konkretnie z bulw maniokowych. Tapioka jest dietetyczna, zawiera bardzo mało białka a zawarte w niej węglowodany są lekkostrawne. Właściwie nie ma swojego smaku i jest hipoalergiczna. Jest także bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. Doskonale nadaje się do przyrządzania deserów. Z kupieniem kaszy jaglanej będziecie mieli zdecydowanie mniejszy problem a też doskonale nadaje się do zrobienia deseru np. takiego jak Krem
Smaczna Pyzazdrowymi wafelkami , zastąpię synowi niezdrowe chipsy. Składniki: Pełnoziarnista kukurydza 51%, grys kukurydziany, sól morska 0,75% Produkt może zawierać sezam, soję i produkty pochodne. Cechy charakterystyczne: wafle niskotłuszczowe produkt bezglutenowy niska zawartość węglowodanów prostych produkowane z najwyższej jakości kukurydzy sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników pełnego ziarna wysoka zawartość błonnik: 7,2% Mała Paczka = 7 wafli = 35 g Wafle
Kuchnia Danusibogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2." (Opis: ZIARENKOWO ). Nie będziemy egoistkami (tym razem) i powiemy gdzie to bezglutenowe cudo można kupić. Konkretnie, o tu: KLIK . My tu gadu, gadu a okazuje się, że zupy ostatnio nami zawładnęły. To nasz sposób na choroby, więc śmiało możemy uznać za otwarty
Wypisz WymalujPyszne naleśniki, również dla osób będących na diecie bezglutenowej. Według mnie nie różnią się zbytnio w smaku od tych z mąki pszennej, może są odrobinę bardziej suche. Przed ich smażeniem patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, inaczej będą przywierać. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. 1/2 szklanki ekologicznej mąki kukurydzianej Symbio 1/2 szklanki ekologicznej mąki gryczanej Symbio 1,5 szklanki
Szefowa kuchnisposobem jego przyrządzenia jest ugotowanie go na parze - do wody przechodzi wtedy znacznie mniej cennych dla zdrowia antocyjanów. Ja z czarnego ryżu zrobiłem pudding z mlekiem kokosowym - bezmleczny i bezglutenowy deser, który dobrze smakuje i na ciepło, i na zimno. Składniki (na 3-4 porcje): 250 g czarnego ryżu 200 ml mleka kokosowego 1/4 szlanki wody świeżo starty imbir
W SMAKNajlepsze kluski leniwe jakie jadłam, ostatnio to moje ulubione. Bazując na bezglutenowych kluskach z kaszy jaglanej stworzyłam kluski leniwe (smakują identycznie jak one, a mają w sobie dodatkowo bardzo zdrową kaszę jaglaną). Kluski mogą być serwowane zarówno jako danie obiadowe jak i na deser, podwieczorek. Mnie osobiście najbardziej smakują właśnie w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem. Mniam
Smaczne Zdrowepokombinowałam i tak oto powstała tarta szpinakowa na spodzie z ciecierzycy. Jeśli użyć proszku do pieczenia bez glutenu (lub sody), jest to świetne wyjście dla osób będących na diecie bezglutenowej. Polecam tego rodzaju kombinacje, bo efekt jest naprawdę zaskakujący i - co najważniejsze - smaczny. Uwierzcie, że najchętniej zjadłabym całą na raz;) Składniki (6 porcji) Spód: 240 g ciecierzycy z puszki
Powiedz dietom niemożna chwilę podgotować) i po problemie:) zawierają również gluten, który nie występuje w nich naturalnie, a jedynie bierze się z zanieczyszczeń innymi zbożami– istnieją firmy, które produkują płatki owsiane bezglutenowe płatków owsianych nie należy długo gotować, ponieważ wtedy zwiększają swój indeks glikemiczny oraz tracą niektóre witaminy. Nie róbmy więc z nich papki:) Mam nadzieję, że po lekturze tego wpisu rozsmakujecie
Powiedz dietom nieDzisiaj pierwszy z przepisów bezglutenowych, które teraz częściej będą pojawiać się na blogu. Po przeczytaniu kilku książek na temat niezbyt pozytywnego wpływu pszenicy i zawartego w niej glutenu na nasze zdrowie, postanowiliśmy poeksperymentować i zacząć ograniczać gluten (czytaj: mąkę pszenną i inne współczesne „wynalazki” żywieniowe obfitujące w gluten) w naszym jadłospisie. Może niezupełnie całkowicie (nie jesteśmy uczuleni
UgotujmyTo.plokazji walentynek i konkursu organizowanego na blogu Foodmania przygotowałam słodkie serduszko, które pokocha na pewno każde z Was :) Dodatkowo, pyszny deser kwalifikuje się do deserów zdrowych, a także bezglutenowych :D Efekt końcowy przewyższył moje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka
Zdrowie na języku :Pżołądki nigdy nie wyglądają ładnie? No jak to? Ten obrazek zachwyca nas tak jak obraz poprawnej gastroskopii cieszy gastrologa. :) Cóż to jest ta mieszanka Piekło - Niebo? - W pełni bezglutenowy produkt z firmy Ziarenkowo będący kombinacją: Prażonego słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, chili, pietruszki, czosnku. Coś za czym my osobiście szalejemy. Kupić ją można tutaj: KLIK . A Chrzan
Wypisz WymalujDzisiaj przedstawiam ciekawą propozycję dla najmłodszych. Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony SOS rodzice, a podesłała mi go czytelniczka, Pani Ola :) Ciasteczka w konsystencji przypominają
My Culinary Artkurze lub 4 przepiórcze, - szpinak świeży w liściach, garść. - granulat tapiokowy, 2 łyżki, - pieprz czarny, - pieprz Cayenne, - domowa przyprawa typu vegeta, Ubranko: * Czarne: - sezam czarny, - " Euforia" Ziarenkowo - bezglutenowa mieszanka ziaren, - " Piekło Niebo" Ziarnkowo - bg mieszanka ziaren , - " Ziołowo mi" Ziarenkowo - bg mieszanka ziaren , - serek ze szczypiorkiem *Pomarańczowe: - płatki kukurydziane, - kurkuma, - pomidory igiełki, - serek z rzodkiewką, WYKONANIE: Umytą, osuszoną, pozbawioną
Wypisz Wymaluj