mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:) Smacznego
Luźna Kuchniajabłkowy . Piec około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być czysty, ale lekko wilgotny. Wyciągnąć ciasto z pieca. Odczekać z 10 minut a następnie wyjąć z formy i studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. The post Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy
Moja Delicjafanów serników i amatorów kokosu jest to idealne połączenie. Delikatny, twarożkowy dół ciasta z mocno kokosową pierzynką, a wszystko polane białą czekoladą oprószoną wiórkami kokosowymi - ideał. Wypiek niezwykle elegancki, znakomity na komunie lub inne "białe uroczystości". Sernik Kokosowy - Składniki: Masa serowa: 500 g sera zmielonego dwukrotnie 1/2 szklanki cukru łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Masa kokosowa: 200 g wiórków kokosowych 100 g masła 380 ml mleka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa: 50 g białej czekolady 25 g masła łyżka mleka 50 g cukru pudru Sernik Kokosowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Na niskich obrotach miksera łączymy ser, cukier, cukier z wanilią i mąki. Następnie
Słodka Stronamojprzepisna.pl | Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Pogoda istnie sernikowa, w domu sporo sernikożerców, więc zapraszam na kolejny sernik. Tym razem połączony z ciastem Murzynek, czyli
moj przepis nawzięłam się za ten biały wypiek, jak zawsze pełna obaw i nie do końca zadowolona, stworzyłam mały egzemplarz testowy. Mam nadzieję, że Pani która o niego poprosiła, będzie usatysfakcjonowana. Ogólnie ciasto spełnia jej wymogi w całości i o to chodziło. Ciasto: 220 g ugotowanej fasoli Jaś ( lub puszka ) 2 jajka 100 g twarogu szklanka wiórków kokosowych łyżka mąki(...)ziemniaczanej płaska łyżeczka sody 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) kilka kropli olejku migdałowego łyżka soku z cytryny Polewa: 5 kostek gorzkiej czekolady łyżka mleka Oraz: łyżeczka oleju foremka keksówka łyżeczka oleju łyżka wiórków kokosowych do wysypania formy Fasolę po ugotowaniu studzimy w wodzie, której była gotowana, inaczej będzie sucha jak wiór. A po zmiksowaniu będzie przypominać
Dieta moja pasjamożna go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :) SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym) (200 g) 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 G) 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy(...)zbożowej 1 szklanka mleka 3 jajka 2,5 szklanki mąki (użyłam orkiszowa z pszenna w ilości pół na pół) (300 G) 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 g czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej) 3 łyżki śmietany kremówki 30 lub 36 % 25 g masła (1 łyżka) DO PRZEŁOŻENIA: około 200 g powideł śliwkowych WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilonyciasta naleśnikowego, bez kakao, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wlać 1-2 łyżki wody, dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut. Twarożek zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym. Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania. Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić
Kulinarny karnet Christopheramoże być ciepły), miksując do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i miksujemy. Spód tortownicy 22-26cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wylewamy do tortownicy ciasto czekoladowe i pieczemy 12-15min w 170*C. W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę serową. Po wyjęciu formy z piekarnika owijamy ją dwukrotnie folią aluminiową. wszystkie składniki powinny być(...)minut w 150*C. Po tym czasie wierzch smarujemy polewą śmietankową: ~1/2 szklanki śmietany 18% ~3 łyżki cukru pudru ~kakao do posypania (po upieczeniu) Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i rozsmarować na wierzchu masy serowej. Piec jeszcze przez 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Dzięki parze wodnej ciasto piecze się równomiernie w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka
chili & sugarjakie są rodzaje kompozycji w fotografii - przeczytajcie wpis Asi . Ja muszę się skupić na konkretach, inaczej mój post nie miałby końca :) Kompozycja otwarta, oparta na trójkącie oraz na kolorach - białym, błękitnym i zielonym, przełamanym kolorem dopełniającym - czerwonym. Miskę z zupą umieściłam w mocnym punkcie, trochę mniej istotny garnek - na linii trójpodziału, ale nieco poza mocnym punktem. Zauważcie, że porcję pesto(...)talerzu i ożywia monotonną zieleń zupy. Rada dla Ciebie: Zanim zaczniesz swoją potrawę "niszczyć"- polewać sosem, odkrajać kawałki, posypywać okruszkami itd. - zrób zdjęcie, które w razie porażki, będziesz mogła wstawić na bloga. Jeżeli sos skapnie Ci nie w to miejsce, lub ciasto rozwali w czasie krojenia, straty mogą być nie do odratowania. Postprodukcja Omawiane zdjęcie obrobiłam
Chilli Czosnek i Oliwamlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodaję do suchych składników. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam upieczone muffinki. Wierzch muffinek dekoruję kandyzowanymi kostkami papaji. Do przygotowania muffinek wykorzystałam bakalie, które
Tradycyjna kuchnia KasiSernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego(...)sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie) Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać
Bullioskładników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie rosnąć ku górze) . Uderzyć lekko (z 1 cm wysokości) kilka razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić(...)nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez surowego ciasta na końcówce) . Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu. * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku
Moja Delicjaszczypta soli łyżka przyprawy korzennej biała czekolada Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli, przyprawę korzenną i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć serduszka i piec(...)stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka. odstawić do zastygnięcia
Smakołyki Asiwylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce przez ok. 10 minut. Nakłuć babkę dość gęsto drewnianym patykiem do szaszłyków lub wykałaczką, polać lukrem lub nasączyć ponczem. . Poncz: 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z pomarańczy 5 łyżek białego wina półsłodkiego(...)szampana ewentualnie 3 łyżki rumu lub wódki 1 łyżka ekstraktu waniliowego Składniki dokładnie wymieszać i łyżeczką polewać jeszcze ciepłą babkę. Kroić po całkowitym wystygnięciu
Kuchnia Prezydentowejjednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników: Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon. PRZYGOTOWANIE sosu malinowego: Maliny myjemy i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na ogień(...)podgrzewać rozdrabniamy je. Rozgotowane maliny przecieramy na sicie, aby oddzielić pestki. Oddzielony sok przelewamy do rondelka i gotujemy ok 10 min. aż się zredukuje i zgęstnieje. Tak przygotowane naleśniki polewamy sosem malinowym i gotowe. Smacznego
kulinarnyJa