bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:975/3453)

Drop scones wg Aleex i Blog Roku 2014 119

wiecie, że dzisiaj jest obchodzony Dzień Pancake’a? Każdego roku, 40 dni przed Wielkanocą, mieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania. W ten sposób chcą się nasycić przed Wielkim Postem, który już, już za moment nastanie. Aby uczcić dzisiejsze święto, przygotowałam szkockie pancakes – bardzo popularne, choć skromne i proste placuszki. Przygotowuje się je zaledwie kilka(...)serkiem czy konfiturą. Autorką przepisu jest Anne Sheasby 'The big book of bread', ale korzystała z niego także Dorotus. Składniki: • 110 g mąki pszennej • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej • 25 g drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut

W mojej kuchni
Karpatka na biszkopcie 148

sztywno. Stopniowo wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać aż powstanie gładka i lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłego ciasta zdjąć(...)przerywając mieszania dodać po jednym jajku. Ciasto powinno kremowej konsystencji i przybrać jaśniejszą barwę (powinno dać się bez problemu rozsmarować na blaszce - jeśli jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy około 20- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Krem: Z proszku budyniowego, mleka i cukru gotujemy

My simple kitchen
Smażone ciasto czekoladowe z kawałkami jabłka 162

ciasto powstało na zasadzie rośnięcia omleta. Pod przykryciem przecież ładnie wyrasta, to czego by nie wykonać w taki sposób smażonego ciasta?! Składniki takie same jak na małą formę do pieczenia, przygotowanie też niczym się nie różni, jedynie etap końcowy znajduję się na patelni pod przykrywką, a nie w piekarniku. Ten sposób świetnie sprawdza się właśnie w takich sytuacjach(...)Składniki: (patelnia 24 cm) ▪ 2 jabłka ▪ 3 jajka* ▪ 200 g mąki (ja dałam gryczaną i owsianą bez glutenu) ▪ 1 łyżka kakao ▪ 150 ml mleka (u mnie 1.5%)* ▪ łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 2 łyżki oleju ▪ dosłodzić wedle uznania ▪ łyżeczka tłuszczu do smażenia *składniki w temperaturze pokojowej polewa ▪ 50 g gorzkiej czekolady ▪ płatki migdałów lub inna dekoracja Przygotowanie: 1. Białka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Smażone ciasto czekoladowe z kawałkami jabłka 89

ciasto powstało na zasadzie rośnięcia omleta. Pod przykryciem przecież ładnie wyrasta, to czego by nie wykonać w taki sposób smażonego ciasta?! Składniki takie same jak na małą formę do pieczenia, przygotowanie też niczym się nie różni, jedynie etap końcowy znajduję się na patelni pod przykrywką, a nie w piekarniku. Ten sposób świetnie sprawdza się właśnie w takich sytuacjach(...)Składniki: (patelnia 24 cm) ▪ 2 jabłka ▪ 3 jajka* ▪ 200 g mąki (ja dałam gryczaną i owsianą bez glutenu) ▪ 1 łyżka kakao ▪ 150 ml mleka (u mnie 1.5%)* ▪ łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 2 łyżki oleju ▪ dosłodzić wedle uznania ▪ łyżeczka tłuszczu do smażenia *składniki w temperaturze pokojowej polewa ▪ 50 g gorzkiej czekolady ▪ płatki migdałów lub inna dekoracja Przygotowanie: 1. Białka

zdrowo i aktywnie
Szybka focaccia – bez drożdży, z chipsami 93

bez drożdży Robiliście kiedyś foccacię bez drożdży? Albo jakieś inne ciasto? W naszym domu ciasto bez drożdży pojawia się ostatnio coraz częściej, bo przez koronawirusa w sklepach zabrakło w pewnym momencie drożdży. Trzeba więc sobie jakoś radzić! Podpowiemy Wam jak! Ciasto bez drożdży w niczym nie ustępuje drożdżowemu, a można je zrobić bardzo szybko, bez(...)Krok 3 Podsyp mąką blat, przełóż na niego ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm – na prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Zawiń ciasto na wałek i przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciasto może się rozpadać – nie jest tak zwarte i elastyczne jak ciasto drożdżowe. Nie przejmuj się tym. Możesz rękami zlepiać

Niedzielny kucharz
WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 1013

Pyszna, wilgotna babka, bez cukru, na mące orkiszowej z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Idealna na nadchodzące Święta, ale również na co dzień, do popołudniowej kawki. Babeczka bardzo zaskoczyła mnie smakiem, szczerze to nie spodziewałam się iż wyjdzie taka pychotka. Nigdy nie dodaję mąki ziemniaczanej ani do biszkoptów ani do babek, tutaj zrobiłam wyjątek, troszkę tylko zmniejszyłam jej ilość. Makę(...)pieczenia. Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec ok.45 minut (program góra-dół, bez termoobiegu

Smaczne Zdrowe
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 226

karmelowy), czy trzeba jeszcze lepszych rekomendacji... Dodatkowo ciacha są bezglutenowe, bezjajeczne i mogą być także bezmleczne gdy użyjemy bezmleczną margarynę. Ja piekłam je na maśle, które jest co prawda bez laktozy (bo z ukwaszonej śmietanki) ale bezmleczne nie jest. I nie wiem czy oryginał smakuje tak samo, czy u mnie sprawiło to masło z dodatkiem syropu z buraków (pewnie(...)wychodzi ok.36 ciasteczek), bowiem jedna znika zaraz po upieczeniu. Proporcje mąk ryżowej i kukurydzianej są dowolne, może być sama kukurydziana lub sama ryżowa, ja daję ich po połowie, ale piekłam już w różnych wariantach. Przepis z bloga MAG  . Składniki: - 100g mąki kukurydzianej - 100g mąki ryżowej - 80g mąki z nasion amarantusa - 250g zimnego masła - 100g syropu z buraka cukrowego

Smaczne Zdrowe
Szpinakowe ciasto z masą jogurtowo-brzoskwiniową i galaretką 184

szpinaku 4 jajka 80 ml oleju 40 ml wody gazowanej 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 puszka brzoskwiń 350 g jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita 5 łyżek cukru 4-5 łyżek żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka żółta 1 galaretka czerwona   Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance(...)Przekładamy na durszlak. Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 10 minut). Następnie obroty miksera zmniejszamy i naprzemiennie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmiksowany szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 minut

Smaki Na Talerzu
Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym 359

dzielimy na cztery równe części. Każda wałkujemy na szerokość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i  pieczemy. Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu. Masa serowa 2.  W dużym(...)chwilę do lekkiego przestygnięcia. 4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów. Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy. Polewa czekoladowa 5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto z pianką waniliową i jagodami 150

pomysły na domowe przetwory oraz pieczywo. Gorąco zachęcam do zapoznania się z tym wydawnictwem. Gwarantuję, że każdy - bez względu na stopień zaawansowania cukierniczego - znajdzie coś na swoją miarę :) Dzisiejsze ciasto świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy wiele czasu na pieczenie jednego dnia. Ciasto kakaowe i maślane można przygotować dzień wcześniej. Na następny jedynie upiec i pokryć waniliową pianką(...)Ciasto: 6 żółtek 300 g mąki 250 g masła 25 g kakao 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka : 6 białek 100 g cukru 40 g cukru waniliowego 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 100 g masła, roztopionego sok z połowy cytryny Dodatkowo : 500 g jagód , umytych i osuszonych Mąkę przesiać do miski, dodać

Chocolate Muffin Blog
Pieczony budyń waniliowy 204

Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały(...)mleka wraz ze strąkami, które także oddadzą aromat. Zagotowujemy. W czasie gdy mleko się gotuje, do naczynia rozbijamy całe jajko i trzy żółtka (z białek można zrobić kokosanki czy bezy) oraz dodajemy cukier. Mieszamy trzepaczką aż się połączą (nie ubijamy!). Do jajek dodajemy łyżkę gorącego mleka i szybko mieszamy (masa się zahartuje). Z mleka wyjmujemy strąki i bardzo cienką strużką

Poezja smaku
SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ 125

miksujemy. PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI: 1. Prostokątną brytfankę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia 2. Z zamrażalnika wyciągamy kulki ciasta. Ścieramy 3 z nich na dno formy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie ciasto. 3. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. 4. Na jabłka wykładamy bezę, delikatnie(...)rozprowadzamy na całości. 5. Na koniec ścieramy 2 pozostałe kulki ciasta na tarce o grubych oczkach, tak, aby było jak najmniej prześwitów białej bezy. 6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.  Pieczemy około 35 minut. 7. Po wystygnięciu ciasta, posypujemy wierzch cukrem pudrem

Marcepanowa kuchnia
Tarta cytrynowa z bezą 179

mąki pszennej 100g masła lub margaryny 25g cukru 1 żółtko ok jedna łyżka wody NA KREM CYTRYNOWY I BEZĘ 150g cukru 3 jajka 100ml śmietanki 30% 2 cytryny Na bezę:  białko które zostało z ciasta kruchego +2lub 3 białka (ja zawsze wykorzystuję pozostałe białka z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej) kilka łyżek cukru-do smaku PRZYGOTOWANIE(...)wyciśnięty. Wylewamy krem na podpieczone ciasto i całość pieczemy  ok 30 min 10 min przed końcem pieczenia dodajemy na ciasto ubite białka z cukrem(cukru tyle ile uważacie ,żeby było dość słodkie)i pieczemy do końca czasu,lub do zrumienienia bezy potem tylko czekamy aż wystygnie i do lodówki ciasto zaskoczy smakiem każdego-jest przepyszne  spróbujcie koniecznie

Swojskie jedzonko
TORCIK BEZOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI 130

śmietanki 30% 180-200 gorzkiej czekolady DODATKOWO: świeże owoce, np. truskawki, maliny, pestki granatu, figi WYKOANIE BEZA: Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 20-22 cm. Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i ubijmy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę(...)piana będzie gładka, lśniąca i sztywna, bez wyczuwalnych drobinek cukru ( można rozetrzeć trochę piany między palcami). Na koniec dodajemy ocet winny i dosypujemy mąkę. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Ubitą pianę wykładamy na środek narysowanego okręgu i delikatnie rozprowadzamy po jego powierzchni.  Wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 30 minut, po czym redukujemy temperaturę

cool and minty