Wczoraj kupiliśmy na bazarku cielęcinę i zrobiłam z niej pyszne sznycle na szybko. Do tego gnocchi, już na trochę mniej szybko, bo było trochę zabawy. Zwłaszcza, że robiłam wersję bezglutenową. Ciasto się troszkę lepiło i trudniej było ulepić ładne "kopytka". Ale nie ładność się liczy, tylko smak. A smak był mistrzem. Dziś dojedliśmy gnocchi z szybkim sosem pomidorowym. Składniki(...)się zredukował. Na koniec zagęściłam odrobiną skrobi wymieszanej z zimną wodą. Podałam z gnocchi. Składniki na gnocchi: W przepisie jest parmezan, którego ja nie dodawałam 250-300 g mąki bezglutenowej (u mnie owsiana, skrobia ziemniaczana i z lenistwa mix bezglutenowy - lub zwykłej pszennej) + mąka do podsypywania 1 jajko łyżeczka soli około 800g ziemniaków ugotowanych, ostudzonych Ziemniaki miksujemy lub przepuszczamy przez
Cytryna&Co.sprawiła , że potrafiłam piec je nawet kilka razy w tygodniu :) Czy jest coś lepszego niż puszysta , jeszcze ciepła muffinka z bakaliami? Tym razem eksperymentowałam z mąkami bezglutenowymi i o dziwo wyszły zaskakująco pyszne ! Bez dodatku nabiału, jajek i masła . Jeśli wolicie jeszcze bardziej "fit" możecie zamienić cukier na słodzik , ksylitol lub erytrytol. Zapraszam do pieczenia(...)Składniki: 2 i 2/3 szklanki (320 g) mieszanki mąki bezglutenowej (użyłem prostej mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej - proporcje poniżej) 180 g cukru (można dać więcej lub mniej) szczypta soli 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej Bakalie : u mnie rodzynki, żurawina, orzechy ziemne Składniki mokre: 1/2 szklanki (120 ml) oleju kokosowego (lub innego
Marcepanowa kuchniawiększości osób będących na diecie bezglutenowej owies jest zazwyczaj dobrze tolerowany. Jednak ta tolerancja dotyczy owsa "czystego", czyli nie zanieczyszczonego podczas różnych etapów produkcji. W Polsce zwykły owies wykazuje wysoki poziom zanieczyszczenia glutenem, jednak w ostatnim czasie na naszym rynku coraz więcej pojawia się produktów na bazie tego zboża ze specjalnym oznaczeniem - wolny od glutenu. I jedną z takich(...)marek jest Pięć Przemian , która to m.in. oferuje bezglutenowe płatki owsiane, na bazie których to przygotowałam poniższą, banalnie prostą owsiankę kakaową. Składniki: 50 g płatków owsianych bezglutenowych (Pięć Przemian) 1 łyżka makao, czyli kakao z ksylitolem (Pięć Przemian) 125 ml wody 125 ml mleka ryżowego dodatki: banan, maliny, daktyle w czekoladzie (Pięć Przemian), prażone migdały z ksylitolem
Zdrowie na języku :Pkokilkach. Wystarczy 10 minut w piekarniku, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie, które z pewnością was pozytywnie zaskoczy. Warto wspomnieć, że tak przygotowane śniadanie sprawdzi się zarówno w diecie bezglutenowej, diecie paleo, diecie samuraja, diecie tłuszczowej, jak i w innych systemach żywieniowych, ponieważ występują tu tylko zdrowe, bezglutenowe składniki zawierające mnóstwo wartości odżywczych. Składniki Jajka Boczek wędzony Szczypiorek Oliwa
Programista w kuchnizajadają i mlaskają... Kocham ciasta pieczone w tortownicy ;-) Inspiracją był sernik z Cafe Szkolna. Pokombinowałam ze starymi przepisami i tak stworzyłam Sernik Szefowej. Można zamienić spód na bezglutenowy (np. na taki jak w serniku na kruchym, bezglutenowym spodzie ), wówczas uzyskamy sernik w wersji bezglutenowej. Piekłam w tortownicy o śr.25cm Składniki: Kruchy spód: - 135g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 20g mąki
Smaczne Zdrowekońcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki. Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki bezglutenowej warto przeczytać skład, ponieważ często można znaleźć sporo dodatków i ulepszaczy) . Ksylitol można zastąpić innym słodzikiem - najlepiej w sypkiej postaci. Dokładny(...)porcję: 568 kcal w tym: B: 6 g; W: 55 g; T: 39 g. Składniki (ilość zależy od wielkości ciastek) - 25 g zmielonych migdałów - 50 g mąki - mieszanki bezglutenowej - szczypta sody oczyszczonej - 1 łyżka mleka roślinnego - 25 g oleju kokosowego w stałej postaci - 1 łyżka ksylitolu lub innego sypkiego słodzidła Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, sodę
Health-Fit-Lifejest złe, ale zawsze warto analizować składy. Dzisiaj zrecenzuję: SANTE Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia bez dodatku cukru ONE DAY MORE musli skoncentrowanych w tubie DIET FOOD bezglutenowy makaron spaghetti zero kalorii LUXURY Makaron z fasoli lub ciecierzycy NATURAVENA Masło orzechowe kremowe SOLEVITA Napój chia 1. Sante Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia 3,99/225 g (Tesco(...)zwierzęcych wysoka wartość energetyczna (423 kcal/100g), która w zależności od kontekstu może być wadą lub zaletą Gdyby nie cena, na pewno kupiłabym jeszcze raz. 3. DIET FOOD bezglutenowy makaron zero kalorii SPAGHETTI 9,99 zł/200 g Auchan Składniki: konjac glucomannan, woda, wodorotlenek wapnia. Makaron składa się głównie z wody i błonnika (z rośliny konjac), dlatego
Powiedz dietom nieCzekoladowy fondant jest idealnym deserem kiedy mamy ochotę na naprawdę coś słodkiego. I mimo swojej kaloryczności jest i tak zdecydowanie lepszym wyborem niż sklepowe słodkości. Dodatkowo deser jest bezglutenowy (jeśli wybierzemy mąkę owsianą bezglutenową) i bez laktozy (o ile czekolada, którą wybierzemy nie będzie miała w składzie mleka). Idealny fondant powinien mieć chrupiącą skórkę z zewnątrz(...)Składniki 1 -2 porcje w zależności od wielkości naczynia - jajko - 50 g dobrej gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru i mleka) - 12 g mąki owsianej bezglutenowej - 30 g oleju kokosowego Wykonanie W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz 10 g oleju kokosowego - resztę oleju rozpuszczamy oddzielnie. Jajko ubijamy na lekko puszystą masę. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę
Health-Fit-Lifeporównać do ulubionego chleba mojej rodzinki, jest tak jak on super elastyczny (mimo iż nie ma w nim glutenu), spoisty, wilgotny, po prostu bajeczny. To zdecydowanie najlepszy chleb bezglutenowy . Tak nam zasmakował, że na jakiś czas wyeliminował z naszego menu chleby orkiszowe i orkiszowo-żytnie, które zajadamy od lat. Co również istotne ten chleb bardzo łatwo się przygotowuje, nie wymaga(...)specjalnego traktowania. Żadnego wyrabiania, długiego mieszania, itp. Dodatkowo jest bez zbędnych dodatków, jak w tych sklepowych, a bezglutenowych, to już szczególnie... aż strach czytać ich skład... Skrobię z tapioki można zamienić na kukurydzianą lub ziemniaczaną, choć z doświadczenia dodam, że to nie będzie już to, choć chleb wyjdzie (nawet super), to jednak smak z tapioką jest o niebo lepszy
Smaczne Zdrowezajmie Wam to dużo czasu. Ciasto owsiane z winogronami jest mega szybkie i mega proste w przygotowaniu. Nie wymaga niezwykłych umiejętności kulinarnych. To także propozycja dla osób na diecie bezglutenowej (pamiętajcie aby użyć bezglutenowych płatków i bezglutenowego proszku do pieczenia) oraz na osób unikających laktozy (wtedy użyjcie jogurtu kokosowego lub sojowego). Nie zamieniajcie jednak winogron. Jedzcie je nie tylko
365 dni dookoła kuchniwielu z tych pyszności ze względu na celiakię, ale od czego ma się wyobraźnię? Postanowiłam na zakończenie lata połączyć smaki z wakacji mojego dzieciństwa w jednym daniu w wersji bezglutenowej. Zrobiłam ciasto na bezglutenowy makaron, wyłożyłam nim formę, podpiekłam, dodałam mozzarellę, świeże figi, szynkę parmeńską i zapiekłam jeszcze raz, na koniec posypałam tymiankiem. Zupełnie się nie przejmujcie tym, że ciasto(...)świeża figa 4 plasterki szynki parmeńskiej świeży tymianek sól Wykonanie: Mąki przesiewamy, dodajemy jajko i żółtko oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni, rozwałkowujemy podsypując mąką bezglutenową. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę, najprościej będzie dość płytką, jeśli jednak chcecie uzyskać wysoki brzeg, trzeba pamiętać, że ciasto musi nachodzić na krawędź, żeby nie opadało. Można je wysmarować białkiem jaja
Quinoa Raz!własnej hodowli. Miały być też własne pomidory ale pomyliły mi się nasiona i wyhodowałam kilogramy papryczek chili. Taka ze mnie ogrodniczka, he, he…Cukiniowe lasagne to lasagne bezglutenowe. Pszenne lasagne zastępuje oczywiście cukinia. Danie jest pyszne i smakuje….No właśnie nie jak tradycyjne lasagne, bo sos zrobiłam na bazie sera bez udziału mąki. Skąd taki pomysł? Pomysł wziął(...)się stąd aby wykorzystać cukinię, pomidory i przydomowe zioła i przyrządzić danie bezglutenowe. Można? Pewnie, że można! Lubię makaron ale też lubię go zastępować czymś innym np. cukinią. Cukiniowe lasagne to lasagne z ziołami z przydomowego ogródka. W tym roku zioła wyrosły niesamowicie. Oregano, bazylia i tymianek ścinałam już kilka razy i suszyłam lub używałam świeże w mojej kuchni. Zioła
codojedzeniamną jakieś pierożki, albo ravioli. Szczególne te drugie, bo kojarzą się sielskim wakacjami we Włoszech, a na urlop nadal czekam z utęsknieniem. Jak wiadomo wszystkim wtajemniczonym, zrobienie bezglutenowego ciasta na pierogi, lub ravioli to nie jest wcale taka prosta sprawa. Ciasto bezglutenowe, nigdy nie wyjdzie tak cienkie i elastyczne, jak zwykłe. Muszę jednak przyznać, że ravioli całkiem się udały(...)jajko 1 żółtko około 10 mini kuleczek mozzarelli Galbani kilka suszonych pomidorów świeże listki bazylii czarnuszka, listki szałwii i tymianku do posypania oliwa z oliwek różowy pieprz sól trochę bezglutenowej mąki do podsypania Wykonanie: Mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy jajko i żółtko oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić i zacznie odchodzić od ręki. Stolnicę
Quinoa Raz!