przemian.Drugą warstwę tak samo, tylko na białą masę dajemy ciemną :-) Całość bardzo delikatnie wyrównujemy. Ciasto już w tym momencie ślicznie wygląda, a po upieczeniu to już w ogóle :P Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej(...)wylewamy na pierwszy blat ciasta, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na niego wylewamy resztę masy , wygładzamy i przykrywamy trzecim blatem. I nasze piękne, pyszne ciasto gotowe. Zostało nam jeszcze przygotowanie polewy i pokażę Wam fajny sposób na dekorację. Oczywiście każdy z Was zapewne ma swój przepis na polewę, ale ja podam Wam swój. POLEWA SKŁADNIKI: -1/2 tabliczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSEROWA: - 150 g sera białego - 50g serka homogenizowanego - 1 jajko - przyprawa do sernika Delecta - 5 łyżek mleka 3,2% tłuszczu - 2 łyżki czubate cukru pudru ponadto: płatki róż w cukrze W/w składniki (oprócz płatków róż) zmiksuj w blenderze na gładką masę. Masę wylej na formę do tarty wyłożoną schłodzonym ciastem. Dodaj płatki róż dość symetrycznie. Ciasto pieczemy przez(...)łyżki orzechów ziemnych niesolonych Kajmak z kremówką podgrzej w rondelku, tak aby masy się połączyły, dodaj orzechy i odstaw na czas pieczenia się ciasta to jest: 35 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie, polewamy karmelem. Smacznego! Buziaki
SMYKWKUCHNIPrzepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki
Pyry na Gazproszkiem i kakao . Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy do blaszki na przemian po łyżce ciasta ciemnego i białego , tak do wykończenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Ciasto odstawiam do przestygnięcia następnie przecinamy na pół. Wykonanie kremu : 3 galaretki czerwone rozpuszczamy w 800 ml przegotowanej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę(...)cukier i kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta nasączamy kawą 2.Połowa kremu 3.Biszkopty 4.Tężejąca galaretka ( ja na galaretkę również wyłożyłam biszkopty ale nie jest to konieczne ) 5.Krem wykładamy na dobrze stężałą galaretkę 6.Ciasto , również nasączamy kawą 7. Polewa Odstawiam na noc do lodówki . Smacznego :) Wypiekałam
Sama słodycz i szczypta chilijajka, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 10 dag mielonych migdałów, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym(...)Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z 2 łyżkami mleka w kąpieli
Pobite gary BarbaryUformować walec i kroić plasterki jak na kopytka 6. Rozpłaczczyć kopytko na placuszek 7. Na środek placuszka kłaść truskawkę 8. Zawijać i zakleić placuszek jak do sklejania pieroga, jeśli ciasto jest lepkie, opruszyć dłonie mąką i podsypać placuszek mąką 9. Uformować w dłoniach z pierożka kuleczkę 10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody wrzucić uprzednio szczyptę soli oraz(...)pomoca łyżki cedzakowej. Polewa/Sos 1. Połączyć wszystkie składniki dodając ilość cukru do smaku. Podawać ostygnięte, mogą być odrobinę schłodzone. Polewać sosem, dekorować szczyptą cynamonu, świezymi listkami miety i świeżymi truskawkami. Można opcjonalnie polać śmietaną i posypać białym cukrem w krysztale omijając dekorację. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinykoniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 o C. Wszystkie czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt. Składniki na krem: 670 ml mleka; 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej; 2,5 łyżki cukru; 70 g białej czekolady; 170 g margaryny (dałam masło(...)cukier kryształ. Resztę mleka (570 ml) wlać do garnka, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać miksturę mączną, ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje (jak budyń), ostudzić. Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń. Składniki na polewę: 140 g mlecznej czekolady; 3 łyżki mleka; 2,5 łyżki cukru
In my kitchensodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 22cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną(...)ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami cukrowymi
Tradycyjna kuchnia KasiTo już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi
Rozpustne gotowanierozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody kakao do posypania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy wraz z cukrami (białym i waniliowym). Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dolewamy mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną pozostawiamy jasną, do drugiej dosypujemy kakao i mieszamy, a do trzeciej kawę(...)końcu część waniliową. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wykonanie lukru: Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy kawę i energicznie mieszamy. Jeśli lukier będzie wg nas zbyt gęsty można dodać jeszcze jedną łyżkę wody. Polewamy ciasto przygotowanym lukrem, a następnie posypujemy kakaem. Blacha : keksówka Przepis znalazłam na blogu: rasoberriescream.blogspot.com
Mania Wypiekaniakakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik 125 g masła 3 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1,5 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego Biała polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2-3 łyżki słodkiej śmietanki w przypadku zbyt gęstej masy Wykonanie: Cukier z wodą(...)wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków. Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia
Ciasteczkowy Potwórproszek do pieczenia, mąkę pszenną i olejek migdałowy. Na końcu delikatnie wmieszać do masy makowej pianę ubitą na sztywno z sześciu białek. Składniki na masę serową: 60 dkg sera białego (zmielonego); 15 dkg masła; 6 jajek; 10 dkg cukru pudru; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; kilka kropli olejku waniliowego; rodzynki; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem(...)masy serowej, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto kłaść łyżką raz serowe, raz makowe, tak żeby wyszły nam tzw. łatki. Wierzch delikatnie wyrównać. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Wystudzone ciasto można pokryć polewą czekoladową
In my kitchenmamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały(...)dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Pomarańcze obrać tak jak pokazano na zdjęciu poniżej pozbywając się albedo czyli białej części. Doskonale sprawdza się w tym wypadku dobry obierak. Skórki rozłożyć na sitach suszarki i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 1,5 godziny. Po wysuszeniu zmielić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto znane mi z dzieciństwa, uwielbiane przez całą rodzinę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tym razem moja biała wersja z dodatkiem likieru kokosowego. Ciasto: 200 g margaryny 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki cukru Beza: 4 białka 2/3 szklanki cukru Szczypta soli Dodatkowo: 250 g dżemu brzoskwiniowego Orzech(...)cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta. Białka ubijamy
VioletoweKucharzeniezakupy. Najczęściej spotykane nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować bardzo ostrożnie Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony W Arabii Saudyjskiej różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny można kupić dosłownie wszędzie. Kardamon jest(...)Karob - proszek i melasa z drzewa świętojańskiego Doskonale zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata