biała czekolada - 5588 przepisów (strona:146/373)

Ciasto kokosowo-cytrynowe 191

Puszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂 Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g szklanki maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy

AleTorcik
Kisielowe ciasteczka 209

mieszając.Z gotowego ciasto formujemy kuleczki odrobinę mniejsze niż orzech włoski.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgniatamy dłonią ,na wierzch można dać żurawinę,kawałek czekolady białej lub ciemnej-co macie w domu lub zostawić bez niczego. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 min. Smacznego

Swojskie jedzonko
Ciasto z kaszą manną i wiórkami kokosowymi 243

kaszy manny i wiórków kokosowych, wierzch wyrównać, wylać resztę ciasta, ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut.  Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową bądź udekorować roztopioną ze śmietaną białą czekoladą

Kuchenne aromaty
Sernik truflowy 147

Powstałą masę serową wylać na wyłożoną ciastem tortownicę, piec w temperaturze 180 °C przez 60 - 70 minut. Upieczony sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia.  Dodatkowo 250 g białej czekolady dobrej jakości 5 dag masła 1 łyżka śmietanki kilka "Trufli" do dekoracji owoc granatu Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w garnuszku, dodać masło oraz śmietankę. Cały czas mieszając

Kuchenne aromaty
Sernik ze słonym karmelem i białą czekoladą - POEZJA 263

zmielonego trzykrotnie twarogu lub gotowe z wiaderka do sernika (ja użyłam mielonego) 125 ml śmietany 30% 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 225 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej, ale nadal płynnej) SŁONY KARMEL: 1 puszka (400 g) masy kajmakowej szczypta soli Dodatkowo: solone orzeszki ziemne Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia spodu. Ciastka

Gotuj z Mąką
Torcik MaKoWY z BeZiKami i MuSem CzeKOLaDowym 200

Składniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą  ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu  Polewa

Luźna Kuchnia
Domowy likier – kawowa krówka 199

Kolejny rok z rzędu, chcę przygotować moim bliskim coś niepowtarzalnego, prosto z serca. W zeszłym roku były to wielkie słoiki z gotową mieszanką na ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą, do których wystarczyło dodać tylko jajka i masło. W tym roku zaś, wpadłam na pomysł domowego likieru. Wszystko za sprawą, dostępnych wszędzie, pięknych pojemników i buteleczek. Zapomniałam już jakie

Be Fit Be Strong
Rafaello z mascarpone i wafelkami 361

pory najbardziej przypominają mi w smaku te, które można kupić w sklepie. Talerzyk Porcelana Bogucice Diament Gold   Składniki: 100 ml śmietanki łowickiej 30% 100g białej czekolady 250 g mascarpone Łowicz 100 g wiórków kokosowych 2 wafelki kokosowe princessa (33g) 5 łyżek likieru kokosowego  migdały około 35 szt wiórki kokosowe do obtoczenia  Przygotowanie: Kremówkę podgrzać

Ala piecze i gotuje
Świąteczne muffiny z kajmakiem 126

pieczenia 1 łyżeczka sody 1/3 łyżeczki soli 1 jajko 80 g roztopionego masła 160 g mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 12 łyżeczek kajmaku Do dekoracji: cukier puder białe czekolady ozdoby cukrowe Muffiny muszą być robione szybko :) Najpierw foremkę do muffinek wykładamy sobie papilotkami. Ja użyłam brązowo złotych - świątecznych, do kupienia tutaj . Następnie przygotowujemy sobie dwie miski i najlepiej trzepaczkę

MamaOskarka
KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 155

mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do   masła

Słodkie zapomnienie
ToRCiK ZiMoWy z nuTką ŻuRawInoWą 225

żelatyny  ● cukier ● laska wanilii ● likier kokosowy ● 1 puszka mleka kokosowego Oraz: ● 50 g suszonej żurawiny ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego ● 2 łyżki mąki ● 1 budyń z białą czekoladą  Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy na 180° C; tortownicę wykładamy papierem ● białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną cukru na pianę, dosypujemy wiórki kokosowe i mąkę ● tak przygotowaną masę wykładamy

Luźna Kuchnia
Makowa rolada z kremem cynamonowym 221

łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy jajka, cukier i ubijamy czas 6 min/obr.4. Następnie wsypujemy oba rodzaje

Themo przepisy
Pyszny kremowy Sernik z karmelem 216

twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 125 ml śmietany kremówki 36% 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 kropelki olejku waniliowego 200 g białej czekolady, posiekanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w śmietance kremówce (podgrzać śmietankę tylko nie gotować-i wrzucić połamaną czekoladę, przykryć pokrywką, odstawić, po kilku minutach dobrze

Kubki smaku
,,Ciasto kakaowe z musem chałwowym’’ 179

chałwy? Jeśli tak to zapraszam na delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem o smaku chałwy.Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty HELIO oraz ePrezenty Składniki: 160 g chałwy 150 g białej czekolady Helio 450 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny w płatkach 30 g orzechów włoskich Helio masło do wysmarowania formy 30 g wiórków kokosowych Helio Składniki na ciasto

Podróż w kulinaria