bezowe ciasto - 772 przepisów (strona:13/52)

CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 492

woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło – 1 łyżkaPIANA BEZOWA:* białko – 3 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka kukurydziana – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o śr. 20 cm.Boki wylepiamy na wysokośćok. 3 cm , ciasto nakłuwamy widelcem.Wstawiamy(...)cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy mąkę , mieszamy.CAŁOŚĆ:Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową.Pieczemy 10 min / 210C.Dobrze studzimy!!!Smacznego

Ostra na Słodko
Szarlotka z orzechami i pianką 167

dalej w temacie jabłkowym - pyszna szarlotka :) Kruchutkie ciasto, solidna warstwa jabłkowego wnętrza i słodka bezowa pianka, która wspaniale uzupełnia się z kwaśnym smakiem jabłek. Fajnym akcentem są tu chrupiące orzechy włoskie ukryte pod jabłkowym nadzieniem. Bardzo jesienne ciasto :) Wypróbujcie :) Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 3 żółtka 200 g masła, zimnego 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru ( jeżeli posiadacie tylko(...)cynamonu 2 łyżki brązowego cukru sok z 1 cytryny 8 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanka z grubsza posiekanych orzechów włoskich Pianka bezowa: 3 białka 165 g cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej  Wykonanie :  Kruche ciasto:   Wszystkie składniki zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 części - 2/3 i 1/3. Zawinąć w folię spożywczą

Opowieści z piekarnika
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 457

jest NAPRAWDĘ boska :)!Składniki na ciasto Pani Walewska:500 g mąki1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru pudru200 g masła6 zółtekSkładniki na masę bezową:8 białek (6 pozostałych z ciasta + 2 pozostałe z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1.5 szklanki cukru pudrugarść posiekanych orzechów lub płatków migdałowychMasa budyniowa:500 ml mleka2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki maki pszennej3(...)wersjach przepisu było powiedziane, żeby na ciasto wyłożyć dżem i bezę i zapiec. Niestety mój piekarnik nie zawsze ze mną współpracuje więc oddzielnie upiekłam ciasto na złoty kolor. Po wystygnięciu posmarowałam je dżemem i masą bezową i ponownie zapiekłam ok. 15-20 min.Masę bezową przygotowałam ubijając białka na sztywno i wolno dosypując – przesianego wcześniej, żeby nie było grudek

UgotujmyTo.pl
Szarlotka królewska z bezą 527

kruszonka jest chrupiąca nawet po kilku dniach. Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm   ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany 5 żółtek Masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Masa jabłkowa 3 kg jabłek cynamon cukier do smaku(...)nadal ubijając, na końcu dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać łopatką. Po 20 minutach wyjąć ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta. Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko z górna grzałką. Pod koniec pieczenia kontrolować stopień zarumienienia

Jadło i czytadło
Sernik z rosą 115

Delikatny i bardzo kremowy sernik na kruchym cieście, z grubą warstwą bezowej pianki :) Rozpływa się w ustach, dosłownie! Jeden z najbardziej popularnych serników, często spotykany i chyba lubiany :) Pięknie się prezentuje, a to głównie za sprawą złotych kropelek, które tworzą się na wierzchu bezowej piany podczas studzenia. Polecam bardzo, wypróbujcie koniecznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)połączenia składników. Masę serową wyłożyć na schłodzone ciasto, piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Beza - około 10 minut przed końcem pieczenia, białka ubić na sztywno, cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową, piec kolejne 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik, studzić

Domowa cukiernia Ewy
Rolada bezowa z malinami 200

ostrożności. Borówki zamieniłam na mrożone maliny, moja rolada jest też mniejsza. Polecam bo warto się troszkę wysilić i spróbować przygotować roladę! Ta rolada bezowa z malinami i bitą śmietaną będzie ozdobą każdej imprezy. Bo to ciasto wygląda znajomicie, do tego smakuje znakomicie, słodycz bezy przełamuje bita śmietana z dodatkiem soku z cytryny, również maliny wprowadzają swoją delikatną słodycz. To inna(...)odsłona bezy. To taka Pavlova w innym wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką 140

tylko zaczyna się sezon rabarbarowy musi pojawić się u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Piekę od razu dwa bo tak szybko znikają. Najlepszy jest rabarbar tzw. malinowy o czerwonych łodygach bo mniej kwaśny, ale i ze zwykłego wyjdzie pyszne ciasto tylko rabarbar trzeba bardziej posłodzić. Kwaskowatość rabarbaru przełamana słodkością bezy - to jest to!  Składniki: Ciasto

Cukiernia Pychotki
Pychotka 481

migdałów Wykonanie Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę (25 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę

The Sweet Damsel
Pychotka (Pani Walewska) 127

migdałów Wykonanie Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę(25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać

The Sweet Damsel
Mazurek orzechowy z koglem 148

Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia mazurka z masą orzechową i upieczonym koglem.  Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. Szczerze polecam! :)  Składniki na formę 35 x 35 cm: ciasto 150 g mąki migdałowej 100 g orzechów włoskich 3 białka

Ugotować
torty 215

czekoladowy ze śmietaną i owocami     tort orzechowo wiśniowy   torcik migdałowo malinowo czekoladowy ciasto z borówkami tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym tort makowy z kremem śliwkowym

królestwo garów
1453.Babeczki słodko -kwaśne 176

sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce.Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka

Moje domowe kucharzenie
Bezowa rolada kokosowo - jagodowa! Obłędnie i smacznie powitaj ten Nowy Rok! 129

BEZOWA ROLADA KOKOSOWO - JAGODOWA W Nowym Roku witam Was z przytupem i pysznym ciastem. Roladą kokosowo-jagodową. Pewnie część z Was pije zielone koktajle i jest już na diecie po Świętach, a u mnie takie słodkości heheheh. Ale muszę Wam powiedzieć, że już tak długo chodziło za mną takie ciasto. Rozmyślałam właśnie o bezie, a dokładnie bezie w formie rolady(...)razu przenosimy się do czasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania potrzebuje czterech składników: białek, cukru, kokosa -wiórek kokosowych

SMYKWKUCHNI
DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ) 146

Pyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem.  Świetnie dobrana kompozycja smakowa.  Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga  Z Cukrem Pudrem  za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek

Walijskie Pichcenie
CHMURKA malinowa 324

około 60 minut Prostokątną formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem Pieczemy 180ºC przez około 12 minut białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i octem Na ciasto wylewamy połowę masy bezowej, zapiekamy jeszcze około 5 minut pozostałą pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy Śmietanę ubijamy, żelatynę namaczamy, pomalutku dolewamy do śmietany galaretkę przyrządzamy z połowy opisanej

Luźna Kuchnia