bezowe - 1321 przepisów (strona:50/89)

Szarlotka z bezą 178

niestety lato w mieście (w tym mieście) podczas upałów powyżej 30 stopni nie stwarza zbyt wielu możliwości ciekawego wypoczynku... na pocieszenie schłodzona szarlotka z kwaskowymi jabłkami i delikatną słodką bezową pianką... do ciasta dodałam - oprócz cukru wanilinowego - budyń waniliowy, żeby aromat jeszcze bardziej zachęcał :-) pycha... taki domowy smak lata... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mai pszennej 1 szklanka cukru pudru

Czary - gary w kuchni
Masa kawowa do ciast i tortów wg Aleex 172

masę wykorzystywałam do różnych wypieków i nie ukrywam, że jej smak i konsystencja najlepiej mi odpowiadają. Przekładałam nią tort makowo-kawowy , wykorzystałam ją również do tortu bezowego. Jest pyszna. Taka, jaka powinna być. Polecam. Składniki: • 20 dkg cukru • 4 żółtka • 1 kopiata łyżka mąki pszennej • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 40 dkg masła • 2 łyżki spirytusu Sposób przygotowania: 1. Żółtka zmiksować

W mojej kuchni
Sernik w kieliszkach (z karmelizowanym bananem i sosem wiśniowym) 150

książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Oprócz łatwości w przygotowaniu deser charakteryzuje się walorami smakowymi, które nie są do opisania! Sami musicie to sprawdzić! Waniliowy serek, kruchy kakaowo-bezowy spód i te owoce.. W moim domu takie desery są dość często powtarzane!    (3 duże, 4 mniejsze porcje) Spód: 6 herbatników kakaowych (użyłam Blacky - Cukry Nyskie

Di gotuje
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 168

skórki wsypać cukier puder w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać lukier o odpowiedniej konsystencji. Lubicie serniki? Ja bardzo, dlatego zapraszam, abyście zerknęli jeszcze na sernik cytrynowy z bezową pianką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik zebra z bezową pianką 111

poszukać tej przyprawy do znajdziecie ją w Lidlu ( ja ją dostałam jakiś czas temu w paczce od Lidla, dlatego wiem że tam ją znajdziecie ). A na wierzch dodałam piankę bezową. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
wielkanocna babka gotowana 224

białko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru , ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a masa powinna być błyszcząca. ciasto posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.Jak nie ma palnika to wstawić do piekarnika na 8-10 minut na 180 stopni C... do lekkiego beżowego koloru. MOJA PIERWSZA W ŻYCIU

w mojej kuchni
Wieniec bezowy, wielkanocna Pavlova. 131

wypiek jest moją słabością, ale staram się nie robić jej bardzo często. Jednak Święta do dobry czas na takie wypieki. Beza jest łatwa, przyjemna i świetnie wygląda. Do masy bezowej dodałam nieco żółtego barwnika w proszku (barwniki kupuje w frisco.pl ), tak by całość miała żółty Wielkanocny kolor. Zachęcam do zrobienia, z pewnością pozostawi wspaniałe wrażenie na gościach a do kawy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mazurek orzechowy z koglem 148

Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia mazurka z masą orzechową i upieczonym koglem.  Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. Szczerze polecam! :)  Składniki na formę 35 x 35 cm: ciasto 150 g mąki migdałowej 100 g orzechów włoskich 3 białka

Ugotować
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 226

krucha, ale nie jest tak źle i przede wszystkim wyszło pysznie. Tylko teraz nie mam pomysłu, co zrobić z białkami. Zamroziłam je od razu, czekają na natchnienie. Może bezowe kokosanki? Spróbuję w nowym roku i dam znać, co wyszło :) var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel

Anioszek w kuchni
Kilka pomysłów na... 167

brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam zrobić jakiekolwiek zdjęcie :)  tort, blaty brownie z buraka przełożone kremem z nutelli  trochę nietradycyjnie, a efekt końcowy zachwycił  tort bezowy przełożony kremem z mascarpone i dżemem  tak tradycyjnie dla mamy, która uwielbia bezę

More food, love and dreams
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 143

dodawać mąkę z cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą

Niespełnione zdolności kulinarne
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 152

pomysłu na weekendowe ciasto. Stary przepis mojej mamy minimalnie zmodyfikowałam w trakcie robienia ciasta. Wierzchu nie posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka.  Pierwszy raz wyszła mi taka idealna beza. Moje dwa wcześniejsze podejścia do bezy , (miała być Pavlova) były totalną klapą, więc dałam sobie spokój.  Okazuje się

Bon appetit mon amie
prowansalski tort 188

piec blaty około 1,5 godz. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić od papieru. Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone wymieszać z amaretto. Obie masy delikatnie połączyć. Kremem przełożyć bezowe blaty. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomiernie wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce

6niebo
"Diamonds are a girl's best friend" - Kawa Diamond od Cafe Ina 134

Norma Jeane Mortenson kochała diamenty i luksus. To ona stoi na czele hasła, że diamenty to najlepsi przyjaciele kobiety. Dodałabym do tego jeszcze czekoladę, tort bezowy, dobrą kawę, wygodny fotel i kilka płyt jazzowych. A skoro już o diamentach mowa, to przedstawiam Wam jeden z nich - Kawa Diamond od Cafe Ina. " Ważne jest żeby uzmysłowić potencjalnym klientom że świeżą kawę

Gotowanie i blogowanie
Ciasto Bezikowe 181

rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  beza:  białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając dodajemy kakao, kawę i mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozkładamy na płaski placek, najlepiej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy. Im większa powierzchnia tym beza szybciej wyschnie. Suszymy w rozgrzanym piekarniku w 100 C termoobieg

Niezły Młynek