sernik z powidłem śliwkowym 322

składniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki z czernicami 206

jajka 1/2 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej 1/2 łyżeczki soli 150g mąki olej do smażenia Farsz: 250g sera białego 1 żółtko 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sos: 150g czernic 60ml słodkiej śmietanki 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki(...)dodajemy cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszamy. Gotowym farszem smarujemy każdy naleśnik, składamy go w trójkąt i opiekamy na patelni na złoty kolor. Czernice miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Polewamy naleśniki tuż przed podaniem

Kuchnia w czekoladzie
sernik wielkanocny na kisielowym spodzie 179

pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem ok. 30-35 min. składniki na masę serową: 500 g zmielonego sera białego tłustego 80 g masła 80 g cukru pudru 3 jaja 1 budyń śmietankowy wykonanie: Masło roztapiamy i studzimy. Do naczynia wkładamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy(...)ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z truskawkami polany białą czekoladą z migdałami 170

kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego ciasto zagnieść z podanych składników, umieścić na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu zetrzeć na tarce i wcisnąć ciasto następnie zapiec 20 min.,180 st. Składniki na masę serową:   1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 400 g twarogu naturalnego np. President lub serka naturalnego(...)Składniki na polewę 100 g. czekolady białej 4 łyżki śmietanki lub mleka 3 łyżki płatków migdałowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać - jajka przed wlaniem do misy razem roztrzepać. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem może opaść. Masę serową

Kubki smaku
Naleśniki z serem i kremem pomarańczowym 192

wylewamy ciasto na naleśnika i posypujemy odrobiną płatków owsianych. Przewracamy na drugą stronę i delikatnie opiekamy. Postępujemy tak do końca ciasta. Ser mieszamy z żółtkami oraz cukrami. Smarujemy nim każdy naleśnik i zwijamy w kopertę. Opiekamy w grillu elektrycznym. Polewamy kremem pomarańczowym, dekorujemy miętą. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ruskie. 144

gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy(...)farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku. W tym czasie  podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty pozostałą cebulkę i polewamy pierogi. Smacznego

Symfonia smakowa
Bliny drożdżowe po Wileńsku 208

niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy na nią drobno pokrojoną słoninę. Gdy się lekko zarumieni dorzucamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.Gdy kiełbasa jest prawie gotowa, wbijamy jajka, solimy(...)przykrywamy patelnię pokrywką. Czas smażenia jajek zależy oczywiście od tego jakie lubicie. Do tego dania pasują idealnie z lekko płynnym żółtkiem. Na talerz wykładamy jajka, kiełbaskę i skwarki, polewamy wytopionym tłuszczem. Dekorujemy na górze jajka dużym kleksem śmietany. Bliny zwijmy, przekrawamy na pół, i jemy maczając w śmietanie, zagryzając kiełbaską i jajkami.  Kto raz zasmakuje ten nie uwolni się

Gosia gotuje
Bliny drożdżowe po Wileńsku 181

niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy na nią drobno pokrojoną słoninę.Gdy się lekko zarumieni dorzucamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.Gdy kiełbasa jest prawie gotowa, wbijamy jajka, solimy(...)przykrywamy patelnię pokrywką. Czas smażenia jajek zależy oczywiście od tego jakie lubicie. Do tego dania pasują idealnie z lekko płynnym żółtkiem. Na talerz wykładamy jajka, kiełbaskę i skwarki, polewamy wytopionym tłuszczem. Dekorujemy na górze jajka dużym kleksem śmietany. Bliny zwijmy, przekrawamy na pół, i jemy maczając w śmietanie, zagryzając kiełbaską i jajkami. Kto raz zasmakuje ten nie uwolni się

Gosia gotuje
Rollsy cynamonowe 279

gorące. Przelewamy do większego garnka lub miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wsypujemy drożdże. Zostawiamy na dziesięć minut. Po tym czasie dorzucamy dwie łyżki cukru i szczyptę soli. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, od razu mieszając. Dodajemy jej tak dużo, dopóki ciasto nie stanie się zbite, gotowe. Ugniatamy je. Polewamy niewielką ilością oleju, raz jeszcze ugniatamy i zostawiamy na ok. trzydzieści

Weganizm infantylny
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 233

cukru waniliowego 120g masła 8 jajek 1 op budyniu waniliowego  z cukrem aromat cytrynowy opcjonalnie: 100g rodzynek 100g skórki pomarańczowej Składniki na mus: ok 250g jeżyn 1 tabliczka białej czekolady (100g) 2 czubate łyżki cukru Wykonanie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo  zmielony(...)stan upieczenia ciasta  patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.  Jeżynowy mus : Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus.  Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie

Walijskie Pichcenie
Księżyce z Pstrągowej 279

walczymy z trzepaczką). Wszystkie składniki zmieszać, nie bawić się z nimi długo, bo i tak wyjdą. Margarynę roztopić na małym ogniu i wlać przestudzoną do ciasta na samym końcu. Ciasto przelać na formę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 12-15 minut. Upieczony, ciepły biszkopt obrócić(...)zjedzeniu oczy nie świeciły jak księżyc w pełni, bo to tylko półksiężyce mają być) Kiedy już biszkopt leży wyjęty z piekarnika i gorący czeka, polewamy go lukrem białym i pachnącym alkoholem. Przyszedł teraz czas na wykrawanie księżyców, więc szklankę do tego celu potrzebować będziemy i trzy rzędy po kolei wykrawamy. Później już tylko degustacja, najlepiej smakują od razu – cieplutkie

Trzeci talerz
Tarta z cykorią i serem pleśniowym 150

tylko quiche. Ale zbyt wyszukane nazwy mnie męczą, zostaniemy więc przy tarcie :) Ciasto: 200 g mąki orkiszowej 100 g masła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte cykorie (mogą być też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany

Marder&Marder Manufacture
Sękacz domowy 184

ponieważ trzeba przygotowywać ciasto i polewać rożen, jednocześnie nim kręcąc. Aby otrzymać 70 cm sękacz potrzeba co najmniej 50 żółtek i po kilogramie masła, mąki i cukru. Od 5 lat sękacz jest także tradycyjnym ciastem wielkanocnym w moim domu. Oczywiście nie pieczony na rożnie, tylko w formie babkowej ;) Z czasem stał się ulubionym ciastem wielkanocnym mojego pięcioletniego synka. Domowa wersja(...)jest łatwa w przygotowaniu, jednak pieczenie wymaga trochę czasu. Ciasto: 250 g miękkiego masła 180 g drobnego cukru 6 jajek (osobno żółtka i białka) 50 ml białego rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 50 g zblanszowanych i obranych grubo pokrojonych migdałów 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Masło

Pełny talerz
Konfitura z mandarynek 193

mandarynek 3/4 kg cukru - w zależności od słodkości owoców 1/2 szklanki wody sok z 1 cytryny 1 łyżka cynamonu (pominęłam) Sposób przygotowania: 1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa. 2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy(...)rozpadną. 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani