pory stał się obowiązkowym ciastem w każde święta u mnie w domu. Jest przepyszny, pachnący i cudownie wygląda! SERNIK Z ROSĄ średnie ok 2 h duża blacha Ciasto: * 3o dag mąki mąki * 10 dag cukru * 10 dag margaryny (miękkiej) * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 żółtka (białek zostawiamy) * 1 całe jajko Masa: * 1 kg sera białego 3 razy przemielonego
sierotka maRysia w kuchniSmarujemy ciasteczka i posypujemy posypką póki polewa nie wyschnie. Ps. Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie". Ciasteczka śmietankowe Potrzebujemy: 3 żółtka 4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 1 kostka masła Wszystkie składniki zagniatamy i chowamy ciasto na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzany na 175C i pieczemy(...)około 7min, aż będą złote. Wyjmujemy i studzimy. Z białek które zostały ubijamy delikatnie pianę (tylko nie na sztywno, ma być lekka pianka). Na talerzyk wysypujemy cukier (brązowy lub biały). Bierzemy ciasteczko, maczamy w piance i w cukrze. Gotowe. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w naczyniu do fondue z odrobiną wody lub mleka(...)Zwykłą piankę przecinamy na pół (najlepiej zrobić to czystymi nożyczkami) i przyklejamy z boku babeczki jako głowę baranka. Oczy i buzie możemy narysować jadalnym mazakiem spożywczym lub zrobić z polewy czekoladowej. Na koniec przyczepiamy uszy i ogon z rodzynek w czekoladzie. Babeczki stracciatella baranki Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyprzez 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła. Takie same koła wykrawamy z andrutów. Układamy torciki wg schematu: andrut, ciasto, andrut, ciasto, andrut. Orzechy siekamy, prażymy na suchej patelni. Do uprażonych orzechów dodajemy mód i olej rydzowy - smażymy, aż mód się z karmelizuje. Sosem miodowo-orzechowym polewamy torciki. Od razu podajemy. Przepis
kolorowotorcikowoAksamitny sernik z chałwą. Kolejny przepis z wykorzystaniem domowej chałwy . Tym razem sernik, aksamitny, przepyszny, mocno kremowy, ze spodem wykonanym z chałwy, lekko słodką warstwą serową
moj przepis nazałącznik do zaproszenia, powiedzmy, że na zachętę ;) Samo menu nie jest specjalnie skomplikowane ale różnorodne. Dwa napoje idealne na upały – mrożona herbata i mocno owocowa, pomarańczowo-cytrynowa sangria na białym winie Pinot Grigio . Herbata podana w dzbanie, sangria z workiem lodu – w szklanym słoju z kranikiem. Słój poza sezonem letnim służy nam jako dyspenser do wody. Do kompletu truskawkowa(...)rodzajów ciasta – ucieranego ciasta na herbacie Earl Grey i biszkopta genueńskiego , nasączonych ponczem herbaciano-cytrynowo-rumowym, przełożony kremem śmietankowym i waniliowym ze świeżymi owocami. Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy widzą co zrobiłeś i co jedzą, nie ma słodkiej cukrowej masy, wymyślnych polew czy miliona ozdób. A najlepsze w nim jest to, że potrzebne blaty ciasta można upiec
Karo in the Kitchenjednak z tortownicy wygląda naprawdę bardzo elegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno gruszek jak i białej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Stefanka kokosowo – czekoladowa Stefanka kokosowo-czekoladowa to świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny. Jeżeli nie macie ochoty na miodownika z kaszą manną ponieważ nie chce(...)się przyda. Na obie masy potrzebujemy kaszy manny, mleka oraz masła. Do jednaj dodajemy czekoladę, a do drugie wiórki kokosowe. Oprócz mas potrzebne będą jeszcze herbatniki i dowolna polewa. Ciasto naprawdę mało męczące Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO Sernik tiramisu na zimno W zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu Świąt. Tutaj prezentuje
Relaxtimeprzygotowanego ciasta na rozgrzanej patelni i z dodatkiem odrobiny oleju smażymy małe, okrągłe i puszyste naleśniczki. Pamiętajcie, że trzeba uważać by ich nie spalić (co w przypadku ciemnego ciasta nie zawsze jest dobrze zauważalne - lecz baaaardzo dobrze wyczuwalne). W kolejnym kroku kroimy banana na talarki o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy miód tak długo, aż ten zacznie się(...)jednej, później z drugiej strony. Gdy banany są gotowe zdejmujemy je na metalowy ruszt by trochę przestygły. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy biała czekoladę. Gdy wszystko jest gotowe rozkładamy pankejksy na talerzu, polewamy roztopioną czekoladą i układamy na nich banany. Jeśli ktoś ma ochotę na więcej cukrowego szaleństwa polecamy zajadać je z bitą śmietaną. SMACZNEGO
Wspólne smakizależności od wielkości ) Wodę zagotować z margaryną i solą . Wsypać mąkę i ciągle mieszając zaparzyć mąkę, aż powstanie gęste ciasto. Wystudzić. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Z ciasta formować na blasze podłużne eklery. ( u mnie przed upieczeniem miały ok 2cm na 7cm ) Pozostawić między nimi ok 3 cm odstępy , bo urosną. Można posłużyć się szprycą bądź łyżeczką. Piec(...)szklanki cukru pudru (wg własnego smaku) 2 śmietan-fiksy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(drobny proszek) Śmietanę ubić za sztywno dodając pozostałe składniki. Gotową masą napełnić przekrojone wcześniej eklery. Polewa : Biała czekolada ok 2 łyżek mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladę stopić z mlekiem. Wsypać kawę , wymieszać. Polewą posmarować wierzchy eklerów. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaSernik z jagodami na ciasteczkowym, bezglutenowym spodzie, który zachwycił całą moja rodzinę. Delikatny, wilgotny i po prostu przepyszny. Ja mój wykonałam w wersji bez białego cukru - użyłam ciastek bezcukrowych i ksylitolu. Rewelacyjny w smaku i wyglądzie. Inspiracja z blogu Moje Wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi) 50 g masła, roztopionego Masa(...)użyłam Delfiko waniliowy) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 180 g cukru pudru lub 220 g ksylitolu 4 jajka 2 łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g jagód Polewa: 300 kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć
Kuchnia bezglutenowaKwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak(...)także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki
potrawyregionalnezklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, kostka margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 5 łyżek wody; masa serowa: 60 dag sera białego, 4 jaja, szklanka cukru, 1/2 kostki mas ła. Przygotowanie: Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotuję 5 minut (na małym ogniu). Po ostudzeniu dodaję 4 żółtka(...)białek. Wlewam do formy. Ser mielę w maszynce (minimum dwukrotnie), łączę z pozostałymi składnikami. Ucieram na gładką masę, wykładam na ciasto. Całość piekę około 60 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostudzenia, następnie polewam pozostałą masą
JejKuchniaczekoladą. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek przełożyć ciasto do keksówki (-ek) wyłożonych papierem do pieczenia piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i zamieszać do rozpuszczenia gotowe, przestudzone ciasto posmarować polewą czekoladową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masło w cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu, nie trzeba używać dużej(...)będą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy nie są już gorące, ale ciągle są jeszcze płynne przekładamy
Ciastkozercysera białego 1 jajko 50 g mąki 2 szczypty soli 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Do miski dajemy ser, jajko, mąkę oraz sól. Następnie całość dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejnym etapem jest urywanie kawałków ciasta i robienie rulonika między dwoma rękami lub na desce (posypać mąką wtedy nie klei się ciasto(...)Następnie odcinamy kluseczki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, kiedy wypłyną na powierzchnie gotujemy około 4 min. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i prażymy ją chwilkę z masełkiem. Polewamy nasze kluski posypujemy cukrem i gotowe ! Do miseczki dodajemy jajko, mąkę, ser oraz sól. Zagniatamy całość dokładnie na jednolitą masę. Urywamy kawałek ciasta, posypujemy podłoże mąką i kręcimy rulonik. Następnie
Sprawdzone przepisy kulinarne