biała czekolada - 5588 przepisów (strona:260/373)

WEGAŃSKA ZIELONA GÓRA: Wegarnik 221

połączeniu w sosiwem, wyszło tak idealnie, że zjedzenie go zajęło zaledwie kilka sekund. Cenowo też fajnie - 10 zł. Na deser wybraliśmy czekoladowy przysmak z tapioki z karmelem, tartą czekoladą i orzechami na wierzchu. Porcja była spora, więc spokojnie najedliśmy się jednym słoiczkiem. Całość była smaczna, nie za słodka i nie mdląca. To było nasze pierwsze spotkanie z tapioką

Bananowe Pole
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1133

szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty  dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe(...)białą, puszystą masę i powoli (po jednej łyżce) dodajemy budyń. Biszkopt smarujemy dżemem, na niego wykładamy ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzamy krem. 50 ml wódki mieszamy z 50 ml mleka. Biszkopty moczymy w alkoholu, a następnie układamy na masie (możemy użyć samej wódki - bez mleka, wtedy oczywiście posmak alkoholu jest głębszy). Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę

Słodka Strona
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 156

mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki są na blaszkę 20cm x 20cm. Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę, cukier puder(...)będzie w piekarniku bierzemy się za konfiturę. Szorujemy pomarańcze żeby pozbyć się tego czym są pryskane, zeskrobujemy skórkę a ze środka „filetujemy” miąższ (pozbywamy się pestek i białych skórek oraz włókien) – to samo robimy z limonką. Obrane owoce i startą skórkę blendujemy, a następnie zblendowaną zawartość wlewamy do garnka i wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy

Kuchenne Wariacje
Brownie z solonym karmelem 160

rozpuszczamy połamaną czekoladę. Jeśli nie chce się roztopić, lekko podgrzewamy.  Jajka ubijamy za pomocą trzepaczki lub miksera, dodając stopniowo cukier i mąkę.  Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy z  posiekanymi migdałami lub orzechami (można pominąć).   Blaszkę (u mnie 26 x 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.  Piekarnik(...)sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe i w razie potrzeby przedłużamy.  Upieczone ciasto odstawimy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy karmel.  SOLONY KARMEL Składniki: 200 g białego cukru 100 g masła 100 ml śmietanki 30% lub 36% 3/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej Przygotowanie: Rondelek płuczemy zimną wodą, nie wycieramy, stawiamy na palniku (mały płomień) i wsypujemy cukier

bistro mama
Przepis #159 Orzechowe babeczki (bez pieczenia) 123

zawierają glutenu oraz dodatku białego cukru. Można je zrobić bardzo szybko  i równie szybko znikają bo dobrze je zjeść od razu po wyciągnięciu z lodówki! Wartości odżywcze na całość: 559 kcal w tym: B:15,5 g, W: 28,7 g; T: 41,8 g.  Składniki 2 sztuki - 40 g gorzkiej czekolady - 150 ml jogurtu greckiego - 1 łyżka

Health-Fit-Life
Likier kawowy Kahlua. Drinki z Kahlua – Baby Guinness, White Russian, Orgazm 305

cynamonu lub startej gorzkiej czekolady.   Orgazm – SZKLANKA Z GRUBEGO SZKŁA DO WHISKEY Do shakera wrzucamy 6 kostek lodu, wlewamy 40ml Kahlua, 40ml Baileys i 40ml śmietanki 18-30%. Zamykamy i mieszamy dynamicznie przez 30 sekund, aż ze śmietanki wytworzy się pianka. Przecedzamy do szklanki, dodajemy 3 kostki lodu. SKŁADNIKI 375ml wódki białej (używam wódki Krupnik) 150ml ciemnego

Karo in the Kitchen
PIERNIK LAST MINUTE 563

szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym) (200 g) 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 G) 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 szklanka mleka 3 jajka 2,5 szklanki mąki  (użyłam orkiszowa z pszenna w ilości pół na pół) (300 G) 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 g czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej

Słodko-Słony Świat Ilony
Kompot winogronowy z miodem i anyżem 134

Kompoty są najcenniejszymi przetworami pod względem spożywczym, gdyż użyte owoce nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej i nie tracą witamin. Ten z winogron dodatkowo wzbogaciłam nutą

Kuchnia w czekoladzie
Szpinakowe tagliatelle z białym serem 183

Jakiś czas temu postanowiłam zakupiony świeży szpinak wykorzystać w makaronie. Najpierw myślałam zrobić zwykły makaron, a z przygotowanych liści przygotować sos. Po namyśle zaryzykowałam i zrobiłam

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki z serem i kremem pomarańczowym 193

Naleśniki ze słodkim serem przypominają mi te które jadłam u Mamy. Swoje jednak staram się troszkę urozmaicać. Składniki: Na ok 10 sztuk: Ciasto: 1.5 szklanki mleka

Kuchnia w czekoladzie
Cukierek czy pastylka? Czujecie miętę? 160

poczułam miętę. Może wtedy, gdy dziecięca bezkompromisowość zaczęła ustępować rozpierającej ciekawości nowych smaków...? Jestem niemal pewna, że moja miłość do mięty zaczęła się od cukierków. Pamiętacie kruche miętowe dropsy? Białe, pudrowe, złożone w rulon owinięty zielonym pergaminem. Uwielbiałam je, podobnie jak moja Babcia. W kieszeni fartucha zawsze potrafiła wyczarować jednego, a potem podać mi dokładnie wtedy, gdy go najbardziej(...)też dorosłym. Są większe i często nie da się ich przepędzić dropsem z babcinego fartucha. Ten tajemniczy Ktoś zamienił dropsy w rozpływające się w ustach miętowe pastylki . Oblał je czekoladą. A na koniec owinął w śliczne zielone sreberko. Słodkie, gorzkie, miętowe. Idealne!  Dziękuję Ci Tajemniczy Cukierniku ! Pastylki miętowe od lat zajmują czołowe miejsce w moim cukierkowym rankingu. Ich pozycja

KUCHARNIA
Tort czekoladowy z żurawiną 251

orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 6-7 łyżek wody 150g suszonej żurawiny(...)słodkiej brandy – cherry brandy (można zastąpić wiśniówką lub sokiem pomarańczowym) Dodatkowo: 250-260g żurawiny do mięs (ze słoiczka) zielony i czerwony marcepan (można użyć białego + barwniki) Wierzch i boki: 650-700g śmietany kremówki 30% lub 36% 4-5 łyżek cukru pudru 1 fix do śmietany 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego poszatkowane orzeszki do posypania

Mała Cukierenka
Przepis #39 Lekki biszkopt kokosowy z truskawkami i kokosową bitą śmietaną 165

Lekki i pyszny. Bez laktozy, białego cukru oraz glutenu:) Składniki - 4 jajka - 40 g mąki kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki słodzika - ja użyłam cukru kokosowego - puszka mleczka kokosowego (należy pamiętać o odwróceniu puszki na noc i przechowywaniu jej w lodówce) - 1,5 łyżki dowolnego słodzika - truskawki - 40 g gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Białka

Health-Fit-Life