bezowe ciasto - 772 przepisów (strona:23/52)

Madam Walewska 108

jednego słoika, znów przyprószyć bułką tartą. Czarną porzeczkę odcedzić na sitku. Owoce posypać na wierzch. Następnie wyłożyć na owoce masę bezową (z 3 jaj i 3/4 szkl. cukru). Posypać połową migdałów.  Tak samo postępić z drugą częścią ciasta - tu: bez dodawania czarnej porzeczki.  Piec w temperaturze 170- 180 stopni, około 40 minut.  Placki można piec

Kuchnia smaków
Lodowy tort bezowy z truskawkami 463

lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce. Bezy obkroić nożem wokół formy, rozpiąć rant i odkleić papier. Przestudzoną czekoladą posmarować wierzch i spód blatów bezowych. Kiedy czekolada zastygnie można składać tort. Do formy włożyć pierwszą bezę, wyłożyć 2/3 lodów śmietankowych, wyrównać i rozłożyć na całej powierzchni połowę granity. Przykryć drugą bezą, lekko ją dociskając. Wyłożyć(...)granitę i pozostałe lody. Po złożeniu tortu lodowego warto go włożyć do zamrażarki, aby lody się nie rozpuściły. Kroić ciepłym ostrym nożem. Smacznego :)     Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Lody i desery lodowe , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: czekolada , lody , truskawki

https:KKuchniaMniam
KRUCHE Z WIŚNIAMI 136

Składniki: ciasto: 3 szklanki maki 1/2 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa bezowa: 6białek kisiel - ja dałam cytrynowy szczypta soli 1 szklanka cukru Dodatkowo : drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika Sposób wykonania: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam

Darcia w kuchni
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką 167

Wczoraj na Facebooku zdecydowaliście, że to właśnie ten makowiec pojawi się dzisiaj na blogu. Kruchy spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam!     Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 300-320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Truskawkowa chmurka z kremem z mascarpone i wafelków 141

lodówki. Po wyjęciu z lodówki ponakłuwać widelcem. Piec w 190 stopniach do zezłocenia (15-20 min). Na ostudzone ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę. Schować do lodówki. Jak galaretka będzie już stężała, wykładamy krem i na niego kładziemy warstwę bezową. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/truskawkowa-chmurka-z-kremem-z-mascarpone-i-wafelkow/ MieszamWGarnku     Przepis bierze udział w konkursie „Lusette inspiruje” Artykuł Truskawkowa chmurka z kremem

Mieszam w Garnku
Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi 149

Tort jest dość słodki :) już same bezy są słodkie a dochodzi masło orzechowe i powidła śliwkowe :) szczerze mówiąc to mój osobisty przepis i wydaje mi

Wypieki Rene
Śliwkowiec z...krówką 125

przepołowione śliwki. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. (Bułka tarta wchłonie sok, który wydzielą śliwki w czasie pieczenia) Piana bezowa 6 białek 1 szklanka cukru Białka ubić mikserem, powoli dodając cukier. Tak ubitą bezę wyłożyć na śliwki. Wierzch - 1/3 pozostałego ciasta rozkruszyć na wierzchu. Nagrzejcie wcześniej piekarnik. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godziny. fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
64. Szarlotka pod bezą na bardzo kruchym spodzie 174

łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo

Jadło i czytadło
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 541

Tort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może(...)przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowychokoło

Mania Gotowania
Pleśniak z jabłkami 320

soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy

Smakowy Raj
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 161

dokładnie dna blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy ugniatamy ciasto ręcznie można blaszki przed pieczeniem włożyć na kilka minut do lodówki, ale nie jest to konieczne. Na każdym ze spodów rozsmarowujemy po połowie dżemu. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i podpiekamy ok.15 minut na termoobiegu. Masa bezowa: - 6 białek - 300g drobnego cukru  (dałam nierafinowany trzcinowy) - 1łyżka(...)budyniu i dokładnie rozkręcamy. Ja dodaję budyń w 3 turach. Gotową masę budyniową rozsmarowujemy na jednym z upieczonych wcześniej blatów krucho-bezowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem (po wcześniejszym usunięciu papieru) i delikatnie dociskamy. Gdy blaty są dobrze wystudzone, ciasto ładnie trzyma formę, u mnie nic się nie kruszyło, piekłam już to ciasto kilkakrotnie. Gdy mamy "małego lenia", możemy wykorzystać

Smaczne Zdrowe
Sernik z brzoskwiniami 512

mój ulubiony przepis na sernik z brzoskwiniami. Idealne ciasto kruche, pyszna masa serowa z dodatkiem kawałków brzoskwiń oraz wysoka pianka bezowa. Brzoskwinie możesz w tym serniku zastąpić morelami z puszki.. będzie równie pyszny

AniaGotuje.pl
Beza kawowa z malinami 198

Jeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy  z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem mieć

Bon appetit mon amie
Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 193

Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt

Kuchnia Pani Wiosny