Składniki: ciasto: 3 szklanki maki 1/2 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa bezowa: 6białek kisiel - ja dałam cytrynowy szczypta soli 1 szklanka cukru Dodatkowo : drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika Sposób wykonania: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam
Darcia w kuchnibrzucha, wiem, przetestowałam ;) tak więc pożerać, ale najwcześniej lekko ciepłe, NIE gorące! ;) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Czary-gary w kuchni - Babka dyniowa Moje Małe Czarowanie - Sernik dyniowy Szóste niebo - Bezowy torcik orzechowy z dyniowym kremem Moje domowe kucharzenie - Muffinki z dynia i polewą z białej czekolady Gotowanie jest łatwe - Tarta hokkaido Lidia Wesołowska - Bułka z dynią Kulinarna Manius
Grunt to przepis!zaś klasyczny krem serowo-maślany. Tak przygotowaną bazę przykryłam czekoladową ziemią , a w nią zatknęłam nagrobki z podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu). Jeśli miałabym więcej czasu, przygotowałabym bezowe duszki, może jakiś lukrowany płotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo też wyszło bardzo dobrze - kwaskowy dżem przełamuje słodycz kremu, a ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzebezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia). Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w temperaturze 140 o C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić
Czerwień i błękitbezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone sztucznym aromatem. Te z popularnych przepisów, choć smaczne, nie miały niestety konsystencji o którą mi chodziło - zbyt chrupiące, zbyt bezowe, stanowczo za słodkie, nie takie... W końcu udało się :) Kokosanki są dokładnie takie jak chciałam - lekko chrupkie ale i ciągnące, mocno kokosowe. Doskonałe! Ich wykonanie jest banalnie proste. Polecam! Składniki
maniapieczeniakremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy
sierotka maRysia w kuchnibiałka ubijamy na sztywno z solą. Dosypujemy cukier i miksujemy aż się rozpuści (ja aż tak długo nie miksowałam... ale beza wyszła pyszna ;-)) na koniec dodajemy ocet winny. Masę bezową wykładamy na papier do pieczenia z którego wycięliśmy okręg wielkości biszkoptu - 24 cm średnicy. Pieczemy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie 90 minut w 150 stopniach
sierotka maRysia w kuchnilubię - intensywnie żółty, intensywnie kwaśny a jednocześnie słodki krem wspaniale współgrający ze słodkimi biszkoptami czy bezami. Jakoś wcześniej nie miałam ochoty go robić ale był mi potrzebny do bezowej rolady (przepis już się pisze ;-)) więc go zrobiłam i baaaardzo mile się zaskoczyłam - skończyło się na tym, że pierwszą porcję zjadłam prosto ze garnuszka - jeszcze ciepłą - jest to chyba jednoznaczny sygnał
sierotka maRysia w kuchniKorzystając z halloweenowego szaleństwa postanowiłam przygotować bezowe duchy i kości. Małe, słodkie i kruche bezy to przekąska na słodko idealna dla dzieci. Z poniższej porcji upieczecie bezy na porcję dla dwóch osób. Składniki: 2 duże białka jaj (najlepiej 1-2 dniowe) 105 g zwykłego cukru szczypta soli do dekoracji czekolada truskawki gorzkie kakao Białka wyjąć z lodówki
Ugotowaćczas ubijając do momentu gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, Ponadto: 200 g malin Do podpieczonych kruchych babeczek nakładamy nadzienie jabłkowego. Na wierzchu każdej babeczki układamy 4 maliny. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na każdą babeczkę dużą porcję bezy. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Smacznego
Podróż w kulinariabezy !... pyszne i chrupiące. Przedstawiam Wam je dziś w trzech smakach. Kokosowym Kawowym Waniliowym Zapraszam również do zrobienia TORTU BEZOWEGO Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI Składniki: 4 białka pół szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka rozpuszczalnej kawy 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru waniliowego aromat waniliowy Ubiłam białka dosypując stopniowo cukier puder. Dodałam
potrawyregionalnesyrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie
potrawyregionalnerondelka, dodać cukier, żółtka, jajka, mąkę ziemniaczaną i olej, Gotować powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem cytrynowy z mascarpone, a następnie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Krążki bezowe przekładać kremem a na wierzchu położyć borówki.Tort można także udekorować plasterkami cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawypadek niespodziewanych gości- ich przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Do tego można je jeść jeszcze ciepłe i takie najszybciej znikają z blaszki. Kokosanki robię na dwa sposoby. Bielutkie bezowe z samych białek lub takie jak te z całych jajek, upieczone na andrucie. Mi bardziej odpowiada ten drugi sposób, bo masa kokosowa jest z wierzchu chrupiąca a w środku delikatna
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody. Na wierzchu położyć blat bezowy. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia