bezowe ciasto - 772 przepisów (strona:20/52)

KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą 224

ciasta nakładamy bezę, robiąc na niej fale widelcem lub łopatką – zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry). Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki (ok. 5 min) – sprawdzajcie stan bezy, gdyż bardzo szybko zmienia swój kolor

Nerds Kitchen
Pani Walewska 1708

pieczenia 2 blaszki o wymiarach 25 x 33 cm.  Do każdej wkładamy  jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane  orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Sernik "Złota Rosa" 780

serowa: 1 kg sera twarogowego, zmielonego 1 szkl. mleka  1 budyń waniliowy 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 4 żółtka 2 jajka Bezowa pianka z rosą: 6 białek 1 szkl. cukru Przygotowanie:  1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło, żółtka oraz przesiany proszek do pieczenia. Wszystkie składniki szybko wyrobić(...)uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia/ folią aluminiową kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Tak przygotowany spód sernika chłodzimy w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Następnie wyjąć i przestudzić. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być

Nastoletnie Wypiekanie
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 225

strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka). Spody bezowe: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem. Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą(...)minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy

VioletoweKucharzenie
pani walewska vel pychotka 208

duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) ~120g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można

chili & sugar
Sernik Cappuccino 245

pełnią aromatu doskonałej kawy z mlekiem dopełnioną delikatną i puszystą pianką. Połączenie tego wyśmienitego napoju z masą serową i lekką pianką bezową to kwintesencja smaku i aromatu. Zapraszam wszystkich do tej włoskiej podróży. Składniki :  spód (ciasto kruche): 1,5 szklanki mąki pszennej 75 g masła 1 jajko 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)garść czekoladowych łezek ( u mnie  z gorzkiej czekolady)  Pianka bezowa: 4 białka  10 łyżek cukru drobnego  Dekoracja :  3 kostki mlecznej czekolady startej na tarce.  Wykonanie: . 1. Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto kruche zagnieść szybko do połączenia się i rozłożyć w miarę równomiernie

vaniliowoczekoladowa
Tort bezowy, pavlova 105

Bardzo prosty i pyszny tort. Można płyty bezowe przygotować nawet kilka dni wcześniej. Warto mieć takie płyty bezowe schowane i przygotowane na specjalne okazje. Śmietanę ubić

Kuchnia Pokoleń
Słodko - Kwaśne Babeczki z Agrestem pod Bezową Pierzynką 195

Muszą być pyszne, bo mój syn jak ugryzł kawałek i poczuł agrest, to prawie się na mnie obraził, bo dla niego owocowe dodatki do ciast są przestępstwem:) Ale po jakimś czasie usiadł do stołu, podnosił bezową pierzynkę i wydłubywał agrest, składał z powrotem i jadł. Ja zdążyłam zjeść dwie i dwie zawieźć tacie, resztą Młody się zajął:) Nie ma piękniejszego(...)cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i po kolei żółtka. Ciągle miksując dodać mąkę i proszek do pieczenia. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do których wkładamy powstałą masę maślaną (CIASTO MOCNO UROŚNIE, WIĘC NIE PRZEJMUJMY SIĘ ŻE JEST GO MAŁO). Do masy wciskamy na wierzch po 3 owoce agrestu na wierzch. Teraz zabieramy się za bezę: Białka ubijamy

Blondynka Gotuje
Rolada bezowa z musem malinowym 167

Taką roladę najlepiej przygotować i zjeść w ten sam dzień. Bezę można upiec dzień wcześniej. Przygotowanie rolady – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać

Kuchnia Pokoleń
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 311

zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 145

Delikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Migdałowa Księżniczka Bezowa.. 141

Migdałowa Księżniczka Bezowa.. Korona bezowa z płatkami migdałowymi i obłędnym kremem mlecznym Lusette! Tak chcę zaczynać każdy weekend! #POZWÓL SOBIE NA CHWILĘ PRZYJEMNOŚCI ;-))) Zainspirowana wafelkami

SMYKWKUCHNI
PUSZYSTE CIASTO Z ŻÓŁTEK 143

pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam je z połowy porcji w małej keksówce, ale równie dobrze wyjdzie pieczone w tortownicy (o średnicy około

Kuchnia w opałach
Pavlova z wiśniami i serkiem mascarpone 138

Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami.  Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek

Pychotkaaa
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 441

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie

Oryginalny smak