bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:988/3453)

Pasztet mięsny 137

wyobrażam sobie żadnych Świat bez domowego pasztetu. A tak naprawdę, to nie wyobrażam sobie jedzenia kupnego pasztetu. Domowy pasztet to składniki pod tytułem wiem co jem ! Nie muszę się zastanawiać na ile mięsny jest mój pasztet, czy tylko na 50-60 % ? Wprawdzie jest przy nim trochę pracy i dłubaniny, ale zdecydowanie uważam, że warto. Z reguły robię pasztet(...)zawsze mieszam mięso w malakserze. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i bardzo delikatnie mieszamy z mięsem. Pasztet przekładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 80 minut. Pamiętajmy, aby na dole piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą, wtedy powietrze w piekarniku nie będzie suche

Kulinarne przygody Gatity
Beza z mascarpone i musem owocowym 132

odrobiną soli, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier zmieszany z cukrem waniliowym. Masa powinna wyjść bardzo gęsta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy uformować 6 krążków. Piec ok 1 godziny w 140 stopniach. Gotowe bezy zostawić w piekarniku najlepiej na całą noc. POZOSTAŁE: 250 g mascarpone 100 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru

Mój pomysł na
Owsiane ciasteczka karobowo - jaglane z daktylami 155

owsianych) 25 g mąki jaglanej 2-3 łyżki ksylitolu 2 łyżki karobu w proszku szczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g płatków owsianych pełnoziarnistych 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej (poppingu) kilka sztuk posiekanych daktyli bez pestek 50 -75ml mleka roślinnego lub wody Mąki, płatki, szczyptę soli, ksylitol, proszek do pieczenia, karob w proszku

FitKot
Czekoladowe ciasto z colą 402

Bardzo często piekę różne wersje ciast czekoladowych czy  murzynków . Tym razem jest to wersja z popularnym napojem Coca-Cola . Ciasto bardzo dobre, czekoladowe i puszyste za sprawą bąbelków z napoju. Niestety zabrakło mi kakao na zrobienie polewy co na pewno wzmocniło by jeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiem Czas pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 244

chleby orkiszowe i orkiszowo-żytnie, które zajadamy od lat. Co również istotne ten chleb bardzo łatwo się przygotowuje, nie wymaga specjalnego traktowania. Żadnego wyrabiania, długiego mieszania, itp. Dodatkowo jest bez zbędnych dodatków, jak w tych sklepowych, a bezglutenowych, to już szczególnie... aż strach czytać ich skład... Skrobię z tapioki można zamienić na kukurydzianą lub ziemniaczaną, choć z doświadczenia dodam(...)wyraźnie urosnąć. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40*C (pięknie i szybko wyrasta...) Formę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja wyjmuję chleb z formy od razu po wyjęciu z piekarnika (gdy nie używamy papieru, tylko formę smarujemy, proponuję odczekać z 10 minut

Smaczne Zdrowe
Ciasto krokodyle oczy 165

pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 szkl cukru pudru -200g margaryny -4 żółtka -2 łyżki śmietany kwaśniej 12 lub 18% i łyżka kakao do 2/3 ciasta BISZKOPT: -5 białek -1 żółtka -3/4 szklanki cukru -3/4  szklanki maki -łyżeczka proszku do pieczenia KREM -200g masła  -2 budynie śmietankowe bez cukru(...)blaszce 4x7 Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. KREM 3 szklanki mleka dajemy do garnka, w połowie rozpuszczamy składniki. Gotujemy budyń i studzimy, Następnie masło ucieramy na gładki krem i powoli dodajemy do niego budyń. Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto. Z podanych składników pieczemy biszkopt. Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtko, mąkę, oraz proszek do pieczenia. Pieczemy około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue 64

przepis to zupełny przypadek. Szukałam w głowie pomysłów na pieczoną fasolkę, skrzętnie omijając pomysł zapieczenia jej w sosie pomidorowym. Ha! Jest, barbecue. Jeżeli nie macie ochoty na robienie swojego sosu, zaopatrzcie się w sklepowy z jakimś dobrym składem. Polecam jednak domowy, wiadomo. Wiecie z czym zjadłam wspomnianą fasolkę? Z kaszą gryczaną i ostatnim słoikiem zimowej sałatki z kapusty. Właśnie(...)czasu zostawiałam). Gotujemy ją 5 minut, odcedzamy. Wodę mieszamy z sosem bbq. Fasolkę wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem z wodą, doprawiamy solą, mieszamy. Pieczemy w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem, jakieś 25 minut, później bez przykrycia – do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem sprawdźcie czy jest ugotowana, różnie się może zdarzyć :). Artykuł Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue pochodzi

Kardamonovy
pieczona kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną 185

czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy połowę

Miód i pieprz
pieczona kaczka faszerowana bakaliami i szarą renetą 133

czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy

Miód i pieprz
kaczka w pomarańczach 118

czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy

Miód i pieprz
kaczka faszerowana jabłkami i suszoną śliwką 126

czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy

Miód i pieprz
Pani Walewska 1710

pochodzi z blogu Moje Wypieki .  Z delikatną moją modyfikacją. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła Polskiego Mlekovita 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g orzechów włoskich(...)masę bezową wysypujemy posiekane  orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno, tylko pamiętając o robieniu bezy z połowy porcji i tuż przed włożeniem do piekarnika. Gotowe blaty ciasta studzimy.  Krem: Szklankę mleka wlewamy do garnka

Malinowe Pocałunki
TORT BEZOWY Z MUSEM MALINOWYM 130

malin (można dać więcej) 1 pełna łyżka żelatyny 1 pełna łyżka cukru pudru WYKONANIE BLATY BEZOWE:  Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C bez termoobiegu. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze, po przekątnej odrysowujemy dwa okręgi o średnicy około 20-22 cm. (można odrysować kształt jajka). Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną(...)puszystą masę.  Cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dosypujemy, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec piana powinna być lśniąca i gładka, bez wyczuwalnych drobinek cukru ( sprawdzamy rozcierając odrobinę piany między palcami). Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy ocet. Mieszamy krótko, do połączenia składników. Ubitą pianę wykładamy na odrysowane

cool and minty
Szarlotka babci 131

stopni. Kiedy się podpiecze, układamy na nie nadzienie z jabłek. Drugą połówkę ciasta również wałkujemy na papierze i ciasto kładziemy na wierzch jabłek - tym razem bez papieru. Szarlotkę ponownie wkładamy do piernika i pieczemy około 35 minut, i również w temperaturze 180 °C. Kiedy wierzch się zarumieni, wyciągamy blachę z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Można podać z gałką

Gotujemy i jemy
Szarlotka babci 175

stopni. Kiedy się podpiecze, układamy na nie nadzienie z jabłek. Drugą połówkę ciasta również wałkujemy na papierze i ciasto kładziemy na wierzch jabłek - tym razem bez papieru. Szarlotkę ponownie wkładamy do piernika i pieczemy około 35 minut, i również w temperaturze 180 °C. Kiedy wierzch się zarumieni, wyciągamy blachę z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Można podać z gałką

Korniszonki
CYCKI MURZYNKI 304

wierzchu ... nie tylko dla panów, myślę że każdy się skusi ;) SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru, ½ l mleka, ¾ szkl. cukru pudru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: biszkopty, 1/4 szkl. wódki, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa, rodzynki WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i suche składniki, łączymy delikatnie. Wylewamy na blaszkę (24x38cm), pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Krem: Z mleka i budyniów gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy dodając cukier puder, następnie dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao. Wódkę mieszamy z ½ szkl

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania