Nie będę się za długo rozpisywać, bo naleśniki są przepyszne! Delikatny śmietankowy twarożek z naszymi polskimi truskawkami i miętą z ogródka smakuje rewelacyjnie, a w towarzystwie
DefinicjaSmakuwłasnoręcznie przyrządzona kolacja czy upieczone ciasto. Te z serduszkami robiłam już kilka razy i zawsze robiło furorę. I wcale nie piekłam je na Walentynki :) Nawet dzisiejszy dzień może być przecież dobry by poczęstować kogoś takim ciastem :) Pomysł na nie znalazłam daaawno temu w internecie; niestety, nie jestem już w stanie podać jego źródła. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wbrew(...)pozorom jego wykonanie nie zajmuje aż tak sporo czasu. Za to efekt, sami przyznacie, jest wart oczekiwania :) Kakaowy biszkopt, słodka konfitura, lekka pianka truskawkowa, galaretka i polewa - to powinno zadowolić nawet wybrednego smakosza :) A przy tym cieszy oko:) Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki cukru
My simple kitchenpozornie do siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem. Przepis na sernik z masłem orzechowym znalazłam u Nigelli i upiekłam bardzo podobny wzorując się(...)sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego, u mnie Piątnica • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany • 250 g masła orzechowego Polewa czekoladowa • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18% • 100 g posiekanej gorzkiej
To co kochamkakao 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie ciasta Miód i margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty(...)pełnotłustego białego sera (nie na sernik z wiaderka) 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudu 2 całe jajka kilka kropli aromatu - wg uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy Przygotowanie masy serowej Wszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą serową przekładać placki piernikowe Polewa 2 łyżki margaryny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki pszennej tortowej; - 3 łyżki kakao; - szczypta soli; - 1 łyżeczka sody; - 1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia; - 120 g masła w temp. pokojowej; - 3/4 szklanki wody; - 1/2 szklanki cukru białego; - 2 jajka (osobno białka od żółtek) Wykonanie: W rondelku roztopić czekoladę ze śmietaną i cukrem trzcinowym ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli(...)sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć z tortownicy i studzić na metalowej kratce. Polewa: - 1/4 szklanki śmietany 18%; - 35 g czekolady gorzkiej
dom-agi.plgotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne(...)niespodzianką Babka Kuchnia po mojemu Cytrynowe babeczki do wielkanocnego koszyczka Kuchnia-takie proste Muffinki z kiwi Kulinarne szaleństwa Maniusi Baba drożdżowa Kulinarne Wariacje Babka z ajerkoniakiem z polewą z białej czekolady Kulinarny lans Szybka babka na majonezie Kurczę pieczone Babka wielkanocna Kurpinka gotuje Babka gryczana z ricottą Latosiowy dom Babeczki drożdżowe pani kaczuszki Babeczka cytrynowa pana zająca Lejdi
Moje domowe kucharzeniecieknie Wam ślinka już na samą myśl?! Delikatny waniliowy ser przełożony herbatnikami i pokryty słodkim karmelem z chrupiącymi ziemnymi orzeszkami – niebo w gębie! Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) * ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * kostka do pieczenia Kasia – 80 g * cukier – 150 g * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 1 op DODATKOWO : * herbatniki(...)odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ). DODATKOWO : Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy. Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy. Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe. Zajadamy! Smacznego! Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/ A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic
Ostra na Słodkowilgotna dzięki dodatkowi mleka kokosowego. Pożywna i syta, bardzo przypomina keks. Idealna i na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki. Łasuchy będą mruczeć z zadowolenia! Myślę, że "otulona" białą polewą czekoladową może pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu! Składniki: 100 g wiórków kokosowych 100 mielonych orzechów laskowych 200 g masła 120 g ksylitolu/cukru 5 jajek(...)misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełmić ciastem. Piec w 180`C 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona wystawić foremkę z piekarnika. Po 10 minutach uwolnić babkę z foremki. Wg upodobań obsypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Placuszki na osłodę brzydkich dni które niedługo zamienią się w piękną białą zimę. Placuszki karmelowe z sosem waniliowym Składniki: - 50 g czekolady karmelowej - 2
Kulinarne życiekilku wypieków. Zaopatrzyłam również swoją spiżarnię w domowej roboty syrop i ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oleju roślinnego(...)połączyć najpierw łyżką, a później krótko dłońmi lub robotem. Z ciasta odrywać kawałki, formować kuleczki (zwilżonymi wodą dłońmi), leciutko spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, polewą, kajmakiem
Cakes By Kejtdodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników. Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą). Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę. Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka(...)góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około 20 - 25 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić, dodając do niej łyżkę mleka. Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, czy gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Aromat śmietankowy
Gospodyni Miejskakostka białego sera (200g) 250g mrożonego szpinaku sól pieprz ząbek czosnku łyżka masła Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Chwilkę wyrabiać aż z mąki i wody powstanie ciasto - wtedy(...)ciasto nie powinno być twarde tylko dość luźne, bo wtedy po ugotowaniu będzie miękkie. Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko na ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów wykrawać kółka. Nakładać do na środek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną
Walijskie Pichceniemasła 150 g maki pszennej 2 łyżki mąki pszennej ( to do pierwszej miseczki będzie ) 2 łyżki błonnika kakaowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: czekolada biała 150 g śmietanka 30% 3 łyżki kuleczki czekoladowe do dekoracji kasza manna do obsypania formy masło do wysmarowania formy Wykonanie: Do wysokiej misy wlewamy białka , ubijamy(...)łopatką. Do jednakowych miseczek przekładamy ciasto i do jednej dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej mąkę Formę sylikonową z kominem ( akurat taką wzięłam ) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Przekładamy ciasto raz jasne raz ciemne. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut ( polecam jednak sprawdzać patyczkiem czy to już) Po upieczeniu i wystudzeniu robimy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
Różowa kuchniasól, olej i gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowuję na placek grubości ok 1/2 cm i szklanką wycinam krążki. Kaszę wsypuję na wrzącą i osoloną wodę i gotuję do miękkości, odcedzam i odstawiam by wystygła. Zimną łączę z białym serem, który uprzednio rozgniatam widelcem. Można dodać posiekaną(...)wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową i odstawiam by obeschły z wody Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam pierogi na rumiano z obu stron. Wykładam na talerz i polewam śmietaną. Ewentualnie można posypać po wierzchu cukrem, aczkolwiek ja używam odrobiny soli do śmietany. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen